Smultringer

2 timer

Smultringer må være en av beste småkakene som hører med til den tradisjonelle julebaksten. Hvilke sorter som bakes til jul er forskjellig, men smultringer regnes for mange som en av de syv slagene.

Den aller største lykken ved å bake smultringer er å spise den runde bollen som blir til overs ved utstikking, spør du meg. Den kan også stekes og nytes nystekt.

Smultringer har fått navnet av tilberedningsmetoden. Småkakene frityrstekes nemlig i smult. Smult er hvitt fett med salveaktig konsistens som smelter helt ved omkring 30–35 °C.

Tips: Sjekk at smulten er varm nok ved å stikke en trepinne ned i gryten. Når det freser rundt pinnen kan kakene legges i. Pass på at smulten ikke blir for varm under koking/fritering.

254 har lagret denne
Smultringer i kakeboks
Smultringer er godt hele året, men passer spesielt godt i julen med den gjenkjennelige lukten av kardemomme og smult.
Foto: Sara Johannessen Meek

Smultringer må være en av beste småkakene som hører med til den tradisjonelle julebaksten. Hvilke sorter som bakes til jul er forskjellig, men smultringer regnes for mange som en av de syv slagene.

Den aller største lykken ved å bake smultringer er å spise den runde bollen som blir til overs ved utstikking, spør du meg. Den kan også stekes og nytes nystekt.

Smultringer har fått navnet av tilberedningsmetoden. Småkakene frityrstekes nemlig i smult. Smult er hvitt fett med salveaktig konsistens som smelter helt ved omkring 30–35 °C.

Tips: Sjekk at smulten er varm nok ved å stikke en trepinne ned i gryten. Når det freser rundt pinnen kan kakene legges i. Pass på at smulten ikke blir for varm under koking/fritering.

254 har lagret denne
8
porsjoner
Obs: Oppskriften gir cirka 40 stk.
  • 250 g egg
  • 250 g sukker
  • 1 dl fløte
  • 1 dl rømme, eller kefir
  • 2 ts kardemomme
  • 1.5 ts hornsalt, eller natron
  • 0.5 ts bakepulver
  • 600 g hvetemel
  • 1 kg smult, eller nøytral olje til fritering
Unngå at skjermen går i dvale
  • 250 g egg
  • 250 g sukker
  • 1 dl fløte
  • 1 dl rømme, eller kefir
  • 2 ts kardemomme
  • 1.5 ts hornsalt, eller natron
  • 0.5 ts bakepulver
  • 600 g hvetemel
  • 1 kg smult, eller nøytral olje til fritering
Visp egg og sukker til eggedosis. Sikt sammen kardemomme, hornsalt, bakepulver og mel.
Bland fløte og rømme inn i eggedosisen og rør forsiktig inn det tørre (bruk gjerne eltekrok eller K-krok).
Dekk deigen til med plastfilm og la den hvile i kjøleskapet i minst 1 time.
Kjevl deigen ut til en 1–1,5 centimeter tykk leiv på et godt melet underlag. Bruk en smultringsutstikker og stikk ut fine ringer.
Varm smult eller nøytral olje i en tykkbunnet gryte til 180 grader. Stek smultringene gylne og lekre på begge sider. La de renne av seg over en rist.
Ikke glem å steke de små rundingene som blir til overs, veldig gode de også.
woman cooking

Bon appetit!

Visp egg og sukker til eggedosis. Sikt sammen kardemomme, hornsalt, bakepulver og mel.
Bland fløte og rømme inn i eggedosisen og rør forsiktig inn det tørre (bruk gjerne eltekrok eller K-krok).
Dekk deigen til med plastfilm og la den hvile i kjøleskapet i minst 1 time.
Kjevl deigen ut til en 1–1,5 centimeter tykk leiv på et godt melet underlag. Bruk en smultringsutstikker og stikk ut fine ringer.
Varm smult eller nøytral olje i en tykkbunnet gryte til 180 grader. Stek smultringene gylne og lekre på begge sider. La de renne av seg over en rist.
Ikke glem å steke de små rundingene som blir til overs, veldig gode de også.
Finn flere oppskrifter:

Siste artikler fra Godt.no

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?