Pepperkaketog

2 t 30 min

- Det verste med å lage pepperkakehus er at du ikke kan spise pynten. Lager du pepperkaketog, derimot, kan du fylle vognene med godteri og spise så mye du orker, tipser Mattias Kristiansen i sin bok Pepperkakeland.

Tips 1: I denne oppskriften er glasuren farget med kakao for å kunne sprøyte et buktende spor. Hvis du vil slippe å styre med det, kan du bare tegne et spor med tusj på et stort ark.  

Tips 2: Passer ikke delene sammen, har du to muligheter: Enten sliper du til delene med en skarp kniv eller ett rivjern, eller så dekker du til alle sprekker med glasur.
Foto: Mattias Kristiansen/Vega Forlag.

64 har lagret denne
Tog av pepperkaker med fargerik melisglasur og smågodt

- Det verste med å lage pepperkakehus er at du ikke kan spise pynten. Lager du pepperkaketog, derimot, kan du fylle vognene med godteri og spise så mye du orker, tipser Mattias Kristiansen i sin bok Pepperkakeland.

Tips 1: I denne oppskriften er glasuren farget med kakao for å kunne sprøyte et buktende spor. Hvis du vil slippe å styre med det, kan du bare tegne et spor med tusj på et stort ark.  

Tips 2: Passer ikke delene sammen, har du to muligheter: Enten sliper du til delene med en skarp kniv eller ett rivjern, eller så dekker du til alle sprekker med glasur.
Foto: Mattias Kristiansen/Vega Forlag.

64 har lagret denne
1
porsjoner

Pepperkakedeig

  • 1.9 l hvetemel
  • 4 ss kanel, malt
  • 2 ss malt ingefær
  • 1 ss malt nellik
  • 2 ts kardemomme
  • 1 ts hornsalt
  • 2 ts salt
  • 300 g smør
  • 1.5 dl sukker
  • 2 dl brun farin
  • 3 dl sirup
  • 3 dl kremfløte

Smeltet sukker

  • 3 dl sukker

Glasur

  • 6 dl melis
  • 0.5 dl potetmel
  • 2 ts sirup, hvit
  • 2 ss vann

Til pynt

  • konditorfarge, rød og grønn
  • godteri
Unngå at skjermen går i dvale

Pepperkakedeig

  • 1.9 l hvetemel
  • 4 ss kanel, malt
  • 2 ss malt ingefær
  • 1 ss malt nellik
  • 2 ts kardemomme
  • 1 ts hornsalt
  • 2 ts salt
  • 300 g smør
  • 1.5 dl sukker
  • 2 dl brun farin
  • 3 dl sirup
  • 3 dl kremfløte

Smeltet sukker

  • 3 dl sukker

Glasur

  • 6 dl melis
  • 0.5 dl potetmel
  • 2 ts sirup, hvit
  • 2 ss vann

Til pynt

  • konditorfarge, rød og grønn
  • godteri
Sikt hvetemel, kanel, ingefær, nellik, kardemomme, hornsalt og salt i en bolle.
Del smøret i terninger og legg det i en kjøkkenmaskin sammen med sukker, brun farin, sirup og kremfløte. Bland til en jevn røre.
Hell røren i melblandingen og kna alt sammen til en fast og smidig deig. Du kan gjøre alt for hånd, men kjøkkenmaskinen kan være et veldig bra hjelpemiddel.
Pakk deigen i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet i minst en halvtime, gjerne lenger.
Lag melisglasur: Visp sammen alle ingrediensene i en bolle. Er glasuren for tynn, tilsetter du mer melis, og er den for tykk, sper du den ut med mer vann.
Tegn malene til lokomotivet og vognene og klipp ut. Fordel glasuren på to skåler og farg med henholdsvis rød og grønn matfarge. Sett ovnen på 175 grader.
Tegn malene til lokomotivet og vognene og klipp ut. Fordel glasuren på to skåler og farg med henholdsvis rød og grønn matfarge. Sett ovnen på 175 grader.
Kjevle deigen tynt ut rett på bakeplater kledd med bakepapir.
Legg de utklipte malene på deigen og skjær rundt med en skarp kniv. Bruk runde kakeformer til sirklene.
Stek delene i 8–16 minutter, avhengig av størrelse. De skal ha fin farge rundt kantene. Ta ut og la kjølne.
Lag smeltet sukker: Fordel sukkeret i en stekepanne på middels varme. La sukkeret smelte til det får en mørkebrun farge. Rist lett på pannen eller rør rundt med en skje. Når det smeltede sukkeret skal brukes, tar du stekepannen av platen.
Vognene: Legg vognens underside (nr. 1) foran deg. Dypp vognens lang- og kortsider (nr. 2 og nr. 3) i smeltet sukker og trykk dem fast på undersiden. Hell ekstra smeltet sukker i skjøtene så delene holder godt sammen. La stivne.
Dypp hjulene (nr. 4) i smeltet sukker og trykk dem fast på sidene. La stivne.
Sprøyt grønn og rød glasur i dekorative mønstre i skjøter, på kanter og ellers der du syns det passer. Fyll vognen med godteri.
Legg lokomotivets bakside (nr. 5) på arbeidsbordet. Dypp lokomotivets sider (nr. 6) i smeltet sukker og sett dem fast på baksiden. La stivne. Sett opp lokomotivet og lim på fem av takbitene (nr. 7) med smeltet sukker.
Lim fast halvsirklene på lokomotivets overside (nr. 8) med smeltet sukker.
Dypp sidene på lokomotivets front (nr. 9) i smeltet sukker og trykk det på i en vinkel forrest på lokomotivet. La stivne og press så ned den siste biten til tak og front (nr. 7).
Lag skorsteinen ved å bygge et lite tårn av 4 stk. nr. 4. Hold dem sammen og fest dem på lokomotovet med glasur.
Avslutt med å lime store og små hjul (nr. 10 og nr. 4) på sidene av lokomotivet.
Dekorer lokket med farget glasur.
woman cooking

