Til hovedinnhold

Skoleboller fra Bakeriet i Lom

3 h

Oppskriften på skoleboller fra Bakeriet i Lom er kanskje verdens beste! I sommermånedene selger de daglig over 3000 håndlagde boller på bakeriet, og skolebollene med herlig vaniljekrem er et av de mest populære bakverkene de har.

– Det er viktig med en ordentlig god vaniljekrem når man skal lage skoleboller. I tillegg må man la bollene heve lenge nok, også etter at man har trykket hull og fylt dem med vaniljekrem. Da tyter ikke vaniljekremen ut under steking, tipser mannen bak Bakeriet i Lom, baker og kokebokforfatter Morten Schakenda.

Oppskriften er hentet fra boken «Om boller, brød og tilfeldigheter fra Bakeriet i Lom» på Aschehoug Forlag.

Lagret av 1418 brukere
Skoleboller fra Bakeriet i Lom
Foto: Pål Rodahl

Oppskriften på skoleboller fra Bakeriet i Lom er kanskje verdens beste! I sommermånedene selger de daglig over 3000 håndlagde boller på bakeriet, og skolebollene med herlig vaniljekrem er et av de mest populære bakverkene de har.

– Det er viktig med en ordentlig god vaniljekrem når man skal lage skoleboller. I tillegg må man la bollene heve lenge nok, også etter at man har trykket hull og fylt dem med vaniljekrem. Da tyter ikke vaniljekremen ut under steking, tipser mannen bak Bakeriet i Lom, baker og kokebokforfatter Morten Schakenda.

Oppskriften er hentet fra boken «Om boller, brød og tilfeldigheter fra Bakeriet i Lom» på Aschehoug Forlag.

Lagret av 1418 brukere

Ingredienser

6
porsjoner
  • 1 kg hvetemel
  • 0.5 l helmelk
  • 150 g sukker
  • 15 g salt, eller etter smak
  • 15 g kardemomme
  • 1 stk egg, stort
  • 50 g gjær, fersk
  • 150 g smør, i terninger

Hjemmelaget vaniljekrem

  • 0.5 l helmelk
  • 100 g sukker
  • 0.5 stk vaniljestang
  • 4 stykker eggeplomme
  • 40 g maizenna

Til pynt

  • melisglasur
  • kokosmasse

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 1 kg hvetemel
  • 0.5 l helmelk
  • 150 g sukker
  • 15 g salt, eller etter smak
  • 15 g kardemomme
  • 1 stk egg, stort
  • 50 g gjær, fersk
  • 150 g smør, i terninger

Hjemmelaget vaniljekrem

  • 0.5 l helmelk
  • 100 g sukker
  • 0.5 stk vaniljestang
  • 4 stykker eggeplomme
  • 40 g maizenna

Til pynt

  • melisglasur
  • kokosmasse
Ha alle ingredienser til bollene unntatt smøret i en eltebolle. Elt 15 minutter på sakte fart til deigen slipper bollen.
Tilsett smør i små terninger. Elt deigen til den slipper kantene på bollen og alt smør er eltet godt inn. Det tar ca. 15 minutter.
Legg deigen i en egnet bolle og la den heve i 1,5 timer.
Del deigen i boller på ca. 150 gram. Sett dem på stekebrett med bakepapir, og la dem heve til dobbel størrelse.
Pensle med sammenvispet egg. Trykk et godt hull i midten av bollen med fingrene.
Fyll vaniljekrem i en sprøytepose og sprøyt kremen i hullene. Stek skolebollene på 175 grader i 15-20 minutter.
Avkjøl på rist. Smør melisglasur rundt kremen og dypp bollene i tørket kokos.

Vaniljekrem

Hell melk og sukker i en kjele. Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene med en kniv.
Ta frø og stang i melk- og sukkerblandingen og varm forsiktig opp til kokepunktet.
Pisk eggeplommer og maisenna sammen i en bolle. Hell over den kokende melken og rør med en visp hele tiden.
Ha blandingen tilbake i kjelen og la det koke sakte opp. Rør hele tiden med visp så det ikke svir seg.
Når blandingen når kokepunktet, hell den straks gjennom en sil og over i en egnet bolle. Strø lett med litt sukker for å unngå snerk.
Sett vaniljekremen raskt til avkjøling. Dekk med plastfolie når den er kald. Rør den glatt før bruk.
woman cooking

Bon appetit!

Ha alle ingredienser til bollene unntatt smøret i en eltebolle. Elt 15 minutter på sakte fart til deigen slipper bollen.
Tilsett smør i små terninger. Elt deigen til den slipper kantene på bollen og alt smør er eltet godt inn. Det tar ca. 15 minutter.
Legg deigen i en egnet bolle og la den heve i 1,5 timer.
Del deigen i boller på ca. 150 gram. Sett dem på stekebrett med bakepapir, og la dem heve til dobbel størrelse.
Pensle med sammenvispet egg. Trykk et godt hull i midten av bollen med fingrene.
Fyll vaniljekrem i en sprøytepose og sprøyt kremen i hullene. Stek skolebollene på 175 grader i 15-20 minutter.
Avkjøl på rist. Smør melisglasur rundt kremen og dypp bollene i tørket kokos.

Vaniljekrem

Hell melk og sukker i en kjele. Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene med en kniv.
Ta frø og stang i melk- og sukkerblandingen og varm forsiktig opp til kokepunktet.
Pisk eggeplommer og maisenna sammen i en bolle. Hell over den kokende melken og rør med en visp hele tiden.
Ha blandingen tilbake i kjelen og la det koke sakte opp. Rør hele tiden med visp så det ikke svir seg.
Når blandingen når kokepunktet, hell den straks gjennom en sil og over i en egnet bolle. Strø lett med litt sukker for å unngå snerk.
Sett vaniljekremen raskt til avkjøling. Dekk med plastfolie når den er kald. Rør den glatt før bruk.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?