Safranboller med vaniljekrem

2 timer

Gjærbakst med safran ser lekkert ut og lukter fantastisk, og er slett ikke bare forbeholdt lussekattene man tradisjonelt lager til Luciadagen. Her har jeg laget store, runde safranboller fylt med vaniljekrem. Smaken av safran og vanilje passer veldig godt sammen, så dette er en svært vellykket kombinasjon. 

Det å ha kesam eller gresk yoghurt i gjærdeigen er et triks for å få bollene ekstra myke og gode. Rett etter at bollene tas ut av ovnen, pensles de med smeltet smør og strøs med sukker. Resultatet blir fristende boller som er kjempenydelige på smak! 

Oppskrift og foto: Kristine Ilstad/Det søte liv.

414 har lagret denne
Safranboller med vaniljekrem

Gjærbakst med safran ser lekkert ut og lukter fantastisk, og er slett ikke bare forbeholdt lussekattene man tradisjonelt lager til Luciadagen. Her har jeg laget store, runde safranboller fylt med vaniljekrem. Smaken av safran og vanilje passer veldig godt sammen, så dette er en svært vellykket kombinasjon. 

Det å ha kesam eller gresk yoghurt i gjærdeigen er et triks for å få bollene ekstra myke og gode. Rett etter at bollene tas ut av ovnen, pensles de med smeltet smør og strøs med sukker. Resultatet blir fristende boller som er kjempenydelige på smak! 

Oppskrift og foto: Kristine Ilstad/Det søte liv.

414 har lagret denne
6
porsjoner
  • 50 g gjær
  • 150 g smør
  • 5 dl melk
  • 1 g safran, malt
  • 1.5 dl sukker
  • 1 stk egg
  • 250 g kesam, eller gresk yoghurt
  • 1.6 l hvetemel

Fyll

  • 5 dl vaniljekrem

Pynt

  • 75 g smør
  • 1 dl sukker
Unngå at skjermen går i dvale
  • 50 g gjær
  • 150 g smør
  • 5 dl melk
  • 1 g safran, malt
  • 1.5 dl sukker
  • 1 stk egg
  • 250 g kesam, eller gresk yoghurt
  • 1.6 l hvetemel

Fyll

  • 5 dl vaniljekrem

Pynt

  • 75 g smør
  • 1 dl sukker
Smelt smøret i en kjele og tilsett melken og safran. Varm opp blandingen til den er lunken (37°C).
Smuldre opp gjæren i en bolle og tilsett væsken. Rør til gjæren har løst seg opp.
Tilsett deretter sukker, egget og kesam (eller gresk yoghurt).
Arbeid inn det meste av melet (jeg bruker elektrisk kjøkkenmaskin med eltekrok). La deigen heve lunt i en time.
Ha deigen ut på bakebordet sammen med resten av melet. Elt deigen jevn og trill ut runde boller. Det skal bli omtrent 30 stk. Sett bollene på bakepapirdekkede stekeplater og la dem etterheve i ca. 40 minutter.
Lag et nokså dypt hull i midten av hver bolle med to fingre og fyll opp med en god spiseskje vaniljekrem i hver grop.
Stek bollene midt i ovnen ved 225°C i ca. 10-12 minutter, til de er gylne og gjennomstekte.
Rett etter at bollene er tatt ut av ovnen, pensles de med smeltet smør og strøs over med sukker.
woman cooking

Bon appetit!

Smelt smøret i en kjele og tilsett melken og safran. Varm opp blandingen til den er lunken (37°C).
Smuldre opp gjæren i en bolle og tilsett væsken. Rør til gjæren har løst seg opp.
Tilsett deretter sukker, egget og kesam (eller gresk yoghurt).
Arbeid inn det meste av melet (jeg bruker elektrisk kjøkkenmaskin med eltekrok). La deigen heve lunt i en time.
Ha deigen ut på bakebordet sammen med resten av melet. Elt deigen jevn og trill ut runde boller. Det skal bli omtrent 30 stk. Sett bollene på bakepapirdekkede stekeplater og la dem etterheve i ca. 40 minutter.
Lag et nokså dypt hull i midten av hver bolle med to fingre og fyll opp med en god spiseskje vaniljekrem i hver grop.
Stek bollene midt i ovnen ved 225°C i ca. 10-12 minutter, til de er gylne og gjennomstekte.
Rett etter at bollene er tatt ut av ovnen, pensles de med smeltet smør og strøs over med sukker.
Finn flere oppskrifter:

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?