Er du glad i sjokolade, så er kanskje disse fastelavnsbollene med sjokoladekrem for deg. I stedet for pisket krem og syltetøy som i de klassiske fastelavnsbollene. er disse fylt med en deilig sjokolade- og kaffekrem. Bollene toppes til slutt med enda mer smeltet sjokolade.
Er du glad i sjokolade, så er kanskje disse fastelavnsbollene med sjokoladekrem for deg. I stedet for pisket krem og syltetøy som i de klassiske fastelavnsbollene. er disse fylt med en deilig sjokolade- og kaffekrem. Bollene toppes til slutt med enda mer smeltet sjokolade.
1.2 dl nøytral olje, 1.2 dl olje kan erstattes med 150 gr vegansk smør
Sjokoladekrem med espresso
400 g smør, temperert
500 g melis
200 g kremost
60 ml espresso, eller sterk kaffe
100 g mørk sjokolade, + ekstra til smeltet sjokolade-topping
1 klype salt
Boller
Rør vann, sukker, salt og kardemomme sammen i en kjøkkenmaskin. Tilsett mel og gjær.
Kjør maskinen i 5 minutter. Start med lav hastighet for å unngå at melet flyr rundt. Øk deretter til medium hastighet.
La deigen hvile i 10 minutter i maskinen. Det gjør at glutennettverket i deigen blir sterkt, og du får luftige, saftige boller.
Tilsett olje i en stråle, eller vegansk smør i terninger, mens deigen eltes videre. Øk farten gradvis. Elt i cirka 20 minutter til deigen er elastisk og temperaturen på deigen er lunken. For å sjekke at deigen er ferdig og glutennettverket er aktivt, strekker du litt av deigen utover til du får et tynt slør. Du må ikke hoppe over eltetiden hvis du vil ha luftige boller!
Dekk bakebollen godt, og la deigen heve til cirka dobbel størrelse. I mellomtiden kan du begynne på fyllet.
Når bolledeigen er ferdig hevet: Legg deigen på benken med et tynt lag mel under. Del deigen i 20 emner, cirka 90-100 gram per bolle.
Trill faste, stramme boller, og legg dem på et stekebrett med bakepapir. Dekk brettet med et fuktig klede, folie eller voksduk. La heve i minst 30-40 minutter.
Stek bollene i en forvarmet ovn på 175 grader i 12-14 minutter, eller til du synes de ser ferdige ut. La bollene avkjøle før du tar på fyll, men husk å smak på en nystekt bolle. Det er det beste som finnes!
Sjokolade- og espressokrem
Smelt sjokolade i vannbad eller på svært lav varme.
Bland smør og melis sammen til det blir hvitt og luftig.
Tilsett kremost, smeltet sjokolade, espresso og salt. Visp lett sammen og smak til. Hvis du ønsker sterkere sjokoladesmak kan du også tilsette 2 ss kakao.
Montering
Skjær av lokket på bollen. Ha på et godt lag med sjokoladekrem og drypp over smeltet sjokolade hvis ønskelig.
Legg på lokket og topp med smeltet sjokolade.
Bon appetit!
Boller
Rør vann, sukker, salt og kardemomme sammen i en kjøkkenmaskin. Tilsett mel og gjær.
Kjør maskinen i 5 minutter. Start med lav hastighet for å unngå at melet flyr rundt. Øk deretter til medium hastighet.
La deigen hvile i 10 minutter i maskinen. Det gjør at glutennettverket i deigen blir sterkt, og du får luftige, saftige boller.
Tilsett olje i en stråle, eller vegansk smør i terninger, mens deigen eltes videre. Øk farten gradvis. Elt i cirka 20 minutter til deigen er elastisk og temperaturen på deigen er lunken. For å sjekke at deigen er ferdig og glutennettverket er aktivt, strekker du litt av deigen utover til du får et tynt slør. Du må ikke hoppe over eltetiden hvis du vil ha luftige boller!
Dekk bakebollen godt, og la deigen heve til cirka dobbel størrelse. I mellomtiden kan du begynne på fyllet.
Når bolledeigen er ferdig hevet: Legg deigen på benken med et tynt lag mel under. Del deigen i 20 emner, cirka 90-100 gram per bolle.
Trill faste, stramme boller, og legg dem på et stekebrett med bakepapir. Dekk brettet med et fuktig klede, folie eller voksduk. La heve i minst 30-40 minutter.
Stek bollene i en forvarmet ovn på 175 grader i 12-14 minutter, eller til du synes de ser ferdige ut. La bollene avkjøle før du tar på fyll, men husk å smak på en nystekt bolle. Det er det beste som finnes!
Sjokolade- og espressokrem
Smelt sjokolade i vannbad eller på svært lav varme.
Bland smør og melis sammen til det blir hvitt og luftig.
Tilsett kremost, smeltet sjokolade, espresso og salt. Visp lett sammen og smak til. Hvis du ønsker sterkere sjokoladesmak kan du også tilsette 2 ss kakao.
Montering
Skjær av lokket på bollen. Ha på et godt lag med sjokoladekrem og drypp over smeltet sjokolade hvis ønskelig.