«Hele Norge baker»-Berits wienerbrød med eple og pære og mandelkrem
I episode 9 av «Hele Norge baker» stod det fire amatørbakere igjen, men kun tre får plass i finalen. Blant dem som gikk videre var Berit Nordgarden (42) som også ble ukens mesterbaker.
Vanskelighetsgraden i programmet har stadig blitt høyere lenger ut i programmet, og signaturbakst-oppgaven denne episoden var å lage to typer wienerbrød.
Berit imponerte med wienerbrød fylt med epler og «pærer i fengsel» som er pærer og mandelkrem.
For flere fristende søtsaker, sjekk ut bakebloggen til Berit: Søtsiden.no.
Foto: Rune Bendiksen/TV3
I episode 9 av «Hele Norge baker» stod det fire amatørbakere igjen, men kun tre får plass i finalen. Blant dem som gikk videre var Berit Nordgarden (42) som også ble ukens mesterbaker.
Vanskelighetsgraden i programmet har stadig blitt høyere lenger ut i programmet, og signaturbakst-oppgaven denne episoden var å lage to typer wienerbrød.
Berit imponerte med wienerbrød fylt med epler og «pærer i fengsel» som er pærer og mandelkrem.
For flere fristende søtsaker, sjekk ut bakebloggen til Berit: Søtsiden.no.
Foto: Rune Bendiksen/TV3
Ingredienser
Deig
- 50 g gjær, fersk og kjøleskapskaldt (for søte deiger)
- 77 g eggeplomme, kjøleskapskaldt
- 50 g sukker, kjøleskapskaldt
- 700 g usaltet smør, kjøleskapskaldt
- 770 g tipo 00 pizzamel, italiensk hvetemel
- 7 g salt
- 1 l helmelk
Eplefyll
- 8 stykker eple, helst Ruby Red
- 1 glass aprikosmarmelade
- 6 ss demerarasukker
- sitronsaft
Pærefyll
- 10 stk pære, små, modne og gule
- 6 dl hvitvin, gjerne halvsøt Riesling
- 1 stk sitron
- 1 stk vaniljestang
Mandelkrem
- 200 g mandelmel, hvitt
- 200 g melis
- 2 stk egg
- 2 ss maizenna
- 4 ts rom, brun
- 12 ss usaltet smør, romtemperert
- 1 stk egg, til pensling
- 1 håndfull mandler
Slik gjør du:
Deig
- 50 g gjær, fersk og kjøleskapskaldt (for søte deiger)
- 77 g eggeplomme, kjøleskapskaldt
- 50 g sukker, kjøleskapskaldt
- 700 g usaltet smør, kjøleskapskaldt
- 770 g tipo 00 pizzamel, italiensk hvetemel
- 7 g salt
- 1 l helmelk
Eplefyll
- 8 stykker eple, helst Ruby Red
- 1 glass aprikosmarmelade
- 6 ss demerarasukker
- sitronsaft
Pærefyll
- 10 stk pære, små, modne og gule
- 6 dl hvitvin, gjerne halvsøt Riesling
- 1 stk sitron
- 1 stk vaniljestang
Mandelkrem
- 200 g mandelmel, hvitt
- 200 g melis
- 2 stk egg
- 2 ss maizenna
- 4 ts rom, brun
- 12 ss usaltet smør, romtemperert
- 1 stk egg, til pensling
- 1 håndfull mandler
Lag fyll mens deigen hviler.
Skru ned varmen, ha oppi pærene og la dem putre til de er møre, snu rundt underveis i kokingen og sjekk om de er ferdige med en med tannpirker. Ta ut og avkjøl på kjøkkenpapir så de får renne av seg.
Kjevle ut deigen 4 mm tykk og skjær ut 10 kvadrater 10x10 cm. Sprøyt en sirkel mandelkrem og legg en spiseskje epleblanding på sirkelen. Brett inn kantene og press godt ned i midten, der rosen skal sitte. Plasser en eplerose i nedsenkningen. Legg på bakepapir på stekebrett, og la hvile under plastfolie i 30 min.
Skrap ut hulrom i pærene med kulejern. Sprøyt mandelkrem inn i hulrommet. Kjevle ut deigen ca 5 mm cm tykk og legg pærene på deigen med runde siden opp. Skjær ut rundt dem slik at hver pære ligger på et pæreformet deig-underlag, litt større enn pærene. Legg på bakepapir på bakebrett. La hvile i kjøleskap litt mens du kjevler ut resten av deigen, og rull over med gitter-rulle.
Pensle kanten av deigen med egg. Skjær ut pæreformer av gitter-deigen, og legg oppå pærene. Trykk sammen kanten mot den penslede kanten. Fest gjerne en liten stilk av deig, og et par mandelskiver øverst ved stilken som ”blader”.

Bon appetit!
Lag fyll mens deigen hviler.
Skru ned varmen, ha oppi pærene og la dem putre til de er møre, snu rundt underveis i kokingen og sjekk om de er ferdige med en med tannpirker. Ta ut og avkjøl på kjøkkenpapir så de får renne av seg.
Kjevle ut deigen 4 mm tykk og skjær ut 10 kvadrater 10x10 cm. Sprøyt en sirkel mandelkrem og legg en spiseskje epleblanding på sirkelen. Brett inn kantene og press godt ned i midten, der rosen skal sitte. Plasser en eplerose i nedsenkningen. Legg på bakepapir på stekebrett, og la hvile under plastfolie i 30 min.
Skrap ut hulrom i pærene med kulejern. Sprøyt mandelkrem inn i hulrommet. Kjevle ut deigen ca 5 mm cm tykk og legg pærene på deigen med runde siden opp. Skjær ut rundt dem slik at hver pære ligger på et pæreformet deig-underlag, litt større enn pærene. Legg på bakepapir på bakebrett. La hvile i kjøleskap litt mens du kjevler ut resten av deigen, og rull over med gitter-rulle.
Pensle kanten av deigen med egg. Skjær ut pæreformer av gitter-deigen, og legg oppå pærene. Trykk sammen kanten mot den penslede kanten. Fest gjerne en liten stilk av deig, og et par mandelskiver øverst ved stilken som ”blader”.