Semlor - svenske fastelavnsboller
Semlor eller semla er svenskenes populære og tradisjonsrike variant av fastelavnsboller - også kalt «fettisdagsbullar».
Navnet «semlor» stammer fra det latinske navnet «simla», som betyr «det fineste hvetemelet». Semlor kjennetegnes av at bollene hules ut etter steking. Innmaten fra bollene blandes så med varm melk og mandelfyll og legges tilbake inni bollene. Før servering gjøres bollene lekre med store mengder pisket krem og melisdryss. Så godt, så godt - at det til og med sies at svenske Kung Adolf Fredrik spiste seg i hjel på semlor i 1771!
Dette er en ekte svensk oppskrift som gir 14 deilige kremboller!
Vil du heller lage tradisjonelle fastelavnsboller med syltetøy og krem, finner du oppskriften her.
Oppskrift: Kristine Ilstad/Det søte liv.
Semlor eller semla er svenskenes populære og tradisjonsrike variant av fastelavnsboller - også kalt «fettisdagsbullar».
Navnet «semlor» stammer fra det latinske navnet «simla», som betyr «det fineste hvetemelet». Semlor kjennetegnes av at bollene hules ut etter steking. Innmaten fra bollene blandes så med varm melk og mandelfyll og legges tilbake inni bollene. Før servering gjøres bollene lekre med store mengder pisket krem og melisdryss. Så godt, så godt - at det til og med sies at svenske Kung Adolf Fredrik spiste seg i hjel på semlor i 1771!
Dette er en ekte svensk oppskrift som gir 14 deilige kremboller!
Vil du heller lage tradisjonelle fastelavnsboller med syltetøy og krem, finner du oppskriften her.
Oppskrift: Kristine Ilstad/Det søte liv.
Bolledeig
- 100 g smør
- 3 dl melk
- 50 g gjær
- 1 dl sukker
- 1 ts kardemomme
- 0.5 ts hornsalt
- 1 stk egg
- 1 l hvetemel
Mandelfyll - alternativ 1
- 300 g kransekakemasse, eller ekte marsipan
- 1 dl melk, kokende
Mandelfyll - alternativ 2
- 125 g mandler, skåldede
- 1 dl sukker
- 1 dl melk
Kremfyll
- 3 dl kremfløte
Pynt
- 5 ss melis
Bolledeig
- 100 g smør
- 3 dl melk
- 50 g gjær
- 1 dl sukker
- 1 ts kardemomme
- 0.5 ts hornsalt
- 1 stk egg
- 1 l hvetemel
Mandelfyll - alternativ 1
- 300 g kransekakemasse, eller ekte marsipan
- 1 dl melk, kokende
Mandelfyll - alternativ 2
- 125 g mandler, skåldede
- 1 dl sukker
- 1 dl melk
Kremfyll
- 3 dl kremfløte
Pynt
- 5 ss melis
Mandelfyll 1
Mandelfyll 2
Servering
