Monkey Bread - Bollekake med sukker og kanel

2 timer

Monkey Bread - Bollekake med sukker og kanel - er en artig og veldig populær amerikansk hvetekake. Kaken består av små deigklumper som rulles i smeltet smør, sukker og kanel før de legges sammen i en formkakeform. Under stekingen vokser klumpene sammen til en herlig kake. 

Her er bollekaken med sukker og kanel pyntet med melisglasur laget av melis, melk og vanilje, men du kan også bruke en hjemmelaget karamellsaus.

Den ferdige kaken blir nydelig på smak og ganske så spektakulær å se på – rett og slett en kul kake!

Oppskrift: Kristine Ilstad/Det søte liv.

564 har lagret denne
Monkey Bread - Bollekake med sukker og kanel
Foto: Kristine Ilstad - Det søte liv

Monkey Bread - Bollekake med sukker og kanel - er en artig og veldig populær amerikansk hvetekake. Kaken består av små deigklumper som rulles i smeltet smør, sukker og kanel før de legges sammen i en formkakeform. Under stekingen vokser klumpene sammen til en herlig kake. 

Her er bollekaken med sukker og kanel pyntet med melisglasur laget av melis, melk og vanilje, men du kan også bruke en hjemmelaget karamellsaus.

Den ferdige kaken blir nydelig på smak og ganske så spektakulær å se på – rett og slett en kul kake!

Oppskrift: Kristine Ilstad/Det søte liv.

564 har lagret denne
8
porsjoner
  • 100 g smør
  • 50 g gjær
  • 3 dl melk
  • 0.5 dl sukker
  • 7.5 dl hvetemel

Fyll

  • 125 g smør
  • 2.5 dl brunt sukker
  • 1 ss kanel

Pynt

  • 3.5 dl melis
  • 2 ss melk
  • 1 ts vaniljeekstrakt
Unngå at skjermen går i dvale
  • 100 g smør
  • 50 g gjær
  • 3 dl melk
  • 0.5 dl sukker
  • 7.5 dl hvetemel

Fyll

  • 125 g smør
  • 2.5 dl brunt sukker
  • 1 ss kanel

Pynt

  • 3.5 dl melis
  • 2 ss melk
  • 1 ts vaniljeekstrakt
Smelt smøret, bland det med melken og varm blandingen til den blir lunken (omtrent 37°C).
Løs opp gjæren i smørmelken og tilsett sukkeret. Elt inn melet til en jevn deig, og la deigen heve tildekket i en time.
Smelt smøret til fyllet og ha det i en dyp skål. Bland brunt sukker og kanel i en annen skål.
Spray en formkakeform som rommer minst 2,5 liter godt med formfett.
Del den ferdighevede deigen opp i 64 jevnstore emner. Trill emnene til små kuler som først dyppes i skålen med smeltet smør og deretter rulles i det brune kanelsukkeret i den andre skålen.
Legg kulene i formen. Prøv å fordele kulene noenlunde jevnt i formen så kaken blir omtrent like høy på alle sider. Det er viktig at du ikke fyller formen mer enn drøyt halvfull, ellers vil kaken ese utover kanten når den stekes.
Etterhev kaken lunt i 30-40 minutter.
Stek kaken midt i ovnen ved 175°C i ca. 35 minutter.
Hvelv straks formen med den stekte kaken over på et fat. La kaken stå slik, med formen over, i 5 minutter før du forsiktig løsner formen fra kaken. Dette gjør at kaken stabiliseres, slik at du kan være tryggere på at alle kulene henger sammen når du løfter av formen. Ikke la kaken bli helt kald med formen over, for da risikerer du at den ikke løsner så lett.
Hvelv straks formen med den stekte kaken over på et fat. La kaken stå slik, med formen over, i 5 minutter før du forsiktig løsner formen fra kaken. Dette gjør at kaken stabiliseres, slik at du kan være tryggere på at alle kulene henger sammen når du løfter av formen. Ikke la kaken bli helt kald med formen over, for da risikerer du at den ikke løsner så lett.
Avkjøl kaken helt før den pyntes med glasur laget av melis, vaniljeekstrakt og litt melk. Tilpass mengden melis til du får en passe tykk glasur.
Som all annen gjærbakst, smaker denne kaken aller best samme dag den er laget, men kaken kan også fryses.
woman cooking

Bon appetit!

Smelt smøret, bland det med melken og varm blandingen til den blir lunken (omtrent 37°C).
Løs opp gjæren i smørmelken og tilsett sukkeret. Elt inn melet til en jevn deig, og la deigen heve tildekket i en time.
Smelt smøret til fyllet og ha det i en dyp skål. Bland brunt sukker og kanel i en annen skål.
Spray en formkakeform som rommer minst 2,5 liter godt med formfett.
Del den ferdighevede deigen opp i 64 jevnstore emner. Trill emnene til små kuler som først dyppes i skålen med smeltet smør og deretter rulles i det brune kanelsukkeret i den andre skålen.
Legg kulene i formen. Prøv å fordele kulene noenlunde jevnt i formen så kaken blir omtrent like høy på alle sider. Det er viktig at du ikke fyller formen mer enn drøyt halvfull, ellers vil kaken ese utover kanten når den stekes.
Etterhev kaken lunt i 30-40 minutter.
Stek kaken midt i ovnen ved 175°C i ca. 35 minutter.
Hvelv straks formen med den stekte kaken over på et fat. La kaken stå slik, med formen over, i 5 minutter før du forsiktig løsner formen fra kaken. Dette gjør at kaken stabiliseres, slik at du kan være tryggere på at alle kulene henger sammen når du løfter av formen. Ikke la kaken bli helt kald med formen over, for da risikerer du at den ikke løsner så lett.
Hvelv straks formen med den stekte kaken over på et fat. La kaken stå slik, med formen over, i 5 minutter før du forsiktig løsner formen fra kaken. Dette gjør at kaken stabiliseres, slik at du kan være tryggere på at alle kulene henger sammen når du løfter av formen. Ikke la kaken bli helt kald med formen over, for da risikerer du at den ikke løsner så lett.
Avkjøl kaken helt før den pyntes med glasur laget av melis, vaniljeekstrakt og litt melk. Tilpass mengden melis til du får en passe tykk glasur.
Som all annen gjærbakst, smaker denne kaken aller best samme dag den er laget, men kaken kan også fryses.
Finn flere oppskrifter:

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?