vegetar

Små fastelavnsboller med bringebær- og vaniljekrem

2 timer

Store fastelavnsboller kan være fryktelig grisete å spise, i tillegg til at de er mektige. Da kan du heller lage miniboller og fylle de små, søte fristelsene med hjemmelaget vaniljekrem, friske bringebær og bringebærkrem.

Vaniljekremen er veldig enkel og rask å lage, alle ingrediensene blandes sammen i en kasserolle og varmes forsiktig opp under omrøring. Oppskriften gir en liten porsjon, så det er lurt å bruke en kasserolle som ikke er altfor stor.

Om du vil lage en enklere versjon kan du droppe vaniljekremen og kun fylle bollene med bringebærkrem eller vanlig krem.

Vil du heller lage tradisjonelle fastelavnsboller? Lise Finckenhagens oppskrift på fastelavnsboller med krem og syltetøy finner du her.

273 har lagret denne
Fastelavnsboller med bringebærkrem og vaniljekrem

Store fastelavnsboller kan være fryktelig grisete å spise, i tillegg til at de er mektige. Da kan du heller lage miniboller og fylle de små, søte fristelsene med hjemmelaget vaniljekrem, friske bringebær og bringebærkrem.

Vaniljekremen er veldig enkel og rask å lage, alle ingrediensene blandes sammen i en kasserolle og varmes forsiktig opp under omrøring. Oppskriften gir en liten porsjon, så det er lurt å bruke en kasserolle som ikke er altfor stor.

Om du vil lage en enklere versjon kan du droppe vaniljekremen og kun fylle bollene med bringebærkrem eller vanlig krem.

Vil du heller lage tradisjonelle fastelavnsboller? Lise Finckenhagens oppskrift på fastelavnsboller med krem og syltetøy finner du her.

273 har lagret denne
12
porsjoner

Fordeig

  • 5 dl melk
  • 50 g gjær
  • 8.5 dl hvetemel

Bolledeig

  • 150 g smør, romtemperatur
  • 150 g sukker
  • 1 klype salt
  • 320 g hvetemel
  • 1 stk egg, til pensling

Enkel vaniljekrem

  • 1 stk egg
  • 0.5 stk vaniljestang
  • 1 ss sukker
  • 1 ss potetmel, en liten spiseskje
  • 1 dl kremfløte

Bringebærkrem

  • 3 dl kremfløte
  • 2 ss melis
  • 1 dl bringebær, ferske eller tinte frosne

Fyll

  • 20 stk bringebær, til å legge i bollene
Unngå at skjermen går i dvale

Fordeig

  • 5 dl melk
  • 50 g gjær
  • 8.5 dl hvetemel

Bolledeig

  • 150 g smør, romtemperatur
  • 150 g sukker
  • 1 klype salt
  • 320 g hvetemel
  • 1 stk egg, til pensling

Enkel vaniljekrem

  • 1 stk egg
  • 0.5 stk vaniljestang
  • 1 ss sukker
  • 1 ss potetmel, en liten spiseskje
  • 1 dl kremfløte

Bringebærkrem

  • 3 dl kremfløte
  • 2 ss melis
  • 1 dl bringebær, ferske eller tinte frosne

Fyll

  • 20 stk bringebær, til å legge i bollene

Boller

Start med å lage fordeigen: Varm opp melk til den blir fingervarm. Løs gjæren opp i melken og bland melken med melet. Rør sammen til en løs deig. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin med eltekrok og elt deigen i 5 minutter. Deigen vil være helt løs, nesten flytende.
Dekk bollen med et kjøkkenhåndkle og la deigen hvile i 15-20 minutter.
Bland inn resten av ingrediensene til deigen og elt deigen til den blir glatt og smidig, gjerne så lenge som 10-15 minutter. 
La deigen heve under kjøkkenhåndkle i 20-30 minutter.
Del deigen i små emner på 20-25 gram. Legg bollene på bakepapirkledte stekebrett. La bollene heve i omtrent en time.
Når bollene er ferdighevet pensles de med et sammenvispet egg. Stek bollene på 250 grader i ca 4-5 minutter eller til bollene har fått en dyp gyllenbrun farge.
La bollene avkjøle helt på en rist før de fylles med krem.

