Klassiske skoleboller

2 timer

Klassiske skoleboller eller skolebrød med hjemmelaget vaniljekrem er noe av det beste som finnes. Selvfølgelig toppet med melisglasur og kokos! Bollene kan gjerne toppes med rørte bær eller syltetøy i tillegg til gul krem hvis du vil ha litt variasjon.

1333 har lagret denne
Skoleboller nærbilde
Foto: Sara Johannessen Meek

Klassiske skoleboller eller skolebrød med hjemmelaget vaniljekrem er noe av det beste som finnes. Selvfølgelig toppet med melisglasur og kokos! Bollene kan gjerne toppes med rørte bær eller syltetøy i tillegg til gul krem hvis du vil ha litt variasjon.

1333 har lagret denne
12
stk

Bolledeig

  • 550 g hvetemel
  • 100 g sukker
  • 50 g gjær, fersk
  • 2 ts kardemomme
  • 1 ts bakepulver
  • 3.5 dl melk
  • 100 g meierismør, romtemperert
  • 1 ts vaniljesukker

Pynt

  • 1 stk egg, sammenpisket, til pensling
  • 200 - 300 g melis
  • 2 dl kokos

Vaniljekrem

  • 0.5 l melk
  • 100 g sukker
  • 3 stykker eggeplomme
  • 1 stk egg
  • 20 g hvetemel, kan erstattes med maisenna
  • 15 g maisenna
  • 1 stk vaniljestang
Unngå at skjermen går i dvale

Bolledeig

  • 550 g hvetemel
  • 100 g sukker
  • 50 g gjær, fersk
  • 2 ts kardemomme
  • 1 ts bakepulver
  • 3.5 dl melk
  • 100 g meierismør, romtemperert
  • 1 ts vaniljesukker

Pynt

  • 1 stk egg, sammenpisket, til pensling
  • 200 - 300 g melis
  • 2 dl kokos

Vaniljekrem

  • 0.5 l melk
  • 100 g sukker
  • 3 stykker eggeplomme
  • 1 stk egg
  • 20 g hvetemel, kan erstattes med maisenna
  • 15 g maisenna
  • 1 stk vaniljestang

Vaniljekrem

Hell melken i en kasserolle og tilsett halvparten av sukkeret. Skrap ut frøene fra vaniljestangen. Ha frøene over i melken og kok melken sakte opp.
Bland resten av sukkeret sammen med mel og maisenna. Visp eggeplommer og egg godt sammen i en bolle. Tilsett det tørre og visp godt til blandingen blir helt glatt og klumpfri.
Hell halvparten av den kokende melken over eggeblandingen under kraftig visping. Hell blandingen tilbake igjen i kasserollen, nok en gang under kraftig visping.
Kok opp og kok vaniljekremen i 2 minutter, hele tiden under konstant visping. Dette er viktig for å unngå klumper. Visp helt til kremen blir tykk og blank.
Hell vaniljekremen over i en ren bolle og legg plastfilm helt ned på overflaten av kremen. Hvis det er klumper i kremen, bør den gnis gjennom en sil. Avkjøl.

Bolledeig

Varm melken til 25-30 grader. Smuldre gjæren i en bakebolle og rør den ut med melken.
Tilsett sukker, kardemomme, vaniljesukker, bakepulver og ca. to tredjedeler av melet.
Arbeid deigen sammen med en kjøkkenmaskin. Tilsett gradvis resten av melet og det myke smøret i små biter.
Arbeid deigen til den blir helt glatt og smidig og slipper bollen. Den bør eltes i 10-15 minutter i kjøkkenmaskin. Hvis du ønsker å tilsette rosiner eller sjokoladebiter, gjør du det helt på slutten av eltingen.
Dekk bollen med plastfilm og et kjøkkenhåndkle. La deigen heve til dobbel størrelse.
Kna deigen godt sammen og trill ut 12-15 boller. Sett bollene på stekebrett med bakepapir.
Trykk bollene litt flate og lag en skikkelig fordypning i hver bolle. Legg en god skje vaniljekrem i hver fordypning. Dekk bollene med plastfilm og la dem etterheve i ca 30 minutter.
Pensle skolebollene raskt og forsiktig med sammenpisket egg og stek dem midt i ovnen ved 210 grader i ca. 10-15 minutter.
Rør ut melisen med noen dråper vann til tykk melisglasur. Hell kokosen ut på en liten tallerken.
Smør de lune skolebollene med melisglasur og dypp dem i kokos.
woman cooking

Bon appetit!

Vaniljekrem

Hell melken i en kasserolle og tilsett halvparten av sukkeret. Skrap ut frøene fra vaniljestangen. Ha frøene over i melken og kok melken sakte opp.
Bland resten av sukkeret sammen med mel og maisenna. Visp eggeplommer og egg godt sammen i en bolle. Tilsett det tørre og visp godt til blandingen blir helt glatt og klumpfri.
Hell halvparten av den kokende melken over eggeblandingen under kraftig visping. Hell blandingen tilbake igjen i kasserollen, nok en gang under kraftig visping.
Kok opp og kok vaniljekremen i 2 minutter, hele tiden under konstant visping. Dette er viktig for å unngå klumper. Visp helt til kremen blir tykk og blank.
Hell vaniljekremen over i en ren bolle og legg plastfilm helt ned på overflaten av kremen. Hvis det er klumper i kremen, bør den gnis gjennom en sil. Avkjøl.

Bolledeig

Varm melken til 25-30 grader. Smuldre gjæren i en bakebolle og rør den ut med melken.
Tilsett sukker, kardemomme, vaniljesukker, bakepulver og ca. to tredjedeler av melet.
Arbeid deigen sammen med en kjøkkenmaskin. Tilsett gradvis resten av melet og det myke smøret i små biter.
Arbeid deigen til den blir helt glatt og smidig og slipper bollen. Den bør eltes i 10-15 minutter i kjøkkenmaskin. Hvis du ønsker å tilsette rosiner eller sjokoladebiter, gjør du det helt på slutten av eltingen.
Dekk bollen med plastfilm og et kjøkkenhåndkle. La deigen heve til dobbel størrelse.
Kna deigen godt sammen og trill ut 12-15 boller. Sett bollene på stekebrett med bakepapir.
Trykk bollene litt flate og lag en skikkelig fordypning i hver bolle. Legg en god skje vaniljekrem i hver fordypning. Dekk bollene med plastfilm og la dem etterheve i ca 30 minutter.
Pensle skolebollene raskt og forsiktig med sammenpisket egg og stek dem midt i ovnen ved 210 grader i ca. 10-15 minutter.
Rør ut melisen med noen dråper vann til tykk melisglasur. Hell kokosen ut på en liten tallerken.
Smør de lune skolebollene med melisglasur og dypp dem i kokos.
Finn flere oppskrifter:

Siste artikler fra Godt.no

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?