Påskekylling-boller

60 min
(12 timer forarbeid)

Slik lager du påskens søteste kyllinger - nemlig disse bollene formet som påskekyllinger.

Deigen lages kvelden før og heves i kjøleskapet over natten og formes på morgenen. Beregn 10-12 timer til heving. En kaldhevet deig er ikke bare praktisk, men den er også enkel å jobbe med når du skal lage unike former av deigen.

Tips: Bruk en deigskraper til å dele opp deigen når du skal forme bollene. Jobb med ett deigemne av gangen og dekk til resten med plastfolie slik at resterende deig ikke tørker ut mens du former. Ikke bruk mer mel enn nødvendig under formingen - deigen er kald så den skal være enkel å jobbe med.

Oppskrift av: Tuva Elise Henriksen / Bread by Elise

57 har lagret denne
Boller formet som en påskekylling
Foto: Tuva Elise Henriksen / Bread by Elise

Slik lager du påskens søteste kyllinger - nemlig disse bollene formet som påskekyllinger.

Deigen lages kvelden før og heves i kjøleskapet over natten og formes på morgenen. Beregn 10-12 timer til heving. En kaldhevet deig er ikke bare praktisk, men den er også enkel å jobbe med når du skal lage unike former av deigen.

Tips: Bruk en deigskraper til å dele opp deigen når du skal forme bollene. Jobb med ett deigemne av gangen og dekk til resten med plastfolie slik at resterende deig ikke tørker ut mens du former. Ikke bruk mer mel enn nødvendig under formingen - deigen er kald så den skal være enkel å jobbe med.

Oppskrift av: Tuva Elise Henriksen / Bread by Elise

57 har lagret denne

Ingredienser

12
porsjoner
  • 550 g siktet hvetemel
  • 85 g sukker
  • 7 g salt
  • 1 ts kardemomme
  • 275 g helmelk, kald
  • 1 stk egg, stort
  • 20 g fersk gjær
  • 90 g usaltet smør, romtemperert
  • 1 stk egg, til pensling

Pynt

  • sjokoladeglasur, eller smeltet sjokolade

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 550 g siktet hvetemel
  • 85 g sukker
  • 7 g salt
  • 1 ts kardemomme
  • 275 g helmelk, kald
  • 1 stk egg, stort
  • 20 g fersk gjær
  • 90 g usaltet smør, romtemperert
  • 1 stk egg, til pensling

Pynt

  • sjokoladeglasur, eller smeltet sjokolade

Bolledeig

Ha hvetemel, sukker, salt, melk, egg og gjær i en kjøkkenmaskinbolle med eltekrok.
Elt deigen på lav til medium hastighet i 10 minutter.  
Ha i smøret, cirka en spiseskje om gangen. Når alt smøret er tilsatt; elt deigen i 10-15 minutter til den er smidig og elastisk.
Smør en stor bakebolle med litt nøytral olje og ha deigen over i denne. Dekk til med plast og sett deigen i kjøleskapet. La bolledeigen kaldheve over natten i 10-12 timer.

Forming av boller

Etter kaldhevingen kan du ta deigen ut av kjøleskapet. Strø et tynt lag med mel over den kalde deigen.
Legg deigen på kjøkkenbenken og del den opp i 12 like store emner, cirka 90 gram hver.

Så enkelt lager du påskekyllingboller

Form alle emnene til boller. Ta en bolle og bruk hendene til å rulle den ut til en 35 cm pølse.
Knyt deigen til en knute fra midten. Løft den ene enden av knuten og klyp sammen fronten slik at det ser ut som et nebb.
Den andre enden vil være halen til fuglen. Flat ut denne med en finger og trykk den godt ned med en gaffel.
Gjenta med alle deigemnene.
Ha påskekyllingbollene over på to stekebrett og dekk til med plastfolie. Etterhev i 45-60 minutter på et lunt sted, gjerne ved 25-27 grader.

Steking av bollene

Forvarm ovnen til 180 grader.
Når bollene er ferdig hevet, skal de pensles med et sammenvispet egg.
Stek bollene i 12-15 minutter, til de er gylne.
Avkjøl bollene på rist.
Om ønskelig, tegn på øyne med litt smeltet sjokolade eller farget glasur.
woman cooking

Bon appetit!

Bolledeig

Ha hvetemel, sukker, salt, melk, egg og gjær i en kjøkkenmaskinbolle med eltekrok.
Elt deigen på lav til medium hastighet i 10 minutter.  
Ha i smøret, cirka en spiseskje om gangen. Når alt smøret er tilsatt; elt deigen i 10-15 minutter til den er smidig og elastisk.
Smør en stor bakebolle med litt nøytral olje og ha deigen over i denne. Dekk til med plast og sett deigen i kjøleskapet. La bolledeigen kaldheve over natten i 10-12 timer.

Forming av boller

Etter kaldhevingen kan du ta deigen ut av kjøleskapet. Strø et tynt lag med mel over den kalde deigen.
Legg deigen på kjøkkenbenken og del den opp i 12 like store emner, cirka 90 gram hver.

Så enkelt lager du påskekyllingboller

Form alle emnene til boller. Ta en bolle og bruk hendene til å rulle den ut til en 35 cm pølse.
Knyt deigen til en knute fra midten. Løft den ene enden av knuten og klyp sammen fronten slik at det ser ut som et nebb.
Den andre enden vil være halen til fuglen. Flat ut denne med en finger og trykk den godt ned med en gaffel.
Gjenta med alle deigemnene.
Ha påskekyllingbollene over på to stekebrett og dekk til med plastfolie. Etterhev i 45-60 minutter på et lunt sted, gjerne ved 25-27 grader.

Steking av bollene

Forvarm ovnen til 180 grader.
Når bollene er ferdig hevet, skal de pensles med et sammenvispet egg.
Stek bollene i 12-15 minutter, til de er gylne.
Avkjøl bollene på rist.
Om ønskelig, tegn på øyne med litt smeltet sjokolade eller farget glasur.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?