Vaniljekrem

Rør sammen alle ingrediensene til vaniljekremen i en tykkbunnet kjele (ikke aluminium, da blir kremen gråaktig). Del vaniljestangen på langs, skrap ut frøene fra den ene halvparten og legg frø og den halve stangen i kasserollen.
Rør sammen alle ingrediensene til vaniljekremen i en tykkbunnet kjele (ikke aluminium, da blir kremen gråaktig). Del vaniljestangen på langs, skrap ut frøene fra den ene halvparten og legg frø og den halve stangen i kasserollen.
Varm forsiktig opp under omrøring, pass på så ikke kremen varmes opp til kokepunktet, da vil den bli klumpete og «skille» seg.
Varm forsiktig opp under omrøring, pass på så ikke kremen varmes opp til kokepunktet, da vil den bli klumpete og «skille» seg.
Når kremen har blitt fast og ikke lengre er flytende tas kasserollen av platen. Fortsett å røre til kremen har blitt litt avkjølt, hell kremen i en bolle, dekk med plast og sett i kjøleskapet for å avkjøle helt.

Bringebærkrem

Lag bringebærkrem ved å røre sammen resten av bringebærene med en gaffel. Pisk fløten til en fast krem sammen med melis.
Tilsett bringebærene og pisk forsiktig slik at bærene blandes godt inn i kremen. Hell kremen i en sprøytepose

Før servering

Grav ut litt av den nederste delen av bollen slik at det blir plass til mer krem i bollene. Fyll hullet i hver bolle med vaniljekrem, legg på et bringebær.
Grav ut litt av den nederste delen av bollen slik at det blir plass til mer krem i bollene. Fyll hullet i hver bolle med vaniljekrem, legg på et bringebær.
Sprøyt topper av bringebærkremen over bær og vaniljekrem. Sett toppen av bollen på kremen og dryss over melis.
Sprøyt topper av bringebærkremen over bær og vaniljekrem. Sett toppen av bollen på kremen og dryss over melis.
woman cooking

Bon appetit!

Boller

Start med å lage fordeigen: Varm opp melk til den blir fingervarm. Løs gjæren opp i melken og bland melken med melet. Rør sammen til en løs deig. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin med eltekrok og elt deigen i 5 minutter. Deigen vil være helt løs, nesten flytende.
Dekk bollen med et kjøkkenhåndkle og la deigen hvile i 15-20 minutter.
Bland inn resten av ingrediensene til deigen og elt deigen til den blir glatt og smidig, gjerne så lenge som 10-15 minutter. 
La deigen heve under kjøkkenhåndkle i 20-30 minutter.
Del deigen i små emner på 20-25 gram. Legg bollene på bakepapirkledte stekebrett. La bollene heve i omtrent en time.
Når bollene er ferdighevet pensles de med et sammenvispet egg. Stek bollene på 250 grader i ca 4-5 minutter eller til bollene har fått en dyp gyllenbrun farge.
La bollene avkjøle helt på en rist før de fylles med krem.

Vaniljekrem

Rør sammen alle ingrediensene til vaniljekremen i en tykkbunnet kjele (ikke aluminium, da blir kremen gråaktig). Del vaniljestangen på langs, skrap ut frøene fra den ene halvparten og legg frø og den halve stangen i kasserollen.
Rør sammen alle ingrediensene til vaniljekremen i en tykkbunnet kjele (ikke aluminium, da blir kremen gråaktig). Del vaniljestangen på langs, skrap ut frøene fra den ene halvparten og legg frø og den halve stangen i kasserollen.
Varm forsiktig opp under omrøring, pass på så ikke kremen varmes opp til kokepunktet, da vil den bli klumpete og «skille» seg.
Varm forsiktig opp under omrøring, pass på så ikke kremen varmes opp til kokepunktet, da vil den bli klumpete og «skille» seg.
Når kremen har blitt fast og ikke lengre er flytende tas kasserollen av platen. Fortsett å røre til kremen har blitt litt avkjølt, hell kremen i en bolle, dekk med plast og sett i kjøleskapet for å avkjøle helt.

Bringebærkrem

Lag bringebærkrem ved å røre sammen resten av bringebærene med en gaffel. Pisk fløten til en fast krem sammen med melis.
Tilsett bringebærene og pisk forsiktig slik at bærene blandes godt inn i kremen. Hell kremen i en sprøytepose

Før servering

Grav ut litt av den nederste delen av bollen slik at det blir plass til mer krem i bollene. Fyll hullet i hver bolle med vaniljekrem, legg på et bringebær.
Grav ut litt av den nederste delen av bollen slik at det blir plass til mer krem i bollene. Fyll hullet i hver bolle med vaniljekrem, legg på et bringebær.
Sprøyt topper av bringebærkremen over bær og vaniljekrem. Sett toppen av bollen på kremen og dryss over melis.
Sprøyt topper av bringebærkremen over bær og vaniljekrem. Sett toppen av bollen på kremen og dryss over melis.
Finn flere oppskrifter:

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?