Hot Cross Buns

2 t 30 min

Hot Cross Buns tilhører Storbritannias viktigste påsketradisjoner! Bollene har blitt bakt i hundrevis av år. Det sies at det hvite krysset på toppen opprinnelig kom fra hedensk folketradisjon og symboliserte de fire månefaser, men etter kristendommens inntog er krysset forbundet med korset. Hot Cross Buns er derfor særlig knyttet til langfredag (som kalles Good Friday i England) og korsfestelsen. Det heter videre at munken Father Thomas Rockcliffe i 1361 innførte tradisjonen å gi Hot Cross Buns til de fattige. På 1600-tallet forsøkte katolikkene å begrense folkets inntak av disse bollene, og dronning Elisabeth I gikk til det skritt å vedta en lov om at Hot Cross Buns bare var tillatt å spise ved påske, jul og i begravelser. I påsken ble bollene til gjengjeld så populære at de ble solgt på alle gatehjørner.

Med så mye oppstyr lurer du kanskje på hva dette egentlig er for noen slags boller… Jo helt spesielle er de faktisk: myke, søte og med ekstra godt krydder, korinter, sukater, revet appelsinskall og klissete sukkerlake på toppen. Og så med det dekorative, karakteristiske krysset, selvfølgelig. Vi snakker om virkelig nydelige boller med lange tradisjoner!

Oppskrift og foto: Kristine Ilstad/Det søte liv.

270 har lagret denne
Hot Cross Buns

Hot Cross Buns tilhører Storbritannias viktigste påsketradisjoner! Bollene har blitt bakt i hundrevis av år. Det sies at det hvite krysset på toppen opprinnelig kom fra hedensk folketradisjon og symboliserte de fire månefaser, men etter kristendommens inntog er krysset forbundet med korset. Hot Cross Buns er derfor særlig knyttet til langfredag (som kalles Good Friday i England) og korsfestelsen. Det heter videre at munken Father Thomas Rockcliffe i 1361 innførte tradisjonen å gi Hot Cross Buns til de fattige. På 1600-tallet forsøkte katolikkene å begrense folkets inntak av disse bollene, og dronning Elisabeth I gikk til det skritt å vedta en lov om at Hot Cross Buns bare var tillatt å spise ved påske, jul og i begravelser. I påsken ble bollene til gjengjeld så populære at de ble solgt på alle gatehjørner.

Med så mye oppstyr lurer du kanskje på hva dette egentlig er for noen slags boller… Jo helt spesielle er de faktisk: myke, søte og med ekstra godt krydder, korinter, sukater, revet appelsinskall og klissete sukkerlake på toppen. Og så med det dekorative, karakteristiske krysset, selvfølgelig. Vi snakker om virkelig nydelige boller med lange tradisjoner!

Oppskrift og foto: Kristine Ilstad/Det søte liv.

270 har lagret denne
12
porsjoner
  • 1.5 dl melk
  • 50 g gjær
  • 50 g smør
  • 1 stk egg
  • 2 ts appelsinskall, revet
  • 1 ts kanel
  • 0.5 ts kardemomme
  • 0.25 ts malt ingefær
  • 0.25 ts muskat
  • 75 g korinter, eller rosiner
  • 50 g apsikat, eller sukater
  • 400 g hvetemel
  • 50 g sukker

Hvitt kryss

  • 50 g hvetemel, eventuelt litt mer
  • 0.5 ss sukker
  • 2 ss vann

Pensling

  • 1 stk egg
  • 1 ss melk

Glasering

  • 2 ss vann, kokende
  • 2 ss sukker
Unngå at skjermen går i dvale
  • 1.5 dl melk
  • 50 g gjær
  • 50 g smør
  • 1 stk egg
  • 2 ts appelsinskall, revet
  • 1 ts kanel
  • 0.5 ts kardemomme
  • 0.25 ts malt ingefær
  • 0.25 ts muskat
  • 75 g korinter, eller rosiner
  • 50 g apsikat, eller sukater
  • 400 g hvetemel
  • 50 g sukker

