Boller med pepperkakefyll

2 t 30 min

Pepperkakeboller er en myk og saftig vri på en kjent klassiker. TV-baker og matblogger Ida Gran-Jansen lager julebakst på TV i hele desember. Oppskriften hennes viser at det går an å leke seg med julebaksten når resultatet blir myke pepperkaker.

- Det er alfa omega at gjærbakst får elte lenge, da får du en god deig! Så ikke hopp over dette steget, tipser Ida.
Pepperkakesirupen kan du lage dagen før du skal bake bollene. Når den er ferdig, heller du den bare i en skål og dekker til med plastfolie. La den stå på kjøkkenbenken.  

357 har lagret denne
Boller med pepperkakefyll og melis

Pepperkakeboller er en myk og saftig vri på en kjent klassiker. TV-baker og matblogger Ida Gran-Jansen lager julebakst på TV i hele desember. Oppskriften hennes viser at det går an å leke seg med julebaksten når resultatet blir myke pepperkaker.

- Det er alfa omega at gjærbakst får elte lenge, da får du en god deig! Så ikke hopp over dette steget, tipser Ida.
Pepperkakesirupen kan du lage dagen før du skal bake bollene. Når den er ferdig, heller du den bare i en skål og dekker til med plastfolie. La den stå på kjøkkenbenken.  

357 har lagret denne

Ingredienser

6
porsjoner

Pepperkakesirup

  • 1.5 dl sukker
  • 100 g sirup, lys
  • 75 g margarin
  • 0.5 ts malt nellik
  • 0.25 ts malt ingefær
  • 1 ts kanel
  • 0.25 ts pepper
  • 0.5 dl kremfløte

Bolledeig

  • 450 g hvetemel
  • 50 g sukker
  • 0.5 pakke tørrgjær
  • 1 ts salt
  • 2.5 ts kardemomme
  • 2 dl helmelk
  • 1 stk egg
  • 75 g margarin

til pensling

  • 1 stk egg

Pepperkakeglasur

  • 2 ss pepperkakesirup
  • melis
  • vann

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale

Pepperkakesirup

  • 1.5 dl sukker
  • 100 g sirup, lys
  • 75 g margarin
  • 0.5 ts malt nellik
  • 0.25 ts malt ingefær
  • 1 ts kanel
  • 0.25 ts pepper
  • 0.5 dl kremfløte

Bolledeig

  • 450 g hvetemel
  • 50 g sukker
  • 0.5 pakke tørrgjær
  • 1 ts salt
  • 2.5 ts kardemomme
  • 2 dl helmelk
  • 1 stk egg
  • 75 g margarin

til pensling

  • 1 stk egg

Pepperkakeglasur

  • 2 ss pepperkakesirup
  • melis
  • vann
Lag pepperkakesirup: Ha sukker, sirup, smør, nellik, ingefær, kanel og pepper i en kjele og kok opp under omrøring. Skru temperaturen litt ned og la sirupen småkoke i et par minutter mens du rører. Ta kjelen av varmen og tilsett kremfløte. Hell pepperkakesirupen i en skål og avkjøl. Den vil tykne når den avkjøles.
Lag bolledeig: Ha mel, sukker, gjær, salt og kardemomme i en kjøkkenmaskinbolle. Gjæren bare smuldrer du i, men pass på å ikke har saltet oppå gjæren. Salt dreper nemlig gjær.
Pisk sammen melk og egg, og varm opp til litt under lunkent, ca. 30 grader. Hell melk- og eggblandingen i de tørre ingrediensene og elt med eltekrok i 10 minutter på lav hastighet, til deigen slipper bollen. Når det har gått 10 minutter så tilsetter du smør i terninger. Jeg pleier å dra ned deig fra eltekroken før jeg tilsetter smør, slik at det fordeler seg fint i deigen. Når du har tilsatt alt så skal deigen elte i 15 minutter på lav hastighet. De siste fem minuttene skrur du opp hastigheten til medium.
Smør en bakebolle med litt olje og ha i deigen. Dekk med plastfolie og la den heve til dobbel størrelse. Det tar omtrent halvannen time. Sett gjerne bollen et lunt sted, da tar heveprosessen litt kortere tid. Det er vanskelig å si eksakt hevetid siden det kommer an på hvor varmt det er hjemme hos deg. Det viktigste er at deigen skal ha doblet seg når den er ferdig.
Velt deigen ut på en lettmelet kjøkkenbenk og kjevle ut en stor rektangel. Smør pepperkakesirupen utover deigen i et jevnt lag, men spar på hvertfall to store spiseskjeer til glasuren. Jeg valgte å strø litt hakket sjokolade over, men det kan du velge helt selv. Rull en stram pølse fra langsiden og ned. Kutt 12 like store emner av pølsen og plasser dem i en form som er ca. 25x30 cm. Jeg liker å plassere bollene ganske tett inntil hverandre slik at de vokser inn i hverandre når de er ferdighevet, da blir sidene helt myke!
Dekk formen med plastfolie og etterhev bollene i omtrent 30-45 minutter.
Pensle bollene med vispet egg og stek på 200 grader i ca. 13-’15 minutter. Avkjøl bollene.
Lag pepperkakeglasur: Bland sammen pepperkakesirupen og raust med melis. Så tynner du ut med vann til du har den konsistensen og mengden du ønsker. Tilsett eventuelt mer melis for en tykkere konsistens.
Lag pepperkakeglasur: Bland sammen pepperkakesirupen og raust med melis. Så tynner du ut med vann til du har den konsistensen og mengden du ønsker. Tilsett eventuelt mer melis for en tykkere konsistens.
woman cooking

