vegetar

Klassiske fastelavnsboller

1 t 30 min

Fastelavnsboller inviterer til fråtsing og kos på fastelavn. Dette er en tradisjonell variant på fastelavnsboller med krem og syltetøy.

Ordet fastelavn betyr kvelden før fasten, og dette var opprinnelig en tredagers festperiode, blant disse var fastelavnssøndag, skriver Store norske leksikon. I Norge har vi fått som tradisjon å spise fylte boller og pynte med fastelavnsris på denne søndagen.

Når du skal bake bollene og tilsetter romtemperert smør istedenfor smeltet smør, blir fettet fordelt på en litt annen måte som gir smidigere deig og saftigere boller. Synes du det virker veldig uvant kan du heller smeltet smøret i en liten kasserolle, tilsette melken og varme blandingen til 37 grader før du heller væsken over det tørre i bakebollen.

Tips: Kremen kan smakes til med kanel om du vil, eller blandes med litt revet marsipan. Visper du fløten med litt sukker og espressopulver får du en nydelig kaffesmak på kremen. Eller prøv fastelavnsboller med vaniljekrem for en fyldigere smak på kremen.

Vil du heller lage svenske fastelavnsboller? Her finner du oppskriften på semlor.

544 har lagret denne
Fastelavnsboller med syltetøy og krem

Fastelavnsboller inviterer til fråtsing og kos på fastelavn. Dette er en tradisjonell variant på fastelavnsboller med krem og syltetøy.

Ordet fastelavn betyr kvelden før fasten, og dette var opprinnelig en tredagers festperiode, blant disse var fastelavnssøndag, skriver Store norske leksikon. I Norge har vi fått som tradisjon å spise fylte boller og pynte med fastelavnsris på denne søndagen.

Når du skal bake bollene og tilsetter romtemperert smør istedenfor smeltet smør, blir fettet fordelt på en litt annen måte som gir smidigere deig og saftigere boller. Synes du det virker veldig uvant kan du heller smeltet smøret i en liten kasserolle, tilsette melken og varme blandingen til 37 grader før du heller væsken over det tørre i bakebollen.

Tips: Kremen kan smakes til med kanel om du vil, eller blandes med litt revet marsipan. Visper du fløten med litt sukker og espressopulver får du en nydelig kaffesmak på kremen. Eller prøv fastelavnsboller med vaniljekrem for en fyldigere smak på kremen.

Vil du heller lage svenske fastelavnsboller? Her finner du oppskriften på semlor.

544 har lagret denne
1
stk
Obs: En deig gir cirka 10-12 boller.
  • 700 g hvetemel
  • 100 g sukker
  • 1 pakke tørrgjær, eller fersk gjær
  • 2 ts kardemomme
  • 0.25 ss vaniljesukker
  • 0.25 ss bakepulver
  • 3.25 dl lettmelk
  • 1 stk egg
  • 100 g meierismør, mykt

Til pensling

  • 1 stk egg, sammenpisket

Pisket krem

  • 3 dl fløte
  • 2 - 3 ss sukker

Til servering

  • bringebærsyltetøy
  • krem, pisket
  • melis
Unngå at skjermen går i dvale
  • 700 g hvetemel
  • 100 g sukker
  • 1 pakke tørrgjær, eller fersk gjær
  • 2 ts kardemomme
  • 0.25 ss vaniljesukker
  • 0.25 ss bakepulver
  • 3.25 dl lettmelk
  • 1 stk egg
  • 100 g meierismør, mykt

Til pensling

  • 1 stk egg, sammenpisket

Pisket krem

  • 3 dl fløte
  • 2 - 3 ss sukker

Til servering

  • bringebærsyltetøy
  • krem, pisket
  • melis
Varm melken til cirka 37 grader.
Bland alt det tørre i en bakebolle, smuldre gjæren inn i det tørre.
Tilsett melk og egg.
Arbeid deigen sammen i maskin, la maskinen gå ved middels hastighet til deigen er jevn og smidig og slipper bollen. Tilsett det myke smøret i små biter, litt etter litt. Arbeid deigen til den er smidig og igjen slipper bollen. La den gjerne gå 10 minutter i maskinen.
Dekk bollen med plastfilm og et kjøkkenhåndkle, la deigen heve til dobbel størrelse.
Kna deigen godt sammen, del den i 10 - 12 like store emner og trill ut fine boller. Sett bollene over på et stekebrett dekket med bakepapir eller en bakeduk. Legg over plastfolie og la bollene etterheve i cirka 30 minutter.
Pensle dem raskt og forsiktig med sammenpisket egg og stek bollene midt i ovnene ved 190 grader i 10-15 minutter.
Pisk fløte og sukker til myk krem.

Pisk perfekt krem

Server de nybakte bollene med pisket krem og bringebærsyltetøy. Pynt med skivede mandler hvis ønskelig. Dryss til slutt over et tykt lag melis.
woman cooking

Bon appetit!

Varm melken til cirka 37 grader.
Bland alt det tørre i en bakebolle, smuldre gjæren inn i det tørre.
Tilsett melk og egg.
Arbeid deigen sammen i maskin, la maskinen gå ved middels hastighet til deigen er jevn og smidig og slipper bollen. Tilsett det myke smøret i små biter, litt etter litt. Arbeid deigen til den er smidig og igjen slipper bollen. La den gjerne gå 10 minutter i maskinen.
Dekk bollen med plastfilm og et kjøkkenhåndkle, la deigen heve til dobbel størrelse.
Kna deigen godt sammen, del den i 10 - 12 like store emner og trill ut fine boller. Sett bollene over på et stekebrett dekket med bakepapir eller en bakeduk. Legg over plastfolie og la bollene etterheve i cirka 30 minutter.
Pensle dem raskt og forsiktig med sammenpisket egg og stek bollene midt i ovnene ved 190 grader i 10-15 minutter.
Pisk fløte og sukker til myk krem.

Pisk perfekt krem

Server de nybakte bollene med pisket krem og bringebærsyltetøy. Pynt med skivede mandler hvis ønskelig. Dryss til slutt over et tykt lag melis.
Finn flere oppskrifter:

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?