Til hovedinnhold

Sjokoladeboller med salte peanøtter à la Ida Gran-Jansen

3 h 30 min

Hva er vel bedre enn nystekte sjokoladeboller med salte og sprø peanøtter? Dette er oppskriften til bakeblogger Ida Gran-Jansen. Gran-Jansen er programleder, vant første sesong av Hele Norge Baker, og står bak bakebloggen Idagranjansen.com.
Bakeentusiasten sier det er viktig å huske på at man holder på med gjærbakst, og tipser om å blande den ferske gjæren direkte i de tørre ingrediensene istedenfor å røre den ut i varm væske.

- Hvis væsken er for varm, dreper du gjæren. Og da ender du opp med harde boller. Dette kan du enklere unngå hvis du blander gjæren i de tørre ingrediensene først, sier Gran-Jansen.

Du kan bruke akkurat det sjokoladepålegget du liker best, og peanøttene kan droppes hvis du foretrekker nøttefrie boller.

- Eventuelt kan du bytte dem ut med andre nøtter, sier bakeren.

Sjokoladebollene tåler frysing bra, og kan enkelt tines i ovnen.

- Bare sett dem inn i ovnen rundt 50 grader, og la bollene tine sakte. Eller tin dem i romtemperatur, før du gir dem en rask runde i ovnen for å gjøre dem ekstra gode; da smelter nemlig sjokoladepålegget, tipser bakebloggeren.

Oppskriften gir 12-15 boller.

Foto: Ida Gran-Jansen

Lagret av 747 brukere
Sjokoladeboller med salte peanøtter à la Ida Gran-Jansen

Hva er vel bedre enn nystekte sjokoladeboller med salte og sprø peanøtter? Dette er oppskriften til bakeblogger Ida Gran-Jansen. Gran-Jansen er programleder, vant første sesong av Hele Norge Baker, og står bak bakebloggen Idagranjansen.com.
Bakeentusiasten sier det er viktig å huske på at man holder på med gjærbakst, og tipser om å blande den ferske gjæren direkte i de tørre ingrediensene istedenfor å røre den ut i varm væske.

- Hvis væsken er for varm, dreper du gjæren. Og da ender du opp med harde boller. Dette kan du enklere unngå hvis du blander gjæren i de tørre ingrediensene først, sier Gran-Jansen.

Du kan bruke akkurat det sjokoladepålegget du liker best, og peanøttene kan droppes hvis du foretrekker nøttefrie boller.

- Eventuelt kan du bytte dem ut med andre nøtter, sier bakeren.

Sjokoladebollene tåler frysing bra, og kan enkelt tines i ovnen.

- Bare sett dem inn i ovnen rundt 50 grader, og la bollene tine sakte. Eller tin dem i romtemperatur, før du gir dem en rask runde i ovnen for å gjøre dem ekstra gode; da smelter nemlig sjokoladepålegget, tipser bakebloggeren.

Oppskriften gir 12-15 boller.

Foto: Ida Gran-Jansen

Lagret av 747 brukere

Ingredienser

6
porsjoner
  • 450 g hvetemel
  • 0.5 dl sukker
  • 1 ts kardemomme
  • 0.5 pakke gjær, fersk
  • 50 g smør, smeltet
  • 2 dl helmelk
  • 1 stk egg

Fyll

  • 6 ss Nugatti
  • 50 g peanøtter, hakkede

til pensling

  • 1 stk egg

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 450 g hvetemel
  • 0.5 dl sukker
  • 1 ts kardemomme
  • 0.5 pakke gjær, fersk
  • 50 g smør, smeltet
  • 2 dl helmelk
  • 1 stk egg

