«Verdens beste boller» fra Det søte liv

1 t 30 min

Disse fantastiske bollene blir lette og luftige som ingen andre! Både ingrediensene og fremgangsmåten er litt annerledes enn ved vanlig gjærdeig, blant annet ved at deigen lages med melis i stedet for sukker, og ved at væsken skal gis et oppkok før den avkjøles til lunken og blandes med gjæren. 

Det fine med denne gjærdeigen er at den ikke må heves før man triller ut bollene, men til gjengjeld skal bollene etterheves nokså lenge. Bollene skal stekes på høy temperatur, så man må følge med på at de ikke blir for mørke.

Jeg var skeptisk første gang jeg prøvde, men resultatet var enestående - dette er VERDENS BESTE BOLLER! Oppskriften gir cirka 40 boller.

Oppskrift: Kristine Ilstad/Det søte liv.

6801 har lagret denne
«Verdens beste boller» fra Det søte liv
Foto: Kristine Ilstad/http://www.detsoteliv.noDet søte liv.

Disse fantastiske bollene blir lette og luftige som ingen andre! Både ingrediensene og fremgangsmåten er litt annerledes enn ved vanlig gjærdeig, blant annet ved at deigen lages med melis i stedet for sukker, og ved at væsken skal gis et oppkok før den avkjøles til lunken og blandes med gjæren. 

Det fine med denne gjærdeigen er at den ikke må heves før man triller ut bollene, men til gjengjeld skal bollene etterheves nokså lenge. Bollene skal stekes på høy temperatur, så man må følge med på at de ikke blir for mørke.

Jeg var skeptisk første gang jeg prøvde, men resultatet var enestående - dette er VERDENS BESTE BOLLER! Oppskriften gir cirka 40 boller.

Oppskrift: Kristine Ilstad/Det søte liv.

6801 har lagret denne
12
porsjoner
  • 1 l melk
  • 300 g smør
  • 250 g melis
  • 100 g gjær, fersk
  • 0.5 ts kardemomme
  • 1.5 kg hvetemel

Pynt

  • melis
Unngå at skjermen går i dvale
  • 1 l melk
  • 300 g smør
  • 250 g melis
  • 100 g gjær, fersk
  • 0.5 ts kardemomme
  • 1.5 kg hvetemel

Pynt

  • melis
Kok opp melk, smør og melis. Avkjøl blandingen til den er fingervarm (37°C). Det er viktig at væsken ikke er for varm for at bollene skal heve seg luftige og fine. Avkjølingsprosessen går raskere om du setter kjelen i en vaskekum fylt med kaldt vann.
Rør gjæren ut i væsken. Bland i kardemomme og hvetemel. Tilpass melmengden; det kan hende at du trenger litt mer enn det som er angitt i oppskriften. Deigen skal være god å trille og ikke løs og klissete. Elt deigen til den er smidig.
Trill ut bollene med en gang (ca 40 stk) og legg dem på bakepapirdekkede stekeplater. La dem heve lunt i 1 time.
Stek bollene midt i ovnen ved 230°C i 7-10 minutter. Dette er høy varme, så pass nøye på så bollene ikke blir for brune. Legg eventuelt bakepapir over bollene de siste par minuttene av steketiden.
Avkjøl de ferdigstekte bollene. Sikt over melis før servering.
woman cooking

Bon appetit!

Kok opp melk, smør og melis. Avkjøl blandingen til den er fingervarm (37°C). Det er viktig at væsken ikke er for varm for at bollene skal heve seg luftige og fine. Avkjølingsprosessen går raskere om du setter kjelen i en vaskekum fylt med kaldt vann.
Rør gjæren ut i væsken. Bland i kardemomme og hvetemel. Tilpass melmengden; det kan hende at du trenger litt mer enn det som er angitt i oppskriften. Deigen skal være god å trille og ikke løs og klissete. Elt deigen til den er smidig.
Trill ut bollene med en gang (ca 40 stk) og legg dem på bakepapirdekkede stekeplater. La dem heve lunt i 1 time.
Stek bollene midt i ovnen ved 230°C i 7-10 minutter. Dette er høy varme, så pass nøye på så bollene ikke blir for brune. Legg eventuelt bakepapir over bollene de siste par minuttene av steketiden.
Avkjøl de ferdigstekte bollene. Sikt over melis før servering.
Finn flere oppskrifter:

Siste artikler fra Godt.no

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?