Gresskarboller

16 timer

Lag disse gøyale og luftige gresskarbollene til Halloween!

Deigen er laget på søt surdeig med den asiatiske bakemetoden Tangzhong. Metoden innebærer at man tar utgangspunkt i en jevning av mel og væske, noe som fører til at deigen klarer å ta til seg mer væske. Det gir bakverk som holder seg saftig og mykt lengre.

Til bakingen trenger du en aktiv surdeigsstarter som er matet kvelden i forveien. Deretter trenger du to dager til selve bakingen.

Bollene smaksettes med brunt sukker og gresskarpuré. Pureen kan du lage selv eller kjøpe. Går du for butikkvarianten er det viktig å passe på at pureen kun inneholder gresskar.

Den morsomme gresskarfasongenen lages ved hjelp av hyssing som fjernes etter steking. Denne teknikken kan også brukes på andre typer deig, så lenge du knyter hyssingen fast før heving.

TIPS: Her er det lurt å lese grundig gjennom hele oppskriften før du setter i gang.

Oppskriften er laget av Bread By Elise i samarbeid med Matkanalen.

133 har lagret denne

Gresskarboller til Halloween

Lag disse gøyale og luftige gresskarbollene til Halloween!

Deigen er laget på søt surdeig med den asiatiske bakemetoden Tangzhong. Metoden innebærer at man tar utgangspunkt i en jevning av mel og væske, noe som fører til at deigen klarer å ta til seg mer væske. Det gir bakverk som holder seg saftig og mykt lengre.

Til bakingen trenger du en aktiv surdeigsstarter som er matet kvelden i forveien. Deretter trenger du to dager til selve bakingen.

Bollene smaksettes med brunt sukker og gresskarpuré. Pureen kan du lage selv eller kjøpe. Går du for butikkvarianten er det viktig å passe på at pureen kun inneholder gresskar.

Den morsomme gresskarfasongenen lages ved hjelp av hyssing som fjernes etter steking. Denne teknikken kan også brukes på andre typer deig, så lenge du knyter hyssingen fast før heving.

TIPS: Her er det lurt å lese grundig gjennom hele oppskriften før du setter i gang.

Oppskriften er laget av Bread By Elise i samarbeid med Matkanalen.

133 har lagret denne
1
porsjoner

Søt surdeig (levain)

  • 40 g surdeigsstarter , matet kvelden før
  • 40 g helmelk, kald
  • 40 g hvetemel
  • 10 g sukker

Tangzhong

  • 100 g helmelk
  • 20 g hvetemel

Deig

  • 310 g hvetemel
  • 20 g brunt sukker
  • 7 g salt
  • 40 g helmelk, kald
  • 55 g gresskarpuré, hjemmelaget eller kjøpt
  • 1 stk egg
  • 1 stk eggeplomme
  • 130 g søt levain
  • 120 g tangzhong

Topping

  • 1 egg
  • 1 smeltet smør
  • 1 mandler
Unngå at skjermen går i dvale

Søt surdeig (levain)

  • 40 g surdeigsstarter , matet kvelden før
  • 40 g helmelk, kald
  • 40 g hvetemel
  • 10 g sukker

Tangzhong

  • 100 g helmelk
  • 20 g hvetemel

Deig

  • 310 g hvetemel
  • 20 g brunt sukker
  • 7 g salt
  • 40 g helmelk, kald
  • 55 g gresskarpuré, hjemmelaget eller kjøpt
  • 1 stk egg
  • 1 stk eggeplomme
  • 130 g søt levain
  • 120 g tangzhong

Topping

  • 1 egg
  • 1 smeltet smør
  • 1 mandler

Dag 1 - Søt levain:

Start med å forberede levain.
Bland sammen surdeigsstarter, helmelk, hvetemel, og sukker i en bolle og dekk til med lokk eller plastfolie. Sett på et lunt sted i ca 4 timer, eller til surdeigen har minst doblet seg i størrelse.

Dag 1 - Tangzhong

Bland sammen mel og melk i en liten kasserolle.
Bland sammen mel og melk i en liten kasserolle.
Varm opp over medium varme mens du rører, til blandingen har tyknet.
Varm opp over medium varme mens du rører, til blandingen har tyknet.
Ha tangzhong over i en ren bolle og dekk til med plastfolie. La avkjøles før du fortsetter med deigen.

Dag 1 - Deig:

Ha hvetemel, brunt sukker, salt, melk, gresskarpuré, egg, søt levain og tangzhong i kjøkkenmaskinbolle med eltekrok.
Elt deigen i ca 2 minutter, til ingrediensene er kombinert.
Skru av maskinen, dekk til bakebollen, og la deigen hvile i 30 minutter.
Etter 30 minutter; skru på maskinen igjen og elt på lav-medium hastighet i 10 minutter.
Tilsett smøret og elt deigen ved lav-medium hastighet i ca 15 minutter til den er glatt og svært elastisk.
Legg deigen i en ren bakebolle og dekk til med plastfolie.
Hev deigen på et lunt sted i 3 timer, gjerne rundt 26 grader.
Etter 3 timer; sett deigen i kjøleskapet over natten (8-12 timer).

