Hot Cross Buns
Hot Cross Buns tilhører Storbritannias viktigste påsketradisjoner! Bollene har blitt bakt i hundrevis av år. Det sies at det hvite krysset på toppen opprinnelig kom fra hedensk folketradisjon og symboliserte de fire månefaser, men etter kristendommens inntog er krysset forbundet med korset. Hot Cross Buns er derfor særlig knyttet til langfredag (som kalles Good Friday i England) og korsfestelsen. Det heter videre at munken Father Thomas Rockcliffe i 1361 innførte tradisjonen å gi Hot Cross Buns til de fattige. På 1600-tallet forsøkte katolikkene å begrense folkets inntak av disse bollene, og dronning Elisabeth I gikk til det skritt å vedta en lov om at Hot Cross Buns bare var tillatt å spise ved påske, jul og i begravelser. I påsken ble bollene til gjengjeld så populære at de ble solgt på alle gatehjørner.
Med så mye oppstyr lurer du kanskje på hva dette egentlig er for noen slags boller… Jo helt spesielle er de faktisk: myke, søte og med ekstra godt krydder, korinter, sukater, revet appelsinskall og klissete sukkerlake på toppen. Og så med det dekorative, karakteristiske krysset, selvfølgelig. Vi snakker om virkelig nydelige boller med lange tradisjoner!
Oppskrift og foto: Kristine Ilstad/Det søte liv.
Hot Cross Buns tilhører Storbritannias viktigste påsketradisjoner! Bollene har blitt bakt i hundrevis av år. Det sies at det hvite krysset på toppen opprinnelig kom fra hedensk folketradisjon og symboliserte de fire månefaser, men etter kristendommens inntog er krysset forbundet med korset. Hot Cross Buns er derfor særlig knyttet til langfredag (som kalles Good Friday i England) og korsfestelsen. Det heter videre at munken Father Thomas Rockcliffe i 1361 innførte tradisjonen å gi Hot Cross Buns til de fattige. På 1600-tallet forsøkte katolikkene å begrense folkets inntak av disse bollene, og dronning Elisabeth I gikk til det skritt å vedta en lov om at Hot Cross Buns bare var tillatt å spise ved påske, jul og i begravelser. I påsken ble bollene til gjengjeld så populære at de ble solgt på alle gatehjørner.
Med så mye oppstyr lurer du kanskje på hva dette egentlig er for noen slags boller… Jo helt spesielle er de faktisk: myke, søte og med ekstra godt krydder, korinter, sukater, revet appelsinskall og klissete sukkerlake på toppen. Og så med det dekorative, karakteristiske krysset, selvfølgelig. Vi snakker om virkelig nydelige boller med lange tradisjoner!
Oppskrift og foto: Kristine Ilstad/Det søte liv.
Ingredienser
- 1.5 dl melk
- 50 g gjær
- 50 g smør
- 1 stk egg
- 2 ts appelsinskall, revet
- 1 ts kanel
- 0.5 ts kardemomme
- 0.25 ts malt ingefær
- 0.25 ts muskat
- 75 g korinter, eller rosiner
- 50 g apsikat, eller sukater
- 400 g hvetemel
- 50 g sukker
Hvitt kryss
- 50 g hvetemel, eventuelt litt mer
- 0.5 ss sukker
- 2 ss vann
Pensling
- 1 stk egg
- 1 ss melk
Glasering
- 2 ss vann, kokende
- 2 ss sukker
Slik gjør du:
- 1.5 dl melk
- 50 g gjær
- 50 g smør
- 1 stk egg
- 2 ts appelsinskall, revet
- 1 ts kanel
- 0.5 ts kardemomme
- 0.25 ts malt ingefær
- 0.25 ts muskat
- 75 g korinter, eller rosiner
- 50 g apsikat, eller sukater
- 400 g hvetemel
- 50 g sukker
Hvitt kryss
- 50 g hvetemel, eventuelt litt mer
- 0.5 ss sukker
- 2 ss vann
Pensling
- 1 stk egg
- 1 ss melk
Glasering
- 2 ss vann, kokende
- 2 ss sukker
