Til hovedinnhold

Pepperkakehus

2 h

Pepperkakehus hører julen til, men i stedet for å lage et stort hus har jeg i alle år laget et lite hus som akkurat får plass i vinduskarmen.

Malen til pepperkakehuset tegner jeg selv – det kan du også lett få til. Man kan trygt si det ofte blir et pepperkakehus «med sjel» ettersom jeg alltid må spikke litt på vegger og tak. De har nemlig en tendens til å ese ut og få skjeve vegger etter en tur i ovnen. Mitt tips for stabile vegger er å kjevle kjøleskaps-kald deig direkte på stekeunderlaget, på bakeplaten (legg en klut under, så ligger den stabilt). Kjevle deigen 2-3 mm tykk og skjær ut delene med gode mellomrom. Ikke flytt på delene etter at du har skåret dem ut.
Vinduene har jeg stukket ut med pepperkakeformer og fylt med knuste sukkertøy (kjærlighet på pinne, sitrondrops eller bringebærdrops). Du kan selv velge om du vil smelte sukker i en panne eller lage eggehviteglasur for å sette pepperkakehuset sammen. Jeg velger det siste, så kan barna være med hele tiden uten å være redd for å brenne seg.

Lagret av 219 brukere
Pepperkakehus med nonstop og vinduer

Pepperkakehus hører julen til, men i stedet for å lage et stort hus har jeg i alle år laget et lite hus som akkurat får plass i vinduskarmen.

Malen til pepperkakehuset tegner jeg selv – det kan du også lett få til. Man kan trygt si det ofte blir et pepperkakehus «med sjel» ettersom jeg alltid må spikke litt på vegger og tak. De har nemlig en tendens til å ese ut og få skjeve vegger etter en tur i ovnen. Mitt tips for stabile vegger er å kjevle kjøleskaps-kald deig direkte på stekeunderlaget, på bakeplaten (legg en klut under, så ligger den stabilt). Kjevle deigen 2-3 mm tykk og skjær ut delene med gode mellomrom. Ikke flytt på delene etter at du har skåret dem ut.
Vinduene har jeg stukket ut med pepperkakeformer og fylt med knuste sukkertøy (kjærlighet på pinne, sitrondrops eller bringebærdrops). Du kan selv velge om du vil smelte sukker i en panne eller lage eggehviteglasur for å sette pepperkakehuset sammen. Jeg velger det siste, så kan barna være med hele tiden uten å være redd for å brenne seg.

Lagret av 219 brukere

Ingredienser

4
porsjoner
  • 250 g sukker
  • 190 g smør, eller margarin
  • 190 g sirup
  • 2 stk egg
  • 500 g hvetemel
  • 4 g bakepulver
  • 4 g ingefær
  • 7 g kanel
  • 4 g malt nellik
  • 3 g kardemomme
  • 1 knivsodd pepper

Eggehviteglasur

  • 1 stk eggehvite
  • 200 g melis, pluss/minus, prøv deg fram
  • 3 ts sitronsaft

Til vinduer

  • bringebærdrops, eller andre drops, knuste

Til dekorasjon

  • gelégodteri, og annet godis, som nonstop

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 250 g sukker
  • 190 g smør, eller margarin
  • 190 g sirup
  • 2 stk egg
  • 500 g hvetemel
  • 4 g bakepulver
  • 4 g ingefær
  • 7 g kanel
  • 4 g malt nellik
  • 3 g kardemomme
  • 1 knivsodd pepper

Eggehviteglasur

  • 1 stk eggehvite
  • 200 g melis, pluss/minus, prøv deg fram
  • 3 ts sitronsaft

Til vinduer

  • bringebærdrops, eller andre drops, knuste

Til dekorasjon

  • gelégodteri, og annet godis, som nonstop
Sukker, sirup og margarin/smør varmes til en flytende masse (sukkeret skal smelte) som helles over i en bakemaskin. Bland krydderet sammen med det tørre og ha i bakemaskinen. Tilsett egg. Elt sammen til en deig, og sett den kjølig til dagen etter.
Mål og marker deigen:
Langvegger: 12 x 7.5 cm (du trenger to stk)
Tak: 13 x 8.5 cm (du trenger to stk)
Sidevegger: 6.5 cm bunnlinje x 11.5 toppen av spiss (du trenger to stk)
Bunnplate (valgfritt): 18 x 15 cm
Mål og marker deigen:

 Langvegger: 12 x 7.5 cm (du trenger to stk)

 Tak: 13 x 8.5 cm (du trenger to stk)

 Sidevegger: 6.5 cm bunnlinje x 11.5 toppen av spiss (du trenger to stk)