Fyll

  • 6 ss Nugatti
  • 50 g peanøtter, hakkede

til pensling

  • 1 stk egg
Bland sammen mel, sukker, kardemomme og gjær i en kjøkkenmaskin som har eltekrok. Det virker kanskje rart at jeg har gjæren sammen med de tørre ingrediensene, men det funker utmerket. Smelt smøret i en kjele og tilsett melken. Kjenn på smør/melkeblandingen med fingeren. Hvis væsken er kald så varmer du den opp til 37 grader. 37 grader er når du ikke kan kjenne at du har fingeren nedi væsken.
Pisk egget inn i smør/melkeblandingen. Hell denne væsken i de tørre ingrediensene og elt på lav hastighet i 10 minutter. Øk hastigheten til middels og elt i 3 minutter til. Elteprosessen er viktig så ikke kutt ned på den. Smør en bolle med litt smør og ha deigen oppi. Dekk med plastfolie.
Hev deigen: Sett ovnen på 50 grader. Når ovnen har blitt 50 grader skrur du ovnen av og setter bollen med deig inn, men da ovnsdøren stå åpen. La stå i 45 minutter. (dette gjør at hevetiden halvveres siden det er varmt inni ovnen). Hvis du hever på den tradisjonelle måten så la deigen heve til dobbel størrelse, tar ca. 1,5 time på et lunt sted. Ta deigen ut etter 45 minutter og velt den over på en lett melet kjøkkenbenk. Elt men henda i noen minutter til du har en smidig deig. Kjevle deigen ut til en stor rektangel.
Fyll: Varm opp nugatti i en liten kjele på svak varme. Det gjør det enklere å smøret nugattien ut over deigen. Smør et jevnt lag nugatti over hele deigrektangelen, men la det være igjen en glippe på noen cm nederst. Strø over hakkete peanøtter.
Fyll: Varm opp nugatti i en liten kjele på svak varme. Det gjør det enklere å smøret nugattien ut over deigen. Smør et jevnt lag nugatti over hele deigrektangelen, men la det være igjen en glippe på noen cm nederst. Strø over hakkete peanøtter.
Rull deigen sammen til en stor pølse. Prøv å rulle ganske stramt, spesielt i starten. Kutt like emner, ca 12-15 stk.
Siden du ikke smørte nugatti helt nederst kan du nå ta denne fliken å putte den under snurren. Da slipper du ender som stikker ut når de stekes. Plasser nugattibollene på stekebrett som er dekket med bakepapir, ikke mer enn 9 stk på hvert brett. Dekk med plastfolie og la etterheve i 45 minutter.
Siden du ikke smørte nugatti helt nederst kan du nå ta denne fliken å putte den under snurren. Da slipper du ender som stikker ut når de stekes. Plasser nugattibollene på stekebrett som er dekket med bakepapir, ikke mer enn 9 stk på hvert brett. Dekk med plastfolie og la etterheve i 45 minutter.
Pensle nugattibollene med pisket egg og stek på 200 grader i ca. 10-12 minutter.
Pensle nugattibollene med pisket egg og stek på 200 grader i ca. 10-12 minutter.
woman cooking

Bon appetit!

Bland sammen mel, sukker, kardemomme og gjær i en kjøkkenmaskin som har eltekrok. Det virker kanskje rart at jeg har gjæren sammen med de tørre ingrediensene, men det funker utmerket. Smelt smøret i en kjele og tilsett melken. Kjenn på smør/melkeblandingen med fingeren. Hvis væsken er kald så varmer du den opp til 37 grader. 37 grader er når du ikke kan kjenne at du har fingeren nedi væsken.
Pisk egget inn i smør/melkeblandingen. Hell denne væsken i de tørre ingrediensene og elt på lav hastighet i 10 minutter. Øk hastigheten til middels og elt i 3 minutter til. Elteprosessen er viktig så ikke kutt ned på den. Smør en bolle med litt smør og ha deigen oppi. Dekk med plastfolie.
Hev deigen: Sett ovnen på 50 grader. Når ovnen har blitt 50 grader skrur du ovnen av og setter bollen med deig inn, men da ovnsdøren stå åpen. La stå i 45 minutter. (dette gjør at hevetiden halvveres siden det er varmt inni ovnen). Hvis du hever på den tradisjonelle måten så la deigen heve til dobbel størrelse, tar ca. 1,5 time på et lunt sted. Ta deigen ut etter 45 minutter og velt den over på en lett melet kjøkkenbenk. Elt men henda i noen minutter til du har en smidig deig. Kjevle deigen ut til en stor rektangel.
Fyll: Varm opp nugatti i en liten kjele på svak varme. Det gjør det enklere å smøret nugattien ut over deigen. Smør et jevnt lag nugatti over hele deigrektangelen, men la det være igjen en glippe på noen cm nederst. Strø over hakkete peanøtter.
Fyll: Varm opp nugatti i en liten kjele på svak varme. Det gjør det enklere å smøret nugattien ut over deigen. Smør et jevnt lag nugatti over hele deigrektangelen, men la det være igjen en glippe på noen cm nederst. Strø over hakkete peanøtter.
Rull deigen sammen til en stor pølse. Prøv å rulle ganske stramt, spesielt i starten. Kutt like emner, ca 12-15 stk.
Siden du ikke smørte nugatti helt nederst kan du nå ta denne fliken å putte den under snurren. Da slipper du ender som stikker ut når de stekes. Plasser nugattibollene på stekebrett som er dekket med bakepapir, ikke mer enn 9 stk på hvert brett. Dekk med plastfolie og la etterheve i 45 minutter.
Siden du ikke smørte nugatti helt nederst kan du nå ta denne fliken å putte den under snurren. Da slipper du ender som stikker ut når de stekes. Plasser nugattibollene på stekebrett som er dekket med bakepapir, ikke mer enn 9 stk på hvert brett. Dekk med plastfolie og la etterheve i 45 minutter.
Pensle nugattibollene med pisket egg og stek på 200 grader i ca. 10-12 minutter.
Pensle nugattibollene med pisket egg og stek på 200 grader i ca. 10-12 minutter.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Hvordan var din opplevelse i dag?