Goro

45 min

Dekorative goro er en tradisjonell julekake som hører til de syv slag. Mange har minner knyttet til disse søte og sprø kakene, som får mønsteret sitt fra et karakteristisk gorojern. Å lage goro krever innsats og kjærlighet, så disse kakene kan du servere med stolthet!

Goro sies å være en av våre eldste kaker. Ifølge Store norske leksikon kom de første kakejernene til Norge fra Holland på 16000-tallet. Det som skiller goro fra andre jernkaker er at deigen først må kjevles ut før leiven legges i jernet.

Deigen må hvile i kjøleskapet over natten. Dette er ikke medregnet i tidsbruk.
Tips: Det kan være lurt å være to som samarbeider om kjevling og steking. Hvis ikke bør du kjevle ut en og en passe stor leiv, altså flate firkanter, for så å oppbevare leivene i kjøleskapet frem til steking.

95 har lagret denne
En stabel med goro som lages med et karakteristisk gorojern
Goro kjennetegnes av fine mønstre som gir en dekorativ overflate på kakene.
Foto: Sara Johannessen Meek

Dekorative goro er en tradisjonell julekake som hører til de syv slag. Mange har minner knyttet til disse søte og sprø kakene, som får mønsteret sitt fra et karakteristisk gorojern. Å lage goro krever innsats og kjærlighet, så disse kakene kan du servere med stolthet!

Goro sies å være en av våre eldste kaker. Ifølge Store norske leksikon kom de første kakejernene til Norge fra Holland på 16000-tallet. Det som skiller goro fra andre jernkaker er at deigen først må kjevles ut før leiven legges i jernet.

Deigen må hvile i kjøleskapet over natten. Dette er ikke medregnet i tidsbruk.
Tips: Det kan være lurt å være to som samarbeider om kjevling og steking. Hvis ikke bør du kjevle ut en og en passe stor leiv, altså flate firkanter, for så å oppbevare leivene i kjøleskapet frem til steking.

95 har lagret denne

Ingredienser

1
porsjoner
Obs: Oppskriften gir cirka 18 kaker.
  • 1 stk egg, stort
  • 100 g sukker
  • 1.25 dl fløte
  • 350 g hvetemel, siktet
  • 1 ts vaniljesukker
  • 0.5 ts kardemomme
  • 250 g meierismør, mykt

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 1 stk egg, stort
  • 100 g sukker
  • 1.25 dl fløte
  • 350 g hvetemel, siktet
  • 1 ts vaniljesukker
  • 0.5 ts kardemomme
  • 250 g meierismør, mykt
Pisk egg og sukker til tykk eggedosis. Pisk fløten til krem og vend kremen inn i eggedosisen.
Tilsett mel, vaniljesukker og kardemomme og rør det sammen til en jevn deig (bruk gjerne eltekrok eller K-krok). Rør inn smøret litt etter litt.
Hell deigen over på et godt melet bakebord og brett (eller kna) den sammen. Pakk deigen inn i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet natten over.
Kjevl litt og litt av deigen (la resten ligge i kjøleskapet, blir deigen varm er den umulig å jobbe med) ut til en ca. 1,5 -2 millimeter tykk leiv. Skjær leivene i deler som passer gorojernet.
Løft leiven forsiktig over i jernet, trykk jernet sammen og stek lyst gylne kaker. Del kakene fra hverandre med en kniv mens de fortsatt er varme.
woman cooking

Bon appetit!

Pisk egg og sukker til tykk eggedosis. Pisk fløten til krem og vend kremen inn i eggedosisen.
Tilsett mel, vaniljesukker og kardemomme og rør det sammen til en jevn deig (bruk gjerne eltekrok eller K-krok). Rør inn smøret litt etter litt.
Hell deigen over på et godt melet bakebord og brett (eller kna) den sammen. Pakk deigen inn i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet natten over.
Kjevl litt og litt av deigen (la resten ligge i kjøleskapet, blir deigen varm er den umulig å jobbe med) ut til en ca. 1,5 -2 millimeter tykk leiv. Skjær leivene i deler som passer gorojernet.
Løft leiven forsiktig over i jernet, trykk jernet sammen og stek lyst gylne kaker. Del kakene fra hverandre med en kniv mens de fortsatt er varme.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?