Bon appetit!

Lag pepperkakesirup: Ha sukker, sirup, smør, nellik, ingefær, kanel og pepper i en kjele og kok opp under omrøring. Skru temperaturen litt ned og la sirupen småkoke i et par minutter mens du rører. Ta kjelen av varmen og tilsett kremfløte. Hell pepperkakesirupen i en skål og avkjøl. Den vil tykne når den avkjøles.
Lag bolledeig: Ha mel, sukker, gjær, salt og kardemomme i en kjøkkenmaskinbolle. Gjæren bare smuldrer du i, men pass på å ikke har saltet oppå gjæren. Salt dreper nemlig gjær.
Pisk sammen melk og egg, og varm opp til litt under lunkent, ca. 30 grader. Hell melk- og eggblandingen i de tørre ingrediensene og elt med eltekrok i 10 minutter på lav hastighet, til deigen slipper bollen. Når det har gått 10 minutter så tilsetter du smør i terninger. Jeg pleier å dra ned deig fra eltekroken før jeg tilsetter smør, slik at det fordeler seg fint i deigen. Når du har tilsatt alt så skal deigen elte i 15 minutter på lav hastighet. De siste fem minuttene skrur du opp hastigheten til medium.
Smør en bakebolle med litt olje og ha i deigen. Dekk med plastfolie og la den heve til dobbel størrelse. Det tar omtrent halvannen time. Sett gjerne bollen et lunt sted, da tar heveprosessen litt kortere tid. Det er vanskelig å si eksakt hevetid siden det kommer an på hvor varmt det er hjemme hos deg. Det viktigste er at deigen skal ha doblet seg når den er ferdig.
Velt deigen ut på en lettmelet kjøkkenbenk og kjevle ut en stor rektangel. Smør pepperkakesirupen utover deigen i et jevnt lag, men spar på hvertfall to store spiseskjeer til glasuren. Jeg valgte å strø litt hakket sjokolade over, men det kan du velge helt selv. Rull en stram pølse fra langsiden og ned. Kutt 12 like store emner av pølsen og plasser dem i en form som er ca. 25x30 cm. Jeg liker å plassere bollene ganske tett inntil hverandre slik at de vokser inn i hverandre når de er ferdighevet, da blir sidene helt myke!
Dekk formen med plastfolie og etterhev bollene i omtrent 30-45 minutter.
Pensle bollene med vispet egg og stek på 200 grader i ca. 13-’15 minutter. Avkjøl bollene.
Lag pepperkakeglasur: Bland sammen pepperkakesirupen og raust med melis. Så tynner du ut med vann til du har den konsistensen og mengden du ønsker. Tilsett eventuelt mer melis for en tykkere konsistens.
Lag pepperkakeglasur: Bland sammen pepperkakesirupen og raust med melis. Så tynner du ut med vann til du har den konsistensen og mengden du ønsker. Tilsett eventuelt mer melis for en tykkere konsistens.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?