Varme, nystekte berlinerboller rullet i sukker er en av livets store gleder. Eneste problemet med disse himmelske bollene er at de er farlig gode, så det er vanskelig å stoppe etter bare én (eller fem). At bollene er fylt til randen av hjemmelaget eplemos med vanilje og kanel gjør de ikke mindre fristende.
Varme, nystekte berlinerboller rullet i sukker er en av livets store gleder. Eneste problemet med disse himmelske bollene er at de er farlig gode, så det er vanskelig å stoppe etter bare én (eller fem). At bollene er fylt til randen av hjemmelaget eplemos med vanilje og kanel gjør de ikke mindre fristende.
Smelt smøret, tilsett melken og varm væsken til cirka 30 grader. Løs opp gjæren i væsken og visp inn eggene. Bland alt det tørre i en bakebolle og tilsett gjærblandingen. Elt deigen godt i en kjøkkenmaskin til deigen blir jevn og elastisk.
Dryss litt mel over deigen, dekk til med plastfilm og hev deigen til dobbel størrelse.
Kjevl ut deigen til en cirka 2 cm tykk leiv på et godt melet bakebord. Trykk ut passe store sirkler (cirka 8-10 cm i diameter) med en rund utstikker eller et glass. Etterhev bollene i cirka 15 minutter. Varm smult eller olje til cirka 165 grader i en frityrgryte eller en tykkbunnet gryte med høye kanter (sjekk eventuelt at frityren er passe varm med en deigklump: Det skal frese godt når du legger den i, men den må ikke bli brun med en gang). Løft bollene, kun noen få om gangen, forsiktig opp og over i frityren. Stek bollene gylne på begge sider. Rull de nystekte bollene i sukker.
Fyll de ferdigstekte bollene med eplemos ved hjelp av en sprøytepose. Dette er egentlig litt juks, men enklere å lykkes med.
Eplemos
Rens eplene og skjær dem i grove biter. Ha eplebitene, sukker og vann i en kasserolle. Tilsett kanelstang og vanilje. Kok opp å la det småkoke til eplebitene er helt møre.
Bon appetit!
Smelt smøret, tilsett melken og varm væsken til cirka 30 grader. Løs opp gjæren i væsken og visp inn eggene. Bland alt det tørre i en bakebolle og tilsett gjærblandingen. Elt deigen godt i en kjøkkenmaskin til deigen blir jevn og elastisk.
Dryss litt mel over deigen, dekk til med plastfilm og hev deigen til dobbel størrelse.
Kjevl ut deigen til en cirka 2 cm tykk leiv på et godt melet bakebord. Trykk ut passe store sirkler (cirka 8-10 cm i diameter) med en rund utstikker eller et glass. Etterhev bollene i cirka 15 minutter. Varm smult eller olje til cirka 165 grader i en frityrgryte eller en tykkbunnet gryte med høye kanter (sjekk eventuelt at frityren er passe varm med en deigklump: Det skal frese godt når du legger den i, men den må ikke bli brun med en gang). Løft bollene, kun noen få om gangen, forsiktig opp og over i frityren. Stek bollene gylne på begge sider. Rull de nystekte bollene i sukker.
Fyll de ferdigstekte bollene med eplemos ved hjelp av en sprøytepose. Dette er egentlig litt juks, men enklere å lykkes med.
Eplemos
Rens eplene og skjær dem i grove biter. Ha eplebitene, sukker og vann i en kasserolle. Tilsett kanelstang og vanilje. Kok opp å la det småkoke til eplebitene er helt møre.