Flettede påskeboller med vaniljekrem

60 min
(12 timer forarbeid)

Disse påskebollene er overraskende enkle å lage og blir både dekorative og gode. Påskebollene er fylt med hjemmelaget vaniljekrem, men du kan bruke den vaniljekremen du vil.

Deigen lages kvelden før og heves i kjøleskapet over natten og formes på morgenen. Beregn 10-12 timer til heving. En kaldhevet deig er ikke bare praktisk, men den er også enkel å jobbe med når du skal lage unike former av deigen.

Tips: Bruk en deigskraper til å dele opp deigen når du skal forme bollene. Jobb med ett deigemne av gangen og dekk til resten med plastfolie slik at resterende deig ikke tørker ut mens du former. Ikke bruk mer mel enn nødvendig under formingen - deigen er kald så den skal være enkel å jobbe med.

Oppskrift av: Tuva Elise Henriksen / Bread by Elise

256 har lagret denne
Flettede påskeboller fylt med vaniljekrem i midten og pyntet med påskeegg
Foto: Tuva Elise Henriksen / Bread by Elise

Disse påskebollene er overraskende enkle å lage og blir både dekorative og gode. Påskebollene er fylt med hjemmelaget vaniljekrem, men du kan bruke den vaniljekremen du vil.

Deigen lages kvelden før og heves i kjøleskapet over natten og formes på morgenen. Beregn 10-12 timer til heving. En kaldhevet deig er ikke bare praktisk, men den er også enkel å jobbe med når du skal lage unike former av deigen.

Tips: Bruk en deigskraper til å dele opp deigen når du skal forme bollene. Jobb med ett deigemne av gangen og dekk til resten med plastfolie slik at resterende deig ikke tørker ut mens du former. Ikke bruk mer mel enn nødvendig under formingen - deigen er kald så den skal være enkel å jobbe med.

Oppskrift av: Tuva Elise Henriksen / Bread by Elise

256 har lagret denne

Ingredienser

12
porsjoner

Bolledeig

  • 550 g siktet hvetemel
  • 85 g sukker
  • 7 g salt
  • 1 ts kardemomme
  • 275 g helmelk, kald
  • 1 stk egg, stort
  • 20 g fersk gjær
  • 90 g usaltet smør, romtemperert
  • 1 stk egg, til pensling

Vaniljekrem

  • 60 g sukker
  • 20 g maisstivelse
  • 4 stk eggeplomme
  • 1 klype salt
  • 360 g helmelk
  • 1 stk vaniljestang
  • 25 g usaltet smør

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale

Bolledeig

  • 550 g siktet hvetemel
  • 85 g sukker
  • 7 g salt
  • 1 ts kardemomme
  • 275 g helmelk, kald
  • 1 stk egg, stort
  • 20 g fersk gjær
  • 90 g usaltet smør, romtemperert
  • 1 stk egg, til pensling

Vaniljekrem

  • 60 g sukker
  • 20 g maisstivelse
  • 4 stk eggeplomme
  • 1 klype salt
  • 360 g helmelk
  • 1 stk vaniljestang
  • 25 g usaltet smør

Bolledeig

Ha hvetemel, sukker, salt, melk, egg og gjær i en kjøkkenmaskinbolle med eltekrok.
Elt deigen på lav til medium hastighet i 10 minutter.
Ha i smøret, cirka en spiseskje om gangen. Når alt smøret er tilsatt; elt deigen i 10-15 minutter til den er smidig og elastisk.
Smør en stor bakebolle med litt nøytral olje og ha deigen over i denne. Dekk til med plast og sett deigen i kjøleskapet. La bolledeigen kaldheve over natten i 10-12 timer.

Vaniljekrem

Mens deigen hever, kan du lage vaniljekremen. Ha sukker, maisstivelse, eggeplommer og salt i en stor glassbolle.
Pisk sammen blandingen til den lysner litt i farge (cirka 2-3 minutter). Sett til side.
Skrap ut frøene fra vaniljestangen. Ha melk og vanilje (frøene og stangen) i en kjele.
Varm opp melken til rett under kokepunktet. Ta så kjelen av varmen og hell den varme melken sakte over eggeblandingen mens du rører konstant med visp.
Sil blandingen tilbake i kjelen igjen. Varm opp over medium varme og rør konstant med visp til vaniljekremen har tyknet.
Ta kjelen av varmen og rør inn smøret.
Hell kremen over i en bolle og dekk til med plastfolie. Vaniljekremen oppbevares i kjøleskap frem til du vil fylle påskebollene.

