Til hovedinnhold

Sukkerboller med vaniljekrem

2 h

Sammensatte boller med sukker på er et skikkelig søtt barndomsminne for meg. Jeg elsket ikke bare sukkeret på toppen, men også de myke kantene. Det var de midterste bollene som var de aller beste, syntes jeg da. Det synes jeg forresten fremdeles.

Denne gangen har sukkerbollene i tillegg fått enn god klatt med hjemmelaget vaniljekrem. Disse bollene er myke, søte og supergode!

Lagret av 1855 brukere
Sukkerboller med vaniljekrem
Foto: Sara Johannessen Meek

Sammensatte boller med sukker på er et skikkelig søtt barndomsminne for meg. Jeg elsket ikke bare sukkeret på toppen, men også de myke kantene. Det var de midterste bollene som var de aller beste, syntes jeg da. Det synes jeg forresten fremdeles.

Denne gangen har sukkerbollene i tillegg fått enn god klatt med hjemmelaget vaniljekrem. Disse bollene er myke, søte og supergode!

Lagret av 1855 brukere

Ingredienser

8
porsjoner
Obs: Sammensatte boller
  • 5 dl melk
  • 50 g gjær
  • 150 g sukker
  • 1 klype salt
  • 2 ts kardemomme
  • 1 ts vaniljesukker
  • 900 g hvetemel
  • 1 stk egg
  • 150 g smør, romtemperert

Til pensling

  • 1 stk egg

Fyll

  • 5 dl vaniljekrem
  • smør
  • sukker

Vaniljekrem

  • 0.5 l melk
  • 100 g sukker
  • 3 stk eggeplomme
  • 1 stk egg
  • 30 g maisenna
  • 1 stk vaniljestang

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 5 dl melk
  • 50 g gjær
  • 150 g sukker
  • 1 klype salt
  • 2 ts kardemomme
  • 1 ts vaniljesukker
  • 900 g hvetemel
  • 1 stk egg
  • 150 g smør, romtemperert

Til pensling

  • 1 stk egg

Fyll

  • 5 dl vaniljekrem
  • smør
  • sukker

Vaniljekrem

  • 0.5 l melk
  • 100 g sukker
  • 3 stk eggeplomme
  • 1 stk egg
  • 30 g maisenna
  • 1 stk vaniljestang

Vaniljekrem

Hell melken i en kasserolle og tilsett halvparten av sukkeret. Skrap ut frøene fra vaniljestangen. Ha frøene over i melken og kok melken sakte opp.
Bland resten av sukkeret sammen maisenna og visp det godt sammen med eggeplommer og egg. Hell halvparten av den kokende melken over eggeblandingen under kraftig pisking.
Hell blandingen tilbake igjen i kasserollen, nok en gang under kraftig pisking. Kok opp og kok vaniljekremen i 2 minutter, hele tiden under konstant pisking. Det er viktig å piske hele tiden for å unngå klumper. Fortsett til du har en tykk og blank krem.
Hell vaniljekremen over i en ren bolle og legg plastfilm helt ned på overflaten av kremen. Avkjøl kremen i kjøleskapet.

Sukkerboller

Varm melken til 25-30 grader.
Smuldre gjæren i bollen til en kjøkkenmaskin, tilsett melken og rør ut gjæren. Tilsett sukker, salt, kardemomme, vaniljesukker, egg og to tredjedeler av melet.
Arbeid deigen sammen på middels hastighet. Tilsett gradvis resten av melet og elt deigen kraftig i 5 minutter. Tilsett det myke smøret i små biter og elt deigen videre i 10 minutter til deigen har blitt helt glatt, smidig og elastisk.
Dekk bollen med plastfilm og et kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbel størrelse.
Kna deigen godt sammen, del den i 20 like store emner og trill ut fine boller. Sett bollene på et stekebrett dekket med bakepapir. Det skal være litt avstand mellom bollene, men ikke mer enn at de vokser sammen under heving og steking.
Dekk til med plastfilm og la bollene etterheve i omtrent 30 minutter. Pensle dem raskt og forsiktig med sammenvispet egg og sprøyt en god klatt vaniljekrem ned i hver bolle.
Stek bollene midt i ovnen ved 210 grader i cirka 20 minutter.
La bollene få avkjøle seg noe før du pensler dem med smeltet smør og drysser eller «dypper» dem i sukker.
woman cooking

Bon appetit!

Vaniljekrem

Hell melken i en kasserolle og tilsett halvparten av sukkeret. Skrap ut frøene fra vaniljestangen. Ha frøene over i melken og kok melken sakte opp.
Bland resten av sukkeret sammen maisenna og visp det godt sammen med eggeplommer og egg. Hell halvparten av den kokende melken over eggeblandingen under kraftig pisking.
Hell blandingen tilbake igjen i kasserollen, nok en gang under kraftig pisking. Kok opp og kok vaniljekremen i 2 minutter, hele tiden under konstant pisking. Det er viktig å piske hele tiden for å unngå klumper. Fortsett til du har en tykk og blank krem.
Hell vaniljekremen over i en ren bolle og legg plastfilm helt ned på overflaten av kremen. Avkjøl kremen i kjøleskapet.

Sukkerboller

Varm melken til 25-30 grader.
Smuldre gjæren i bollen til en kjøkkenmaskin, tilsett melken og rør ut gjæren. Tilsett sukker, salt, kardemomme, vaniljesukker, egg og to tredjedeler av melet.
Arbeid deigen sammen på middels hastighet. Tilsett gradvis resten av melet og elt deigen kraftig i 5 minutter. Tilsett det myke smøret i små biter og elt deigen videre i 10 minutter til deigen har blitt helt glatt, smidig og elastisk.
Dekk bollen med plastfilm og et kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbel størrelse.
Kna deigen godt sammen, del den i 20 like store emner og trill ut fine boller. Sett bollene på et stekebrett dekket med bakepapir. Det skal være litt avstand mellom bollene, men ikke mer enn at de vokser sammen under heving og steking.
Dekk til med plastfilm og la bollene etterheve i omtrent 30 minutter. Pensle dem raskt og forsiktig med sammenvispet egg og sprøyt en god klatt vaniljekrem ned i hver bolle.
Stek bollene midt i ovnen ved 210 grader i cirka 20 minutter.
La bollene få avkjøle seg noe før du pensler dem med smeltet smør og drysser eller «dypper» dem i sukker.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Hvordan var din opplevelse i dag?