Hvitt kryss

  • 50 g hvetemel, eventuelt litt mer
  • 0.5 ss sukker
  • 2 ss vann

Pensling

  • 1 stk egg
  • 1 ss melk

Glasering

  • 2 ss vann, kokende
  • 2 ss sukker
Varm melken opp til den er lunken, 37°C. Løs gjæren opp i dette.
Rør i mykt smør, egg, sukker, revet appelsinskall og krydder. Bland så i korinter (eller rosiner), apsikat (eller sukater) og hvetemel. Kna deigen jevn. La den heve til dobbel størrelse, ca 45 minutter.
Rør i mykt smør, egg, sukker, revet appelsinskall og krydder. Bland så i korinter (eller rosiner), apsikat (eller sukater) og hvetemel. Kna deigen jevn. La den heve til dobbel størrelse, ca 45 minutter.
Ha deigen på lett melet bakebord og del den opp i 12 like store emner. Trill runde boller som legges på bakepapirdekket stekeplate. Lag et kryss på toppen av hver bolle med en kniv.
Lag en pasta av mel, sukker og vann. Tilpass melmengden. Det skal bli en deig som er lett å trille (lignende konsistens som trolldeig). Trill tynne stenger som deles opp i biter som legges i krysset på hver bolle. Klem ytterkantene på stengene godt inn i bollen (du kan bruke litt vann til feste dem med).
Etterhev bollene i 30 minutter. Pensle over med egg som er pisket lett sammen med litt melk.
Etterhev bollene i 30 minutter. Pensle over med egg som er pisket lett sammen med litt melk.
Stek bollene midt i ovnen ved 220°C i ca 15 minutter, til de har god, gyllen farge.
Bland sukker og kokende vann mens bollene steker. Pensle bollene med sukkerblandingen straks etter at de er tatt ut av ovnen. Avkjøl bollene på rist.
Bland sukker og kokende vann mens bollene steker. Pensle bollene med sukkerblandingen straks etter at de er tatt ut av ovnen. Avkjøl bollene på rist.
woman cooking

Bon appetit!

Varm melken opp til den er lunken, 37°C. Løs gjæren opp i dette.
Rør i mykt smør, egg, sukker, revet appelsinskall og krydder. Bland så i korinter (eller rosiner), apsikat (eller sukater) og hvetemel. Kna deigen jevn. La den heve til dobbel størrelse, ca 45 minutter.
Rør i mykt smør, egg, sukker, revet appelsinskall og krydder. Bland så i korinter (eller rosiner), apsikat (eller sukater) og hvetemel. Kna deigen jevn. La den heve til dobbel størrelse, ca 45 minutter.
Ha deigen på lett melet bakebord og del den opp i 12 like store emner. Trill runde boller som legges på bakepapirdekket stekeplate. Lag et kryss på toppen av hver bolle med en kniv.
Lag en pasta av mel, sukker og vann. Tilpass melmengden. Det skal bli en deig som er lett å trille (lignende konsistens som trolldeig). Trill tynne stenger som deles opp i biter som legges i krysset på hver bolle. Klem ytterkantene på stengene godt inn i bollen (du kan bruke litt vann til feste dem med).
Etterhev bollene i 30 minutter. Pensle over med egg som er pisket lett sammen med litt melk.
Etterhev bollene i 30 minutter. Pensle over med egg som er pisket lett sammen med litt melk.
Stek bollene midt i ovnen ved 220°C i ca 15 minutter, til de har god, gyllen farge.
Bland sukker og kokende vann mens bollene steker. Pensle bollene med sukkerblandingen straks etter at de er tatt ut av ovnen. Avkjøl bollene på rist.
Bland sukker og kokende vann mens bollene steker. Pensle bollene med sukkerblandingen straks etter at de er tatt ut av ovnen. Avkjøl bollene på rist.
Finn flere oppskrifter:

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?