Rosinboller

1 t 30 min

Oppskriften gir 10-12 store boller. 

Tips
Når du tilsetter romtemperert smør istedenfor smeltet smør, blir fettet fordelt på en litt annen måte som gir smidigere deig og saftigere boller. Synes du det virker veldig uvant kan du heller smelte smøret i en liten kasserolle, tilsette melken og varme blandingen til 37 grader før du heller væsken over det tørre i bakebollen. Elt deigen glatt og smidig.

Tips til rosinboller
Hvis du skal lage rosinboller bør du bløtlegge rosinene 20 minutter i varmt vann før bruk, da får du ekstra saftige rosiner. Hell av vannet og tørk rosinene godt på et kjøkkenhåndkle eller kjøkkenpapir før du blander dem inn i deigen helt mot slutten av eltingen.

730 har lagret denne
Rosinboller

Oppskriften gir 10-12 store boller. 

Tips
Når du tilsetter romtemperert smør istedenfor smeltet smør, blir fettet fordelt på en litt annen måte som gir smidigere deig og saftigere boller. Synes du det virker veldig uvant kan du heller smelte smøret i en liten kasserolle, tilsette melken og varme blandingen til 37 grader før du heller væsken over det tørre i bakebollen. Elt deigen glatt og smidig.

Tips til rosinboller
Hvis du skal lage rosinboller bør du bløtlegge rosinene 20 minutter i varmt vann før bruk, da får du ekstra saftige rosiner. Hell av vannet og tørk rosinene godt på et kjøkkenhåndkle eller kjøkkenpapir før du blander dem inn i deigen helt mot slutten av eltingen.

730 har lagret denne
10
porsjoner
  • 550 g hvetemel
  • 100 g sukker
  • 50 g gjær, fersk
  • 2 ts kardemomme
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ts bakepulver
  • 3.5 dl melk
  • 100 g meierismør, romtemperert
  • 1 stk egg, sammenpisket, til pensling

Fyll

  • 100 g rosiner
  • 100 g sjokolade, biter
Unngå at skjermen går i dvale
  • 550 g hvetemel
  • 100 g sukker
  • 50 g gjær, fersk
  • 2 ts kardemomme
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ts bakepulver
  • 3.5 dl melk
  • 100 g meierismør, romtemperert
  • 1 stk egg, sammenpisket, til pensling

Fyll

  • 100 g rosiner
  • 100 g sjokolade, biter
Varm melken til 25-30 grader. Smuldre gjæren i en bakebolle og rør den ut med melken.
Tilsett sukker, kardemomme, vaniljesukker, bakepulver og ca to tredjedeler av melet.
Arbeid deigen sammen i maskin. Tilsett gradvis resten av melet og det myke smøret i små biter.
Arbeid deigen til den blir helt glatt og smidig og slipper bollen. Den bør eltes i 10-15 minutter i kjøkkenmaskin. (Hvis du ønsker å tilsette rosiner eller sjokoladebiter gjør du det helt på slutten av eltingen.) 

Dekk bollen med plastfilm og et kjøkkenhåndkle, la deigen heve til dobbel størrelse.
Kna deigen godt sammen, del den i 10-12 like store emner og trill ut fine boller. Sett bollene over på  stekebrett dekket med bakeduk eller bakepapir.
Dekk til bollene med plastfilm og la bollene etterheve i ca 30 minutter. Pensle dem raskt og forsiktig med sammenpisket egg. Stek bollene midt i ovnene ved 210 grader i ca 10-15 minutter. Avkjøles på rist.
woman cooking

Bon appetit!

Varm melken til 25-30 grader. Smuldre gjæren i en bakebolle og rør den ut med melken.
Tilsett sukker, kardemomme, vaniljesukker, bakepulver og ca to tredjedeler av melet.
Arbeid deigen sammen i maskin. Tilsett gradvis resten av melet og det myke smøret i små biter.
Arbeid deigen til den blir helt glatt og smidig og slipper bollen. Den bør eltes i 10-15 minutter i kjøkkenmaskin. (Hvis du ønsker å tilsette rosiner eller sjokoladebiter gjør du det helt på slutten av eltingen.) 

Dekk bollen med plastfilm og et kjøkkenhåndkle, la deigen heve til dobbel størrelse.
Kna deigen godt sammen, del den i 10-12 like store emner og trill ut fine boller. Sett bollene over på  stekebrett dekket med bakeduk eller bakepapir.
Dekk til bollene med plastfilm og la bollene etterheve i ca 30 minutter. Pensle dem raskt og forsiktig med sammenpisket egg. Stek bollene midt i ovnene ved 210 grader i ca 10-15 minutter. Avkjøles på rist.
Finn flere oppskrifter:

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?