Klassiske fastelavnsboller
Fastelavnsboller inviterer til fråtsing og kos på fastelavn. Dette er en tradisjonell variant på fastelavnsboller med krem og syltetøy.
Ordet fastelavn betyr kvelden før fasten, og dette var opprinnelig en tredagers festperiode, blant disse var fastelavnssøndag, skriver Store norske leksikon. I Norge har vi fått som tradisjon å spise fylte boller og pynte med fastelavnsris på denne søndagen.
Når du skal bake bollene og tilsetter romtemperert smør istedenfor smeltet smør, blir fettet fordelt på en litt annen måte som gir smidigere deig og saftigere boller. Synes du det virker veldig uvant kan du heller smeltet smøret i en liten kasserolle, tilsette melken og varme blandingen til 37 grader før du heller væsken over det tørre i bakebollen.
Tips: Kremen kan smakes til med kanel om du vil, eller blandes med litt revet marsipan. Visper du fløten med litt sukker og espressopulver får du en nydelig kaffesmak på kremen. Eller prøv fastelavnsboller med vaniljekrem for en fyldigere smak på kremen.
Vil du heller lage svenske fastelavnsboller? Her finner du oppskriften på semlor.
Fastelavnsboller inviterer til fråtsing og kos på fastelavn. Dette er en tradisjonell variant på fastelavnsboller med krem og syltetøy.
Ordet fastelavn betyr kvelden før fasten, og dette var opprinnelig en tredagers festperiode, blant disse var fastelavnssøndag, skriver Store norske leksikon. I Norge har vi fått som tradisjon å spise fylte boller og pynte med fastelavnsris på denne søndagen.
Når du skal bake bollene og tilsetter romtemperert smør istedenfor smeltet smør, blir fettet fordelt på en litt annen måte som gir smidigere deig og saftigere boller. Synes du det virker veldig uvant kan du heller smeltet smøret i en liten kasserolle, tilsette melken og varme blandingen til 37 grader før du heller væsken over det tørre i bakebollen.
Tips: Kremen kan smakes til med kanel om du vil, eller blandes med litt revet marsipan. Visper du fløten med litt sukker og espressopulver får du en nydelig kaffesmak på kremen. Eller prøv fastelavnsboller med vaniljekrem for en fyldigere smak på kremen.
Vil du heller lage svenske fastelavnsboller? Her finner du oppskriften på semlor.
- 700 g hvetemel
- 100 g sukker
- 1 pakke tørrgjær, eller fersk gjær
- 2 ts kardemomme
- 0.25 ss vaniljesukker
- 0.25 ss bakepulver
- 3.25 dl lettmelk
- 1 stk egg
- 100 g meierismør, mykt
Til pensling
- 1 stk egg, sammenpisket
Pisket krem
- 3 dl fløte
- 2 - 3 ss sukker
Til servering
- bringebærsyltetøy
- krem, pisket
- melis
- 700 g hvetemel
- 100 g sukker
- 1 pakke tørrgjær, eller fersk gjær
- 2 ts kardemomme
- 0.25 ss vaniljesukker
- 0.25 ss bakepulver
- 3.25 dl lettmelk
- 1 stk egg
- 100 g meierismør, mykt
Til pensling
- 1 stk egg, sammenpisket
Pisket krem
- 3 dl fløte
- 2 - 3 ss sukker
Til servering
- bringebærsyltetøy
- krem, pisket
- melis
Pisk perfekt krem

Bon appetit!
Pisk perfekt krem