Safran er et krydder som mange forbinder med julen, og det er spesielt populært med safran i gjærbakst. Resultatet blir safransduftende, smakfulle boller med den karakteristiske, lekre gulfargen.
I tillegg til å lage klassiske lussekatter til Luciadagen hvert år, pleier jeg å lage minst en annen type gjærbakst med safran i desember.
Disse safransnurrene er søte og deilige og inneholder gløggmarinerte rosiner og kransekakemasse i fyllet.
Start helst dagen i forveien med å gjøre klar rosinene: Kok opp gløgg og rosiner i en liten kjele. Ta kjelen av platen og la rosinene ligge i gløggen til dagen etter.
Smuldre gjæren i en bolle. Smelt smøret og bland i melken. Varm opp blandingen til den er lunken (37°C). Løs opp gjæren i dette. Tilsett knust safran og sukker. Bland deretter inn hvetemelet til en jevn og smidig deig (spar litt mel til utbakingen). La deigen heve lunt i ca 40 minutter.
Kjevle ut deigen på melet bord til en rektangulær leiv. Bruk en ostehøvel og høvle smøret i skiver som fordeles over leiven. Klem forsiktig ut rosinene og fordel over leiven. Fordel også over revet mandelmasse. Dryss over sukkeret og til slutt siktes melet over fyllet (melet hjelper til med å holde fyllet på plass inni bollene).
Rull sammen leiven fra langsiden og skjær rullen i skiver (ca 2 cm tykke) som legges i papirformer eller direkte på bakepapirdekkede stekeplater. La bollene etterheve i ca 20 minutter.
Pensle over bollene med sammenpisket egg og dryss over mandelflak.
Stek bollene midt i ovnen ved 210°C i ca 10-12 minutter, til de er lysebrune og gjennomstekte.
Bon appetit!
Start helst dagen i forveien med å gjøre klar rosinene: Kok opp gløgg og rosiner i en liten kjele. Ta kjelen av platen og la rosinene ligge i gløggen til dagen etter.
Smuldre gjæren i en bolle. Smelt smøret og bland i melken. Varm opp blandingen til den er lunken (37°C). Løs opp gjæren i dette. Tilsett knust safran og sukker. Bland deretter inn hvetemelet til en jevn og smidig deig (spar litt mel til utbakingen). La deigen heve lunt i ca 40 minutter.
Kjevle ut deigen på melet bord til en rektangulær leiv. Bruk en ostehøvel og høvle smøret i skiver som fordeles over leiven. Klem forsiktig ut rosinene og fordel over leiven. Fordel også over revet mandelmasse. Dryss over sukkeret og til slutt siktes melet over fyllet (melet hjelper til med å holde fyllet på plass inni bollene).
Rull sammen leiven fra langsiden og skjær rullen i skiver (ca 2 cm tykke) som legges i papirformer eller direkte på bakepapirdekkede stekeplater. La bollene etterheve i ca 20 minutter.
Pensle over bollene med sammenpisket egg og dryss over mandelflak.
Stek bollene midt i ovnen ved 210°C i ca 10-12 minutter, til de er lysebrune og gjennomstekte.
Finn flere oppskrifter:
Vil du lagre favorittoppskriftene dine? Lag deg en gratis konto