Til hovedinnhold

Solskinnsboller

1 h 30 min

Vi befinner oss i en årstid med mye uteaktivitet, og med barn i huset følger det gjerne en hel skokk nabounger med når mor roper: Boller og saft på terrassen! Da er det godt jeg har laget et lite berg av disse saftige solskinnsbollene laget med kanel, sukker og vaniljekrem. 

Du kan saktens ha på et lite lag med melisglasur på toppen, men selv syntes jeg disse smaker best uten. For å få en karamellaktig smak og en knasende sprø skorpe har jeg smurt inn deigen med et tynt lag smør og brunt sukker. Og selvfølgelig drysset på litt kanel i svingene.

Du velger selv om du vil lage vaniljekremen selv eller kjøpe den ferdig. Ikke skjær deigemnene for store. De skal være litt tynne og flate. Jeg tviler på at du får mange til overs, men skulle det skje kan du putte dem i fryseren og ha til neste kosestund. I sol eller regn. 

Lagret av 746 brukere
Solskinnsboller på bakebrett med bakepapir

Vi befinner oss i en årstid med mye uteaktivitet, og med barn i huset følger det gjerne en hel skokk nabounger med når mor roper: Boller og saft på terrassen! Da er det godt jeg har laget et lite berg av disse saftige solskinnsbollene laget med kanel, sukker og vaniljekrem. 

Du kan saktens ha på et lite lag med melisglasur på toppen, men selv syntes jeg disse smaker best uten. For å få en karamellaktig smak og en knasende sprø skorpe har jeg smurt inn deigen med et tynt lag smør og brunt sukker. Og selvfølgelig drysset på litt kanel i svingene.

Du velger selv om du vil lage vaniljekremen selv eller kjøpe den ferdig. Ikke skjær deigemnene for store. De skal være litt tynne og flate. Jeg tviler på at du får mange til overs, men skulle det skje kan du putte dem i fryseren og ha til neste kosestund. I sol eller regn. 

Lagret av 746 brukere

Ingredienser

12
porsjoner
  • 550 g hvetemel
  • 100 g sukker
  • 0.5 ts kardemomme
  • 100 g smør
  • 3.5 dl melk
  • 50 g gjær
  • 1 stk egg

Vaniljekrem

  • 2.5 dl melk
  • 2.5 dl fløte
  • 100 g sukker
  • 35 g maisenna
  • 0.5 stk vaniljestang
  • 4 stk eggeplomme

smørblanding

  • 70 g smør
  • 1.5 dl brunt sukker
  • kanel, strø på etter ønske

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 550 g hvetemel
  • 100 g sukker
  • 0.5 ts kardemomme
  • 100 g smør
  • 3.5 dl melk
  • 50 g gjær
  • 1 stk egg

Vaniljekrem

  • 2.5 dl melk
  • 2.5 dl fløte
  • 100 g sukker
  • 35 g maisenna
  • 0.5 stk vaniljestang
  • 4 stk eggeplomme

smørblanding

  • 70 g smør
  • 1.5 dl brunt sukker
  • kanel, strø på etter ønske
Bland alt det tørre i en bakemaskin, varm melken til fingervarm, rør ut gjæren og hell i. Tilsett smeltet smør og egg.
Deigen eltes godt til den er smidig. La maskinen kjøre opp mot maks fart i 5-7 minutter, avhengig av størrelse på deigen. Ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre. Etter at deigen er ferdig eltet må den hvile.
La den hvile minimum 1/2 time på et lunt sted. Pakk gjerne bollen inn i en tett plastpose. Når deigen har hevet til dobbel størrelse kan du begynne utbakingen.
Kjevle ut et rektangel og smør på sukker og smør. Strø på kanel. Rull sammen og del opp i ca. 20 stk skillingsboller. Sett på en bakeplate kledd med bakepapir.
Klem med fingertuppene, slik at du får et stort hull i midten. Legg i godt med vaniljekrem. La solskinnsbollene heve enda en gang (ca. ½ time). Stek på 220 grader 5-7 minutter.
Klem med fingertuppene, slik at du får et stort hull i midten. Legg i godt med vaniljekrem. La solskinnsbollene heve enda en gang (ca. ½ time). Stek på 220 grader 5-7 minutter.
Slik lager du vaniljekrem: Pisk sammen eggeplommer maisenna og sukker i en bolle. Splitt vaniljestangen, skrap ut innholdet og ha alt i kjelen - også stangen. Kok opp væsken og hell litt av den kokende væsken i bollen med eggeblandingen mens du rører. Hell så alt tilbake i kjelen og rør kraftig til det tykner. Pass på at det ikke brenner seg. Ha kremen i en avlang form og kle med plastfilm. Bør avkjøles hurtig.
woman cooking

Bon appetit!

Bland alt det tørre i en bakemaskin, varm melken til fingervarm, rør ut gjæren og hell i. Tilsett smeltet smør og egg.
Deigen eltes godt til den er smidig. La maskinen kjøre opp mot maks fart i 5-7 minutter, avhengig av størrelse på deigen. Ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre. Etter at deigen er ferdig eltet må den hvile.
La den hvile minimum 1/2 time på et lunt sted. Pakk gjerne bollen inn i en tett plastpose. Når deigen har hevet til dobbel størrelse kan du begynne utbakingen.
Kjevle ut et rektangel og smør på sukker og smør. Strø på kanel. Rull sammen og del opp i ca. 20 stk skillingsboller. Sett på en bakeplate kledd med bakepapir.
Klem med fingertuppene, slik at du får et stort hull i midten. Legg i godt med vaniljekrem. La solskinnsbollene heve enda en gang (ca. ½ time). Stek på 220 grader 5-7 minutter.
Klem med fingertuppene, slik at du får et stort hull i midten. Legg i godt med vaniljekrem. La solskinnsbollene heve enda en gang (ca. ½ time). Stek på 220 grader 5-7 minutter.
Slik lager du vaniljekrem: Pisk sammen eggeplommer maisenna og sukker i en bolle. Splitt vaniljestangen, skrap ut innholdet og ha alt i kjelen - også stangen. Kok opp væsken og hell litt av den kokende væsken i bollen med eggeblandingen mens du rører. Hell så alt tilbake i kjelen og rør kraftig til det tykner. Pass på at det ikke brenner seg. Ha kremen i en avlang form og kle med plastfilm. Bør avkjøles hurtig.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Hvordan var din opplevelse i dag?