Forming av boller

Etter 10-12 timer kan du ta deigen ut av kjøleskapet.
Strø et tynt lag med mel over den kalde deigen. Legg deigen på kjøkkenbenken og del den opp i 12 like store emner, cirka 90 gram hver.
Ta et deigemne og del opp i to, hvorav én bit er cirka 25 gram og den andre cirka 65 gram. Rull begge bitene til boller.

Slik lager du lekre påskeboller

Bruk kjevle og flat ut den minste bollen til den er cirka 7 cm i diameter.
Bruk hendene til å rulle ut den største bollen til en 20 cm lang pølse.
Bruk deretter kjevle og flat ut til den er cirka 25 cm.
Del opp i tre strimler og flett nedover til en flat flette.
Surr den flettede deigen rundt den flate bollen og klyp sammen endene slik at den ser ut som en liten kurv.
Gjenta med alle deigemnene.
Fordel påskebollene på to stekebrett og dekk til med plastfolie. Etterhev i 45-60 minutter på et lunt sted, gjerne ved 25-27 grader.

Steking av boller

Forvarm ovnen til 180 grader.
Når bollene er ferdig hevet kan du pensle dem med et sammenvispet egg og fyll midten generøst med vaniljekrem.
Stek bollene i 12-15 minutter, til de er gylne.
Avkjøl bollene på rist. Pynt med melis og påskesjokolade om ønskelig.
woman cooking

Bon appetit!

Bolledeig

Ha hvetemel, sukker, salt, melk, egg og gjær i en kjøkkenmaskinbolle med eltekrok.
Elt deigen på lav til medium hastighet i 10 minutter.
Ha i smøret, cirka en spiseskje om gangen. Når alt smøret er tilsatt; elt deigen i 10-15 minutter til den er smidig og elastisk.
Smør en stor bakebolle med litt nøytral olje og ha deigen over i denne. Dekk til med plast og sett deigen i kjøleskapet. La bolledeigen kaldheve over natten i 10-12 timer.

Vaniljekrem

Mens deigen hever, kan du lage vaniljekremen. Ha sukker, maisstivelse, eggeplommer og salt i en stor glassbolle.
Pisk sammen blandingen til den lysner litt i farge (cirka 2-3 minutter). Sett til side.
Skrap ut frøene fra vaniljestangen. Ha melk og vanilje (frøene og stangen) i en kjele.
Varm opp melken til rett under kokepunktet. Ta så kjelen av varmen og hell den varme melken sakte over eggeblandingen mens du rører konstant med visp.
Sil blandingen tilbake i kjelen igjen. Varm opp over medium varme og rør konstant med visp til vaniljekremen har tyknet.
Ta kjelen av varmen og rør inn smøret.
Hell kremen over i en bolle og dekk til med plastfolie. Vaniljekremen oppbevares i kjøleskap frem til du vil fylle påskebollene.

Forming av boller

Etter 10-12 timer kan du ta deigen ut av kjøleskapet.
Strø et tynt lag med mel over den kalde deigen. Legg deigen på kjøkkenbenken og del den opp i 12 like store emner, cirka 90 gram hver.
Ta et deigemne og del opp i to, hvorav én bit er cirka 25 gram og den andre cirka 65 gram. Rull begge bitene til boller.

Slik lager du lekre påskeboller

Bruk kjevle og flat ut den minste bollen til den er cirka 7 cm i diameter.
Bruk hendene til å rulle ut den største bollen til en 20 cm lang pølse.
Bruk deretter kjevle og flat ut til den er cirka 25 cm.
Del opp i tre strimler og flett nedover til en flat flette.
Surr den flettede deigen rundt den flate bollen og klyp sammen endene slik at den ser ut som en liten kurv.
Gjenta med alle deigemnene.
Fordel påskebollene på to stekebrett og dekk til med plastfolie. Etterhev i 45-60 minutter på et lunt sted, gjerne ved 25-27 grader.

Steking av boller

Forvarm ovnen til 180 grader.
Når bollene er ferdig hevet kan du pensle dem med et sammenvispet egg og fyll midten generøst med vaniljekrem.
Stek bollene i 12-15 minutter, til de er gylne.
Avkjøl bollene på rist. Pynt med melis og påskesjokolade om ønskelig.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?