Bon appetit!

Sikt hvetemel, kanel, ingefær, nellik, kardemomme, hornsalt og salt i en bolle.
Del smøret i terninger og legg det i en kjøkkenmaskin sammen med sukker, brun farin, sirup og kremfløte. Bland til en jevn røre.
Hell røren i melblandingen og kna alt sammen til en fast og smidig deig. Du kan gjøre alt for hånd, men kjøkkenmaskinen kan være et veldig bra hjelpemiddel.
Pakk deigen i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet i minst en halvtime, gjerne lenger.
Lag melisglasur: Visp sammen alle ingrediensene i en bolle. Er glasuren for tynn, tilsetter du mer melis, og er den for tykk, sper du den ut med mer vann.
Tegn malene til lokomotivet og vognene og klipp ut. Fordel glasuren på to skåler og farg med henholdsvis rød og grønn matfarge. Sett ovnen på 175 grader.
Tegn malene til lokomotivet og vognene og klipp ut. Fordel glasuren på to skåler og farg med henholdsvis rød og grønn matfarge. Sett ovnen på 175 grader.
Kjevle deigen tynt ut rett på bakeplater kledd med bakepapir.
Legg de utklipte malene på deigen og skjær rundt med en skarp kniv. Bruk runde kakeformer til sirklene.
Stek delene i 8–16 minutter, avhengig av størrelse. De skal ha fin farge rundt kantene. Ta ut og la kjølne.
Lag smeltet sukker: Fordel sukkeret i en stekepanne på middels varme. La sukkeret smelte til det får en mørkebrun farge. Rist lett på pannen eller rør rundt med en skje. Når det smeltede sukkeret skal brukes, tar du stekepannen av platen.
Vognene: Legg vognens underside (nr. 1) foran deg. Dypp vognens lang- og kortsider (nr. 2 og nr. 3) i smeltet sukker og trykk dem fast på undersiden. Hell ekstra smeltet sukker i skjøtene så delene holder godt sammen. La stivne.
Dypp hjulene (nr. 4) i smeltet sukker og trykk dem fast på sidene. La stivne.
Sprøyt grønn og rød glasur i dekorative mønstre i skjøter, på kanter og ellers der du syns det passer. Fyll vognen med godteri.
Legg lokomotivets bakside (nr. 5) på arbeidsbordet. Dypp lokomotivets sider (nr. 6) i smeltet sukker og sett dem fast på baksiden. La stivne. Sett opp lokomotivet og lim på fem av takbitene (nr. 7) med smeltet sukker.
Lim fast halvsirklene på lokomotivets overside (nr. 8) med smeltet sukker.
Dypp sidene på lokomotivets front (nr. 9) i smeltet sukker og trykk det på i en vinkel forrest på lokomotivet. La stivne og press så ned den siste biten til tak og front (nr. 7).
Lag skorsteinen ved å bygge et lite tårn av 4 stk. nr. 4. Hold dem sammen og fest dem på lokomotovet med glasur.
Avslutt med å lime store og små hjul (nr. 10 og nr. 4) på sidene av lokomotivet.
Dekorer lokket med farget glasur.
Finn flere oppskrifter:

Siste artikler fra Godt.no

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?