Kanelknuter

2 timer

Kanelsnurrene har fått en konkurrent i «trendy» kanelknuter, som i og for seg er en variasjon over samme tema, men altså med et noe mer knytt utseende. Fortvil ikke dersom du ikke får helt dreisen på knytingen med det samme, det smaker ganske så likt enten bollen er knytt, snurret, tvistet eller flettet. Og en forknytt bolle er tross alt mye bedre enn ingen bolle i det hele tatt.  

848 har lagret denne
kanelknute på blå tellerken og kanelknuter på rist

Kanelsnurrene har fått en konkurrent i «trendy» kanelknuter, som i og for seg er en variasjon over samme tema, men altså med et noe mer knytt utseende. Fortvil ikke dersom du ikke får helt dreisen på knytingen med det samme, det smaker ganske så likt enten bollen er knytt, snurret, tvistet eller flettet. Og en forknytt bolle er tross alt mye bedre enn ingen bolle i det hele tatt.  

848 har lagret denne
6
porsjoner

Grunndeig

  • 5 dl melk, romtemperert
  • 50 g gjær
  • 1 kg hvetemel
  • 200 g sukker
  • 2 g kardemomme
  • 0.5 ts salt
  • 200 g smør, romtemperert

Kanelfyll

  • 100 g smør, romtemperert
  • 100 g sukker
  • 3 ss kanel

til pensling

  • 1 stk egg, sammenpisket

Til pynt

  • perlesukker
Unngå at skjermen går i dvale

Grunndeig

  • 5 dl melk, romtemperert
  • 50 g gjær
  • 1 kg hvetemel
  • 200 g sukker
  • 2 g kardemomme
  • 0.5 ts salt
  • 200 g smør, romtemperert

Kanelfyll

  • 100 g smør, romtemperert
  • 100 g sukker
  • 3 ss kanel

til pensling

  • 1 stk egg, sammenpisket

Til pynt

  • perlesukker
Lag deigen: Smuldre gjæren sammen med det tørre i en bakebolle. Tilsett melk og kjør først deigen ved lav hastighet i omtrent fem minutter til alt er godt blandet. Øk hastigheten til middels og tilsett smøret litt etter litt. Kjør deigen videre i omtrent 10 minutter. Øk hastigheten ytterligere og kjør til deigen blir helt blank, smidig, lun og elastisk (og veldig deilig å ta på), det tar omtrent 10 minutter til. Dekk til bollen med plastfilm og kjøkkenklede. La deigen heve til dobbel størrelse.
Bland sammen smør, sukker og kanel.
Slå sammen deigen og kjevl den ut til et stort rektangel, 40 x 60 minutter.
Bre kanelfyllet jevnt utover deigen (en stor og bred stekespade palett er fint å bruke til det). Brett den ene kortsiden inn mot midten og den andre siden over der igjen.
Skjær leiven i 16-18 like brede remser. Hold en remse i den ene hånden og tvinn den et par ganger før du snurrer den to ganger rundt din andre hånds peke- og langfinger. Ta tak i enden på remsen med peke- og langfingeren og «dra» den gjennom, slik at enden kommer på undersiden av knuten. Legg knutene over på stekebrett dekket med bakepapir.
Dekk til kanelknutene med plastfilm og kjøkkenklede. Etterhev knutene i ca. 45 minutter, eller til dobbel størrelse.
Pensle knutene med sammenvispet egg, dryss over litt perlesukker og stek knutene midt i ovnen ved 215 grader i 10-15 minutter. Avkjøles på rist.
woman cooking

Bon appetit!

Lag deigen: Smuldre gjæren sammen med det tørre i en bakebolle. Tilsett melk og kjør først deigen ved lav hastighet i omtrent fem minutter til alt er godt blandet. Øk hastigheten til middels og tilsett smøret litt etter litt. Kjør deigen videre i omtrent 10 minutter. Øk hastigheten ytterligere og kjør til deigen blir helt blank, smidig, lun og elastisk (og veldig deilig å ta på), det tar omtrent 10 minutter til. Dekk til bollen med plastfilm og kjøkkenklede. La deigen heve til dobbel størrelse.
Bland sammen smør, sukker og kanel.
Slå sammen deigen og kjevl den ut til et stort rektangel, 40 x 60 minutter.
Bre kanelfyllet jevnt utover deigen (en stor og bred stekespade palett er fint å bruke til det). Brett den ene kortsiden inn mot midten og den andre siden over der igjen.
Skjær leiven i 16-18 like brede remser. Hold en remse i den ene hånden og tvinn den et par ganger før du snurrer den to ganger rundt din andre hånds peke- og langfinger. Ta tak i enden på remsen med peke- og langfingeren og «dra» den gjennom, slik at enden kommer på undersiden av knuten. Legg knutene over på stekebrett dekket med bakepapir.
Dekk til kanelknutene med plastfilm og kjøkkenklede. Etterhev knutene i ca. 45 minutter, eller til dobbel størrelse.
Pensle knutene med sammenvispet egg, dryss over litt perlesukker og stek knutene midt i ovnen ved 215 grader i 10-15 minutter. Avkjøles på rist.
Finn flere oppskrifter:

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?