Saftig blåbærstang med marsipan

2 timer

Dette er en litt moderne variasjon på den tradisjonelle kringlen – den er fylt med revet marsipan og blåbær og pyntet med tørkede røde og blå bær.

Tips: Blåbær kan erstattes med 200 g bringebær eller du kan blande blåbær og bringebær. Et annet alternativ er å bruke 2 dl rørte bær eller syltetøy, som smøres utover leiven før du fordeler marsipanen over det igjen. Som ekstra pynt har jeg drysset stangen med knuste tørkede bringebær og blåbær.

290 har lagret denne
Saftig blåbærstang med marsipan

Dette er en litt moderne variasjon på den tradisjonelle kringlen – den er fylt med revet marsipan og blåbær og pyntet med tørkede røde og blå bær.

Tips: Blåbær kan erstattes med 200 g bringebær eller du kan blande blåbær og bringebær. Et annet alternativ er å bruke 2 dl rørte bær eller syltetøy, som smøres utover leiven før du fordeler marsipanen over det igjen. Som ekstra pynt har jeg drysset stangen med knuste tørkede bringebær og blåbær.

290 har lagret denne
6
porsjoner

Grunndeig

  • 5 dl melk, romtemperert
  • 50 g gjær
  • 1 kg hvetemel
  • 200 g sukker
  • 20 g kardemomme
  • 0.5 ts salt
  • 200 g smør, romtemperert

Fyll

  • 200 g marsipan
  • 3 dl blåbær, ferske eller frosne
  • 3 ss sukker
  • 1 ss potetmel
  • 1 ts vaniljesukker

til pensling

  • 1 stk egg

Til pynt

  • perlesukker
  • mandelflak, eller hakkede nøtter
  • tørkede bringebær, og tørkede blåbær
Unngå at skjermen går i dvale

Grunndeig

  • 5 dl melk, romtemperert
  • 50 g gjær
  • 1 kg hvetemel
  • 200 g sukker
  • 20 g kardemomme
  • 0.5 ts salt
  • 200 g smør, romtemperert

Fyll

  • 200 g marsipan
  • 3 dl blåbær, ferske eller frosne
  • 3 ss sukker
  • 1 ss potetmel
  • 1 ts vaniljesukker

til pensling

  • 1 stk egg

Til pynt

  • perlesukker
  • mandelflak, eller hakkede nøtter
  • tørkede bringebær, og tørkede blåbær
Lag grunndeigen: Smuldre gjæren sammen med det tørre i en bakebolle. Tilsett melk og kjør først deigen ved lav hastighet i omtrent fem minutter til alt er godt blandet. Øk hastigheten til middels og tilsett smøret litt etter litt. Kjør deigen videre i omtrent 10 minutter. Øk hastigheten ytterligere og kjør til deigen blir helt blank, smidig, lun og elastisk (og veldig deilig å ta på), det tar omtrent 10 minutter til. Dekk til bollen med plastfilm og kjøkkenklede. La deigen heve til dobbel størrelse.
Bland sammen blåbær, sukker, vaniljesukker og potetmel.
Slå sammen deigen og kjevl den ut til et rektangel, omtrent 40 x 60 cm.
Skjær marsipanen i tynne skiver med en ostehøvel (eller riv den grovt på et rivjern) og fordel marsipanen utover leiven. Dryss over blåbærene. Begynn fra den ene langsiden og rull leiven sammen som en stram rullekake. Løft rullen over på et stekebrett med bakepapir, pass på at skjøten blir liggende på undersiden. (Blir rullen for stor i forhold til stekebrettet kan du gjerne dele den i to og lage to stykker.)
Dekk til med plastfilm og kjøkkenklede og la rullen etterheve i omtrent 45 minutter.
Lag noen små pyntesnitt i rullen, pensle med egg og dryss over litt perlesukker og mandelflak. Stek blåbærstangen midt i ovnen ved 190 grader i omtrent 30 minutter.
woman cooking

Bon appetit!

Lag grunndeigen: Smuldre gjæren sammen med det tørre i en bakebolle. Tilsett melk og kjør først deigen ved lav hastighet i omtrent fem minutter til alt er godt blandet. Øk hastigheten til middels og tilsett smøret litt etter litt. Kjør deigen videre i omtrent 10 minutter. Øk hastigheten ytterligere og kjør til deigen blir helt blank, smidig, lun og elastisk (og veldig deilig å ta på), det tar omtrent 10 minutter til. Dekk til bollen med plastfilm og kjøkkenklede. La deigen heve til dobbel størrelse.
Bland sammen blåbær, sukker, vaniljesukker og potetmel.
Slå sammen deigen og kjevl den ut til et rektangel, omtrent 40 x 60 cm.
Skjær marsipanen i tynne skiver med en ostehøvel (eller riv den grovt på et rivjern) og fordel marsipanen utover leiven. Dryss over blåbærene. Begynn fra den ene langsiden og rull leiven sammen som en stram rullekake. Løft rullen over på et stekebrett med bakepapir, pass på at skjøten blir liggende på undersiden. (Blir rullen for stor i forhold til stekebrettet kan du gjerne dele den i to og lage to stykker.)
Dekk til med plastfilm og kjøkkenklede og la rullen etterheve i omtrent 45 minutter.
Lag noen små pyntesnitt i rullen, pensle med egg og dryss over litt perlesukker og mandelflak. Stek blåbærstangen midt i ovnen ved 190 grader i omtrent 30 minutter.

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?