Til hovedinnhold

Lussekatter fra Det søte liv

1 h 30 min

Luciadagen må markeres med lussekatter! Du kan lage dette av de fleste typer gjærdeiger. Den eneste forskjellen er at du tilsetter safran i den lunkne melken før du rører ut gjæren. Her har jeg brukt min yndlingsoppskrift på «verdens beste boller» og laget «verdens beste lussekatter». De blir helt fantastisk luftige, myke og gode! 
Gjærbakst med safran er noe av det beste som finnes – og det er ekstremt viktig for smaken at du bruker ekte safran! Det kunne aldri falt meg inn å bake med gurkemeie bare for å få gulfarge, for det gir ikke den samme smaken som safran. Safran er et dyrt krydder, men du kan trøste deg med at de øvrige ingrediensene for å lage bollene er nokså billige varer. Du får kjøpt malt safran i de fleste norske matbutikker. Får du tak i hele safrantråder, som er enda litt mer eksklusivt, ikke nøl med å bruke det! 
Oppskrift og foto: Kristine Ilstad/Det søte liv.

Lagret av 901 brukere
Lussekatter med safran og rosiner
Foto: Kristine Ilstad/Det søte liv

Luciadagen må markeres med lussekatter! Du kan lage dette av de fleste typer gjærdeiger. Den eneste forskjellen er at du tilsetter safran i den lunkne melken før du rører ut gjæren. Her har jeg brukt min yndlingsoppskrift på «verdens beste boller» og laget «verdens beste lussekatter». De blir helt fantastisk luftige, myke og gode! 
Gjærbakst med safran er noe av det beste som finnes – og det er ekstremt viktig for smaken at du bruker ekte safran! Det kunne aldri falt meg inn å bake med gurkemeie bare for å få gulfarge, for det gir ikke den samme smaken som safran. Safran er et dyrt krydder, men du kan trøste deg med at de øvrige ingrediensene for å lage bollene er nokså billige varer. Du får kjøpt malt safran i de fleste norske matbutikker. Får du tak i hele safrantråder, som er enda litt mer eksklusivt, ikke nøl med å bruke det! 
Oppskrift og foto: Kristine Ilstad/Det søte liv.

Lagret av 901 brukere

Ingredienser

6
porsjoner
  • 1 l melk
  • 300 g smør
  • 250 g melis
  • 1 g safran, malt
  • 100 g gjær
  • 1.5 kg hvetemel

Pensling

  • 1 stk egg
  • 1 ss melk

Pynt

  • rosiner

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 1 l melk
  • 300 g smør
  • 250 g melis
  • 1 g safran, malt
  • 100 g gjær
  • 1.5 kg hvetemel

Pensling

  • 1 stk egg
  • 1 ss melk

Pynt

  • rosiner
Kok opp melk, smør og melis. Ta kjelen av platen og rør i safran. Jeg bruker minst to pakker malt safran (1 gram til sammen) – og gjerne litt mer. Hvis du får tak i safrantråder, lønner det seg å knuse dem med 1 ts sukker før du har dem i væsken, slik at smaken og gulfargen fordeler seg skikkelig.
Avkjøl blandingen til den er fingervarm (37°C). Det er viktig at væsken ikke er for varm for å få luftige og fine lussekatter. Avkjølingsprosessen går raskere om du setter kjelen i en vaskekum fylt med kaldt vann.
Rør gjæren ut i væsken. Bland i hvetemelet. Tilpass melmengden. Det er mulig at du må tilsette litt mer enn det som er angitt i oppskriften. Deigen skal være god å elte og trille, ikke klissete og bløt.
Trill ut deigen og form lussekattene med en gang (cirka 30-40 stk) og legg dem på bakepapirdekkede stekeplater. Det er med andre ord ikke nødvendig å heve denne deigen før du baker ut bollene, men det gjør heller ikke noe om du vil heve deigen i omtrent 40 minutter. Jeg liker aller best å forme deigen til S’er fordi jeg synes at Lussekattene får akkurat passe størrelse da, men du må gjerne variere med andre, klassiske lussekattfasonger.
La lussekattene etterheve lunt i en time. Pynt med rosiner og pensle til slutt over med egg som er pisket lett sammen med litt melk.
Stek bollene midt i ovnen ved 230°C i 7-10 min, til bollene er gylne og gjennomstekte.
Avkjøl de nystekte lussekattene på rist. Som all annen gjærbakst, er disse lussekattene fra Det søte liv fine å fryse.
Avkjøl de nystekte lussekattene på rist. Som all annen gjærbakst, er disse lussekattene fra Det søte liv fine å fryse.
woman cooking

Bon appetit!

Kok opp melk, smør og melis. Ta kjelen av platen og rør i safran. Jeg bruker minst to pakker malt safran (1 gram til sammen) – og gjerne litt mer. Hvis du får tak i safrantråder, lønner det seg å knuse dem med 1 ts sukker før du har dem i væsken, slik at smaken og gulfargen fordeler seg skikkelig.
Avkjøl blandingen til den er fingervarm (37°C). Det er viktig at væsken ikke er for varm for å få luftige og fine lussekatter. Avkjølingsprosessen går raskere om du setter kjelen i en vaskekum fylt med kaldt vann.
Rør gjæren ut i væsken. Bland i hvetemelet. Tilpass melmengden. Det er mulig at du må tilsette litt mer enn det som er angitt i oppskriften. Deigen skal være god å elte og trille, ikke klissete og bløt.
Trill ut deigen og form lussekattene med en gang (cirka 30-40 stk) og legg dem på bakepapirdekkede stekeplater. Det er med andre ord ikke nødvendig å heve denne deigen før du baker ut bollene, men det gjør heller ikke noe om du vil heve deigen i omtrent 40 minutter. Jeg liker aller best å forme deigen til S’er fordi jeg synes at Lussekattene får akkurat passe størrelse da, men du må gjerne variere med andre, klassiske lussekattfasonger.
La lussekattene etterheve lunt i en time. Pynt med rosiner og pensle til slutt over med egg som er pisket lett sammen med litt melk.
Stek bollene midt i ovnen ved 230°C i 7-10 min, til bollene er gylne og gjennomstekte.
Avkjøl de nystekte lussekattene på rist. Som all annen gjærbakst, er disse lussekattene fra Det søte liv fine å fryse.
Avkjøl de nystekte lussekattene på rist. Som all annen gjærbakst, er disse lussekattene fra Det søte liv fine å fryse.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?