Pepperkakehus
Pepperkakehus hører julen til, men i stedet for å lage et stort hus har jeg i alle år laget et lite hus som akkurat får plass i vinduskarmen.
Malen til pepperkakehuset tegner jeg selv – det kan du også lett få til. Man kan trygt si det ofte blir et pepperkakehus «med sjel» ettersom jeg alltid må spikke litt på vegger og tak. De har nemlig en tendens til å ese ut og få skjeve vegger etter en tur i ovnen. Mitt tips for stabile vegger er å kjevle kjøleskaps-kald deig direkte på stekeunderlaget, på bakeplaten (legg en klut under, så ligger den stabilt). Kjevle deigen 2-3 mm tykk og skjær ut delene med gode mellomrom. Ikke flytt på delene etter at du har skåret dem ut.
Vinduene har jeg stukket ut med pepperkakeformer og fylt med knuste sukkertøy (kjærlighet på pinne, sitrondrops eller bringebærdrops). Du kan selv velge om du vil smelte sukker i en panne eller lage eggehviteglasur for å sette pepperkakehuset sammen. Jeg velger det siste, så kan barna være med hele tiden uten å være redd for å brenne seg.
Pepperkakehus hører julen til, men i stedet for å lage et stort hus har jeg i alle år laget et lite hus som akkurat får plass i vinduskarmen.
Malen til pepperkakehuset tegner jeg selv – det kan du også lett få til. Man kan trygt si det ofte blir et pepperkakehus «med sjel» ettersom jeg alltid må spikke litt på vegger og tak. De har nemlig en tendens til å ese ut og få skjeve vegger etter en tur i ovnen. Mitt tips for stabile vegger er å kjevle kjøleskaps-kald deig direkte på stekeunderlaget, på bakeplaten (legg en klut under, så ligger den stabilt). Kjevle deigen 2-3 mm tykk og skjær ut delene med gode mellomrom. Ikke flytt på delene etter at du har skåret dem ut.
Vinduene har jeg stukket ut med pepperkakeformer og fylt med knuste sukkertøy (kjærlighet på pinne, sitrondrops eller bringebærdrops). Du kan selv velge om du vil smelte sukker i en panne eller lage eggehviteglasur for å sette pepperkakehuset sammen. Jeg velger det siste, så kan barna være med hele tiden uten å være redd for å brenne seg.
Ingredienser
- 250 g sukker
- 190 g smør, eller margarin
- 190 g sirup
- 2 stk egg
- 500 g hvetemel
- 4 g bakepulver
- 4 g ingefær
- 7 g kanel
- 4 g malt nellik
- 3 g kardemomme
- 1 knivsodd pepper
Eggehviteglasur
- 1 stk eggehvite
- 200 g melis, pluss/minus, prøv deg fram
- 3 ts sitronsaft
Til vinduer
- bringebærdrops, eller andre drops, knuste
Til dekorasjon
- gelégodteri, og annet godis, som nonstop
Slik gjør du:
- 250 g sukker
- 190 g smør, eller margarin
- 190 g sirup
- 2 stk egg
- 500 g hvetemel
- 4 g bakepulver
- 4 g ingefær
- 7 g kanel
- 4 g malt nellik
- 3 g kardemomme
- 1 knivsodd pepper
Eggehviteglasur
- 1 stk eggehvite
- 200 g melis, pluss/minus, prøv deg fram
- 3 ts sitronsaft
Til vinduer
- bringebærdrops, eller andre drops, knuste
Til dekorasjon
- gelégodteri, og annet godis, som nonstop
Langvegger: 12 x 7.5 cm (du trenger to stk)
Tak: 13 x 8.5 cm (du trenger to stk)
Sidevegger: 6.5 cm bunnlinje x 11.5 toppen av spiss (du trenger to stk)
Bunnplate (valgfritt): 18 x 15 cm

Bon appetit!
Langvegger: 12 x 7.5 cm (du trenger to stk)
Tak: 13 x 8.5 cm (du trenger to stk)
Sidevegger: 6.5 cm bunnlinje x 11.5 toppen av spiss (du trenger to stk)
Bunnplate (valgfritt): 18 x 15 cm