Grove boller med kjerner og frø

2 timer

Grove energiboller lages med grovbakstmel, som er en ferdigkjøpt melblanding bestående av hvetemel, sammalt hvete og sammalt rug. Blandingen tilsvarer 40 % sammalt mel og 60 % hvetemel. Denne kombinasjonen av grovt og fint mel gir store, grove boller, som likevel blir myke og luftige. 

Energibollene blir dessuten ekstra smakfulle og gode fordi de inneholder både solsikkekjerner, gresskarkjerner, sesamfrø og rosiner.

Foto og oppskrift: Kristine Ilstad/Det søte liv.

1306 har lagret denne
Grove boller med kjerner og frø

Grove energiboller lages med grovbakstmel, som er en ferdigkjøpt melblanding bestående av hvetemel, sammalt hvete og sammalt rug. Blandingen tilsvarer 40 % sammalt mel og 60 % hvetemel. Denne kombinasjonen av grovt og fint mel gir store, grove boller, som likevel blir myke og luftige. 

Energibollene blir dessuten ekstra smakfulle og gode fordi de inneholder både solsikkekjerner, gresskarkjerner, sesamfrø og rosiner.

Foto og oppskrift: Kristine Ilstad/Det søte liv.

1306 har lagret denne

Ingredienser

4
porsjoner
  • 100 g gjær
  • 200 g smør
  • 5 dl melk
  • 2 dl sukker
  • 1 ts kardemomme
  • 1 dl solsikkekjerner
  • 1 dl gresskarkjerner
  • 90 g rosiner
  • 800 g grovbakstmel

til pensling

  • 1 stk egg

Til pynt

  • solsikkekjerner
  • gresskarkjerner
  • sesamfrø

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 100 g gjær
  • 200 g smør
  • 5 dl melk
  • 2 dl sukker
  • 1 ts kardemomme
  • 1 dl solsikkekjerner
  • 1 dl gresskarkjerner
  • 90 g rosiner
  • 800 g grovbakstmel

til pensling

  • 1 stk egg

Til pynt

  • solsikkekjerner
  • gresskarkjerner
  • sesamfrø
Smuldre gjæren i en bolle. Smelt smøret i en kjele. Tilsett melken og varm opp smørmelken til den er lunken (37°C). Løs opp gjæren i væsken.
Tilsett sukker, kardemomme, rosiner, solsikkekjerner og gresskarkjerner og deretter det grove melet. Bland så du får en jevn deig. Deigen kan virke litt klissete, men la den bare være slik; dette bedrer seg etter hevingen. La deigen heve lunt i godt og vel en time.
Trill ut deigen til store, runde boller som legges på bakepapirdekkede stekeplater. Bruk her eventuelt litt ekstra hvetemel hvis deigen fortsatt virker klissete, men jo mindre mel jo luftigere boller.
Etterhev bollene i 30 minutter. Pensle over bollene med sammenpisket egg og dryss over ulike typer frø til pynt.
Stek bollene midt i ovnen ved 200°C i ca 20 minutter, til bollene er gylne og gjennomstekte. Avkjøl på rist.
woman cooking

Bon appetit!

Smuldre gjæren i en bolle. Smelt smøret i en kjele. Tilsett melken og varm opp smørmelken til den er lunken (37°C). Løs opp gjæren i væsken.
Tilsett sukker, kardemomme, rosiner, solsikkekjerner og gresskarkjerner og deretter det grove melet. Bland så du får en jevn deig. Deigen kan virke litt klissete, men la den bare være slik; dette bedrer seg etter hevingen. La deigen heve lunt i godt og vel en time.
Trill ut deigen til store, runde boller som legges på bakepapirdekkede stekeplater. Bruk her eventuelt litt ekstra hvetemel hvis deigen fortsatt virker klissete, men jo mindre mel jo luftigere boller.
Etterhev bollene i 30 minutter. Pensle over bollene med sammenpisket egg og dryss over ulike typer frø til pynt.
Stek bollene midt i ovnen ved 200°C i ca 20 minutter, til bollene er gylne og gjennomstekte. Avkjøl på rist.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?