Sticky buns
Disse klissete kanelbollene er amerikanernes syndige versjon av kanelsnurrer. Mens de tradisjonelle, norske snurrene ydmykt frister med smør, sukker og kanel i svingene, mesker amerikanske sticky buns seg med masse deilig karamellsaus i bakeformen mens de stekes. Og til alt overmål overøses snurrene med mer karamellsaus når de kommer rykende varme ut av ovnen, slik at karamellen trekker inn i mellom snurrene, som nå blir herlig klissete og proppfulle av syndige og smakfulle kalorier. I karamellsausen er det her brukt finrevet skall fra en av julens klementiner som ble til overs. Det gir sausen en frisk og god smak, men om du ikke har klementiner liggende, kan du gjerne bruke appelsinskall.
Om du vil forberede snurrene dagen i forveien, kan du lage deigen ferdig uten heving, for så å sette den i kjøleskap til dagen etter. Sett deigen til heving i 2,5 timer før den kjevles ut og dekkes av fyll. Hvis du vil lage snurrene ferdig, slik at de er helt klare til steking, settes bakeformen med karamell og snurrer i kjøleskap før heving. Snurrene tas ut av kjøleskapet dagen etter og settes til heving på et lunt sted i 2,5 timer før steking. Resten av karamellsausen kan dekkes til og oppbevares i romtemperatur til dagen etter. Den kan varmes noen sekunder i mirkobølgeovn, slik at den blir lettere å helle over snurrene etter steking.
Disse klissete kanelbollene er amerikanernes syndige versjon av kanelsnurrer. Mens de tradisjonelle, norske snurrene ydmykt frister med smør, sukker og kanel i svingene, mesker amerikanske sticky buns seg med masse deilig karamellsaus i bakeformen mens de stekes. Og til alt overmål overøses snurrene med mer karamellsaus når de kommer rykende varme ut av ovnen, slik at karamellen trekker inn i mellom snurrene, som nå blir herlig klissete og proppfulle av syndige og smakfulle kalorier. I karamellsausen er det her brukt finrevet skall fra en av julens klementiner som ble til overs. Det gir sausen en frisk og god smak, men om du ikke har klementiner liggende, kan du gjerne bruke appelsinskall.
Om du vil forberede snurrene dagen i forveien, kan du lage deigen ferdig uten heving, for så å sette den i kjøleskap til dagen etter. Sett deigen til heving i 2,5 timer før den kjevles ut og dekkes av fyll. Hvis du vil lage snurrene ferdig, slik at de er helt klare til steking, settes bakeformen med karamell og snurrer i kjøleskap før heving. Snurrene tas ut av kjøleskapet dagen etter og settes til heving på et lunt sted i 2,5 timer før steking. Resten av karamellsausen kan dekkes til og oppbevares i romtemperatur til dagen etter. Den kan varmes noen sekunder i mirkobølgeovn, slik at den blir lettere å helle over snurrene etter steking.
- 2 dl helmelk
- 5 ss sukker
- 1 pakke tørrgjær
- 2 stykker egg, romtempererte
- 350 g hvetemel
- 0.5 ts salt
- 115 g smør, romtemperert, i biter
Karamellsaus
- 120 g smør
- 120 g brunt sukker
- 2 dl kremfløte
- 0.5 dl honning
- 1 klype salt
- 1 stk klementin, finrevet skall
- 1 håndfull pekannøtter, grovhakket
Fyll til snurrene
- 120 g smør, romtemperert
- 80 g brunt sukker
- 1 ts kanel
- 0.5 ts muskatnøtt, malt
- 1 klype salt
Til pensling
- 1 stk egg, pisket sammen med 0,5 ts vann
- 2 dl helmelk
- 5 ss sukker
- 1 pakke tørrgjær
- 2 stykker egg, romtempererte
- 350 g hvetemel
- 0.5 ts salt
- 115 g smør, romtemperert, i biter
Karamellsaus
- 120 g smør
- 120 g brunt sukker
- 2 dl kremfløte
- 0.5 dl honning
- 1 klype salt
- 1 stk klementin, finrevet skall
- 1 håndfull pekannøtter, grovhakket
Fyll til snurrene
- 120 g smør, romtemperert
- 80 g brunt sukker
- 1 ts kanel
- 0.5 ts muskatnøtt, malt
- 1 klype salt
Til pensling
- 1 stk egg, pisket sammen med 0,5 ts vann