 Bunnplate (valgfritt): 18 x 15 cm
Pepperkake-veggene må du passe på blir godt nok stekt (hvis ikke blir de myke), derfor steker jeg dem på 180 grader i cirka 10 minutter. Vanlige pepperkaker skal helst være tynne og stekes på 200 grader 5-10 minutter (avhenger av tykkelse). Hvis du vil ha fargede vinduer må du nå skjære ut vinduer og helle knuste drops i dem på bakeplaten. Dette vil smelte i løpet av steketiden. (Ikke bli forvirret av pepperkake-delene på platene - ikke alle tilhører det lille huset)
Pepperkake-veggene må du passe på blir godt nok stekt (hvis ikke blir de myke), derfor steker jeg dem på 180 grader i cirka 10 minutter. Vanlige pepperkaker skal helst være tynne og stekes på 200 grader 5-10 minutter (avhenger av tykkelse). Hvis du vil ha fargede vinduer må du nå skjære ut vinduer og helle knuste drops i dem på bakeplaten. Dette vil smelte i løpet av steketiden. (Ikke bli forvirret av pepperkake-delene på platene - ikke alle tilhører det lille huset)
Bland sammen ingrediensene til eggehviteglasuren. Den må røres godt og ikke være for bløt. Tilsett melis til du har en seig og bløt konsistens. Sitrondråpene er helt nødvendig for at glasuren skal stivne og bli hard. Bruk gjerne den ene vispen i en håndmikser for å få rett konsistens på glasuren. Hell eggehviteglasuren i et kremmerhus av matpapir, eller bruk en plastpose.
Bland sammen ingrediensene til eggehviteglasuren. Den må røres godt og ikke være for bløt. Tilsett melis til du har en seig og bløt konsistens. Sitrondråpene er helt nødvendig for at glasuren skal stivne og bli hard. Bruk gjerne den ene vispen i en håndmikser for å få rett konsistens på glasuren. Hell eggehviteglasuren i et kremmerhus av matpapir, eller bruk en plastpose.
Begynn å feste veggene til hverandre med glasur, og la de tørke litt før du setter på taket. Det må holdes i noen minutter før det «setter seg». La pepperkakehuset røke i en halv time til en time før du pynter det ferdig.
Begynn å feste veggene til hverandre med glasur, og la de tørke litt før du setter på taket. Det må holdes i noen minutter før det «setter seg». La pepperkakehuset røke i en halv time til en time før du pynter det ferdig.
Obs. Ikke sett levende lys i pepperkakehuset! Bruk heller elektrisk telys eller led-lyslenker.
Obs. Ikke sett levende lys i pepperkakehuset! Bruk heller elektrisk telys eller led-lyslenker.
woman cooking

Bon appetit!

Sukker, sirup og margarin/smør varmes til en flytende masse (sukkeret skal smelte) som helles over i en bakemaskin. Bland krydderet sammen med det tørre og ha i bakemaskinen. Tilsett egg. Elt sammen til en deig, og sett den kjølig til dagen etter.
Mål og marker deigen:
Langvegger: 12 x 7.5 cm (du trenger to stk)
Tak: 13 x 8.5 cm (du trenger to stk)
Sidevegger: 6.5 cm bunnlinje x 11.5 toppen av spiss (du trenger to stk)
Bunnplate (valgfritt): 18 x 15 cm
Mål og marker deigen:

 Langvegger: 12 x 7.5 cm (du trenger to stk)

 Tak: 13 x 8.5 cm (du trenger to stk)

 Sidevegger: 6.5 cm bunnlinje x 11.5 toppen av spiss (du trenger to stk)

 Bunnplate (valgfritt): 18 x 15 cm
Pepperkake-veggene må du passe på blir godt nok stekt (hvis ikke blir de myke), derfor steker jeg dem på 180 grader i cirka 10 minutter. Vanlige pepperkaker skal helst være tynne og stekes på 200 grader 5-10 minutter (avhenger av tykkelse). Hvis du vil ha fargede vinduer må du nå skjære ut vinduer og helle knuste drops i dem på bakeplaten. Dette vil smelte i løpet av steketiden. (Ikke bli forvirret av pepperkake-delene på platene - ikke alle tilhører det lille huset)
Pepperkake-veggene må du passe på blir godt nok stekt (hvis ikke blir de myke), derfor steker jeg dem på 180 grader i cirka 10 minutter. Vanlige pepperkaker skal helst være tynne og stekes på 200 grader 5-10 minutter (avhenger av tykkelse). Hvis du vil ha fargede vinduer må du nå skjære ut vinduer og helle knuste drops i dem på bakeplaten. Dette vil smelte i løpet av steketiden. (Ikke bli forvirret av pepperkake-delene på platene - ikke alle tilhører det lille huset)
Bland sammen ingrediensene til eggehviteglasuren. Den må røres godt og ikke være for bløt. Tilsett melis til du har en seig og bløt konsistens. Sitrondråpene er helt nødvendig for at glasuren skal stivne og bli hard. Bruk gjerne den ene vispen i en håndmikser for å få rett konsistens på glasuren. Hell eggehviteglasuren i et kremmerhus av matpapir, eller bruk en plastpose.
Bland sammen ingrediensene til eggehviteglasuren. Den må røres godt og ikke være for bløt. Tilsett melis til du har en seig og bløt konsistens. Sitrondråpene er helt nødvendig for at glasuren skal stivne og bli hard. Bruk gjerne den ene vispen i en håndmikser for å få rett konsistens på glasuren. Hell eggehviteglasuren i et kremmerhus av matpapir, eller bruk en plastpose.
Begynn å feste veggene til hverandre med glasur, og la de tørke litt før du setter på taket. Det må holdes i noen minutter før det «setter seg». La pepperkakehuset røke i en halv time til en time før du pynter det ferdig.
Begynn å feste veggene til hverandre med glasur, og la de tørke litt før du setter på taket. Det må holdes i noen minutter før det «setter seg». La pepperkakehuset røke i en halv time til en time før du pynter det ferdig.
Obs. Ikke sett levende lys i pepperkakehuset! Bruk heller elektrisk telys eller led-lyslenker.
Obs. Ikke sett levende lys i pepperkakehuset! Bruk heller elektrisk telys eller led-lyslenker.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?