Sjokoladeboller med salte peanøtter à la Ida Gran-Jansen
Hva er vel bedre enn nystekte sjokoladeboller med salte og sprø peanøtter? Dette er oppskriften til bakeblogger Ida Gran-Jansen. Gran-Jansen er programleder, vant første sesong av Hele Norge Baker, og står bak bakebloggen Idagranjansen.com.
Bakeentusiasten sier det er viktig å huske på at man holder på med gjærbakst, og tipser om å blande den ferske gjæren direkte i de tørre ingrediensene istedenfor å røre den ut i varm væske.
- Hvis væsken er for varm, dreper du gjæren. Og da ender du opp med harde boller. Dette kan du enklere unngå hvis du blander gjæren i de tørre ingrediensene først, sier Gran-Jansen.
Du kan bruke akkurat det sjokoladepålegget du liker best, og peanøttene kan droppes hvis du foretrekker nøttefrie boller.
- Eventuelt kan du bytte dem ut med andre nøtter, sier bakeren.
Sjokoladebollene tåler frysing bra, og kan enkelt tines i ovnen.
- Bare sett dem inn i ovnen rundt 50 grader, og la bollene tine sakte. Eller tin dem i romtemperatur, før du gir dem en rask runde i ovnen for å gjøre dem ekstra gode; da smelter nemlig sjokoladepålegget, tipser bakebloggeren.
Oppskriften gir 12-15 boller.
Foto: Ida Gran-Jansen
Hva er vel bedre enn nystekte sjokoladeboller med salte og sprø peanøtter? Dette er oppskriften til bakeblogger Ida Gran-Jansen. Gran-Jansen er programleder, vant første sesong av Hele Norge Baker, og står bak bakebloggen Idagranjansen.com.
Bakeentusiasten sier det er viktig å huske på at man holder på med gjærbakst, og tipser om å blande den ferske gjæren direkte i de tørre ingrediensene istedenfor å røre den ut i varm væske.
- Hvis væsken er for varm, dreper du gjæren. Og da ender du opp med harde boller. Dette kan du enklere unngå hvis du blander gjæren i de tørre ingrediensene først, sier Gran-Jansen.
Du kan bruke akkurat det sjokoladepålegget du liker best, og peanøttene kan droppes hvis du foretrekker nøttefrie boller.
- Eventuelt kan du bytte dem ut med andre nøtter, sier bakeren.
Sjokoladebollene tåler frysing bra, og kan enkelt tines i ovnen.
- Bare sett dem inn i ovnen rundt 50 grader, og la bollene tine sakte. Eller tin dem i romtemperatur, før du gir dem en rask runde i ovnen for å gjøre dem ekstra gode; da smelter nemlig sjokoladepålegget, tipser bakebloggeren.
Oppskriften gir 12-15 boller.
Foto: Ida Gran-Jansen
Ingredienser
- 450 g hvetemel
- 0.5 dl sukker
- 1 ts kardemomme
- 0.5 pakke gjær, fersk
- 50 g smør, smeltet
- 2 dl helmelk
- 1 stk egg
Fyll
- 6 ss Nugatti
- 50 g peanøtter, hakkede
til pensling
- 1 stk egg
Slik gjør du:
- 450 g hvetemel
- 0.5 dl sukker
- 1 ts kardemomme
- 0.5 pakke gjær, fersk
- 50 g smør, smeltet
- 2 dl helmelk
- 1 stk egg
Fyll
- 6 ss Nugatti
- 50 g peanøtter, hakkede
til pensling
- 1 stk egg
