Lag en saftig julekringle med en raus mengde fyll av smør, sukker, marsipan, rosiner, sukat og appelsin. Denne kringlen får du neppe muligheten til å pakke bort, for her blir nok alt spist opp med samme! Lang holdbarhet og overlevelsesevne kan tørrere kaker ta seg av.
Lag en saftig julekringle med en raus mengde fyll av smør, sukker, marsipan, rosiner, sukat og appelsin. Denne kringlen får du neppe muligheten til å pakke bort, for her blir nok alt spist opp med samme! Lang holdbarhet og overlevelsesevne kan tørrere kaker ta seg av.
Smelt smøret i en kasserolle og tilsett melken. Blandingen skal være cirka 25-30 grader.
Smuldre gjæren i en bakebolle, hell over væsken og rør om til gjæren er oppløst.
Tilsett egg, sukker, kardemomme, vaniljesukker, salt og hvetemel. Bruk helst en kjøkkenmaskin og elt deigen i 10 minutter til deigen blir helt glatt og smidig.
Dekk bollen med plastfolie og et kjøkkenhåndkle. La deigen heve til dobbel størrelse.
Rør sammen smør og sukker til fyllet. Riv marsipanen og bland den sammen med smørkremen. Rør inn rosiner, sukat og appelsinskall.
Elt deigen lett sammen og rull den til en tykk pølse som igjen kjevles ut til et rektangel. Bre fyllet jevnt utover leiven, men spar et par cm på langsiden lengst fra deg.
Begynn fra langsiden nærmest deg og rull leiven jevnt og stramt sammen som en rullekake. Løft rullen forsiktig over på et stekebrett kledd med bakepapir.
Form rullen til en krans og pass på at skjøten er godt sammenklistret.
Klipp noen hakk halvveis ned i kransen, men pass på at du ikke klipper for dypt eller for mye. Da kan noe av fyllet renne ut under steking.
Dekk kransen med plastfolie og etterhev i cirka 40 minutter. Sett ovnen på 200 grader.
Pensle forsiktig med sammenvispet egg og dryss over godt med skivede mandler og perlesukker.
Stek kransen midt i ovnen ved 200 grader i cirka 20-25 minutter.
Bon appetit!
Smelt smøret i en kasserolle og tilsett melken. Blandingen skal være cirka 25-30 grader.
Smuldre gjæren i en bakebolle, hell over væsken og rør om til gjæren er oppløst.
Tilsett egg, sukker, kardemomme, vaniljesukker, salt og hvetemel. Bruk helst en kjøkkenmaskin og elt deigen i 10 minutter til deigen blir helt glatt og smidig.
Dekk bollen med plastfolie og et kjøkkenhåndkle. La deigen heve til dobbel størrelse.
Rør sammen smør og sukker til fyllet. Riv marsipanen og bland den sammen med smørkremen. Rør inn rosiner, sukat og appelsinskall.
Elt deigen lett sammen og rull den til en tykk pølse som igjen kjevles ut til et rektangel. Bre fyllet jevnt utover leiven, men spar et par cm på langsiden lengst fra deg.
Begynn fra langsiden nærmest deg og rull leiven jevnt og stramt sammen som en rullekake. Løft rullen forsiktig over på et stekebrett kledd med bakepapir.
Form rullen til en krans og pass på at skjøten er godt sammenklistret.
Klipp noen hakk halvveis ned i kransen, men pass på at du ikke klipper for dypt eller for mye. Da kan noe av fyllet renne ut under steking.
Dekk kransen med plastfolie og etterhev i cirka 40 minutter. Sett ovnen på 200 grader.
Pensle forsiktig med sammenvispet egg og dryss over godt med skivede mandler og perlesukker.
Stek kransen midt i ovnen ved 200 grader i cirka 20-25 minutter.