Til hovedinnhold

Sandkaker

1 h 30 min

Sandkaker er en tradisjonell julekake som hører til de syv slag. Sandkaker lages av finmalte mandler, melis, mel, smør og egg, og kan for eksempel fylles med krem og bær hvis man ønsker.

Deigen er enkel å lage, men den blir best jo lengre du lar den hvile før utbaking. For å lage sandkaker er det en fordel med sandkakeformer, som du får kjøpt hos de mange butikker som selger kjøkkenutstyr.

Lagret av 143 brukere
Sandkaker laget med finmalte mandler
Fyll gjerne sandkakene med krem og bær, og vips har du små kremkaker til dessert eller kaffen.
Foto: Sara Johannessen Meek

Sandkaker er en tradisjonell julekake som hører til de syv slag. Sandkaker lages av finmalte mandler, melis, mel, smør og egg, og kan for eksempel fylles med krem og bær hvis man ønsker.

Deigen er enkel å lage, men den blir best jo lengre du lar den hvile før utbaking. For å lage sandkaker er det en fordel med sandkakeformer, som du får kjøpt hos de mange butikker som selger kjøkkenutstyr.

Lagret av 143 brukere

Ingredienser

1
porsjoner
Obs: Oppskriften gir cirka 20 kaker
  • 250 g meierismør
  • 150 g melis, eller sukker
  • 1 stk egg
  • 60 g mandler, finmalte (skåldede eller uskåldede)
  • 375 g hvetemel

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 250 g meierismør
  • 150 g melis, eller sukker
  • 1 stk egg
  • 60 g mandler, finmalte (skåldede eller uskåldede)
  • 375 g hvetemel
Skjær smøret til sandkakene i terninger. Ha det over i en bakebolle og la smøret stå fremme på kjøkkenbenken til det blir mykt.
Tilsett melis eller sukker og rør det lyst. Rør inn egg, malte mandler og mel. Arbeid deigen raskt sammen.
Pakk deigen godt inn i plastfolie og la den ligge minst 1 time i kjøleskapet eller aller helst natten over.
Finn frem sandkakeformene. Trill deigen ut til to pølser. Del hver pølse i cirka 20 like deler, og hver del til en kule. Trykk hver kule jevnt ut i sandkakeformene. Prøv å få kantene like tykke hele veien. Prikk deigen i bunnen av formen med en gaffel.
Stek sandkakene midt i ovnen ved 180 grader i cirka 15 minutter, eller til kakene er gylne og stekt. Vend de nystekte kakene over på en stekeplate.
Når kakene har fått avkjølt seg noe skal de falle ut av formene av seg selv. Sitter de likevel litt fast kan du prøve å trykke litt på formene eller klappe dem lett med baksiden av en skje. Avkjøl videre på rist.
Oppbevar sandkakene tørt og kjølig i en tett boks, eller frys dem. Kakene tiner raskt på kakefatet.
woman cooking

Bon appetit!

Skjær smøret til sandkakene i terninger. Ha det over i en bakebolle og la smøret stå fremme på kjøkkenbenken til det blir mykt.
Tilsett melis eller sukker og rør det lyst. Rør inn egg, malte mandler og mel. Arbeid deigen raskt sammen.
Pakk deigen godt inn i plastfolie og la den ligge minst 1 time i kjøleskapet eller aller helst natten over.
Finn frem sandkakeformene. Trill deigen ut til to pølser. Del hver pølse i cirka 20 like deler, og hver del til en kule. Trykk hver kule jevnt ut i sandkakeformene. Prøv å få kantene like tykke hele veien. Prikk deigen i bunnen av formen med en gaffel.
Stek sandkakene midt i ovnen ved 180 grader i cirka 15 minutter, eller til kakene er gylne og stekt. Vend de nystekte kakene over på en stekeplate.
Når kakene har fått avkjølt seg noe skal de falle ut av formene av seg selv. Sitter de likevel litt fast kan du prøve å trykke litt på formene eller klappe dem lett med baksiden av en skje. Avkjøl videre på rist.
Oppbevar sandkakene tørt og kjølig i en tett boks, eller frys dem. Kakene tiner raskt på kakefatet.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Hvordan var din opplevelse i dag?