Dag 2 - Forming:

Klipp 9 lengder med bomullshyssing på ca 1 meter hver. Legg hyssingen i en bolle med nøytral olje og sett til side.
Klipp 9 lengder med bomullshyssing på ca 1 meter hver. Legg hyssingen i en bolle med nøytral olje og sett til side.
Ta deigen ut av kjøleskapet og del den i 9 deler.
Ta deigen ut av kjøleskapet og del den i 9 deler.
Rull deigemnene til boller.
Rull deigemnene til boller.
Plukk opp hyssing fra skålen med olje, og dra den mellom fingrene for å fjerne overflødig olje.
Finn midten av hyssingen og legg den oppå deigen. Snu deigen rundt og kryss hyssingen, som om du pakker inn en pakke. Snu deigen rundt igjen, forsiktig så du ikke strammer hyssingen for stramt rundt deigen, og gjenta rundt hele deigemnet til den har 8 seksjoner. Knyt en løs, dobbel knute på toppen, og klipp av eventuell overflødig hyssing. Gjenta med alle deigemnene.
Finn midten av hyssingen og legg den oppå deigen. Snu deigen rundt og kryss hyssingen, som om du pakker inn en pakke. Snu deigen rundt igjen, forsiktig så du ikke strammer hyssingen for stramt rundt deigen, og gjenta rundt hele deigemnet til den har 8 seksjoner. Knyt en løs, dobbel knute på toppen, og klipp av eventuell overflødig hyssing. Gjenta med alle deigemnene.
Legg over på et stekebrett, og dekk til med plastfolie.
Etterhev i 4-6 timer ved romtemperatur.
Etterhev i 4-6 timer ved romtemperatur.

Dag 2 - Steking:

Forvarm ovnen til 200 grader.
Børst overflaten av bollene med egg.
Stek i 12-15 minutter til de er gylne.
La bollene avkjøles i 5-10 minutter før du klipper og drar av hyssingen.
Børst de varme bollene med litt smeltet smør, og trykk en mandel i midten av hver bolle for å etterligne en gresskarstilk.
Børst de varme bollene med litt smeltet smør, og trykk en mandel i midten av hver bolle for å etterligne en gresskarstilk.
Server til gryte, suppe, eller nyt som de er med smør og honning.
Server til gryte, suppe, eller nyt som de er med smør og honning.
woman cooking

Bon appetit!

Dag 1 - Søt levain:

Start med å forberede levain.
Bland sammen surdeigsstarter, helmelk, hvetemel, og sukker i en bolle og dekk til med lokk eller plastfolie. Sett på et lunt sted i ca 4 timer, eller til surdeigen har minst doblet seg i størrelse.

Dag 1 - Tangzhong

Bland sammen mel og melk i en liten kasserolle.
Bland sammen mel og melk i en liten kasserolle.
Varm opp over medium varme mens du rører, til blandingen har tyknet.
Varm opp over medium varme mens du rører, til blandingen har tyknet.
Ha tangzhong over i en ren bolle og dekk til med plastfolie. La avkjøles før du fortsetter med deigen.

Dag 1 - Deig:

Ha hvetemel, brunt sukker, salt, melk, gresskarpuré, egg, søt levain og tangzhong i kjøkkenmaskinbolle med eltekrok.
Elt deigen i ca 2 minutter, til ingrediensene er kombinert.
Skru av maskinen, dekk til bakebollen, og la deigen hvile i 30 minutter.
Etter 30 minutter; skru på maskinen igjen og elt på lav-medium hastighet i 10 minutter.
Tilsett smøret og elt deigen ved lav-medium hastighet i ca 15 minutter til den er glatt og svært elastisk.
Legg deigen i en ren bakebolle og dekk til med plastfolie.
Hev deigen på et lunt sted i 3 timer, gjerne rundt 26 grader.
Etter 3 timer; sett deigen i kjøleskapet over natten (8-12 timer).

Dag 2 - Forming:

Klipp 9 lengder med bomullshyssing på ca 1 meter hver. Legg hyssingen i en bolle med nøytral olje og sett til side.
Klipp 9 lengder med bomullshyssing på ca 1 meter hver. Legg hyssingen i en bolle med nøytral olje og sett til side.
Ta deigen ut av kjøleskapet og del den i 9 deler.
Ta deigen ut av kjøleskapet og del den i 9 deler.
Rull deigemnene til boller.
Rull deigemnene til boller.
Plukk opp hyssing fra skålen med olje, og dra den mellom fingrene for å fjerne overflødig olje.
Finn midten av hyssingen og legg den oppå deigen. Snu deigen rundt og kryss hyssingen, som om du pakker inn en pakke. Snu deigen rundt igjen, forsiktig så du ikke strammer hyssingen for stramt rundt deigen, og gjenta rundt hele deigemnet til den har 8 seksjoner. Knyt en løs, dobbel knute på toppen, og klipp av eventuell overflødig hyssing. Gjenta med alle deigemnene.
Finn midten av hyssingen og legg den oppå deigen. Snu deigen rundt og kryss hyssingen, som om du pakker inn en pakke. Snu deigen rundt igjen, forsiktig så du ikke strammer hyssingen for stramt rundt deigen, og gjenta rundt hele deigemnet til den har 8 seksjoner. Knyt en løs, dobbel knute på toppen, og klipp av eventuell overflødig hyssing. Gjenta med alle deigemnene.
Legg over på et stekebrett, og dekk til med plastfolie.
Etterhev i 4-6 timer ved romtemperatur.
Etterhev i 4-6 timer ved romtemperatur.

Dag 2 - Steking:

Forvarm ovnen til 200 grader.
Børst overflaten av bollene med egg.
Stek i 12-15 minutter til de er gylne.
La bollene avkjøles i 5-10 minutter før du klipper og drar av hyssingen.
Børst de varme bollene med litt smeltet smør, og trykk en mandel i midten av hver bolle for å etterligne en gresskarstilk.
Børst de varme bollene med litt smeltet smør, og trykk en mandel i midten av hver bolle for å etterligne en gresskarstilk.
Server til gryte, suppe, eller nyt som de er med smør og honning.
Server til gryte, suppe, eller nyt som de er med smør og honning.
Finn flere oppskrifter:

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?