Julebrød

2 t 30 min

Julebrød er tradisjon i mange julehjem, og her har du oppskriften på skikkelig luftige julebrød med rosiner og et hint av sitrus.

Jeg har brukt det tradisjonelle julekrydderet pomeransskall, som du får kjøpt på apotek og spesialforretninger. I tillegg har jeg byttet ut den klassiske sukaten med appelsinvarianten apsikat. Dette smaker ikke like kunstig og søtt, men vil fremdeles gi den gode smaken og konsistensen som et julebrød må ha. 

Hvis du ønsker nystekte julebrød til frokost, kan du godt lage deigen kvelden før og la dem kaldheve i brødformene over natta. Da er det bare å pensle dem når du står opp og sette dem i ovnen - så er de klare til resten av familien står opp.

212 har lagret denne
Luftig julebrød med rosiner og apsikat

Julebrød er tradisjon i mange julehjem, og her har du oppskriften på skikkelig luftige julebrød med rosiner og et hint av sitrus.

Jeg har brukt det tradisjonelle julekrydderet pomeransskall, som du får kjøpt på apotek og spesialforretninger. I tillegg har jeg byttet ut den klassiske sukaten med appelsinvarianten apsikat. Dette smaker ikke like kunstig og søtt, men vil fremdeles gi den gode smaken og konsistensen som et julebrød må ha. 

Hvis du ønsker nystekte julebrød til frokost, kan du godt lage deigen kvelden før og la dem kaldheve i brødformene over natta. Da er det bare å pensle dem når du står opp og sette dem i ovnen - så er de klare til resten av familien står opp.

212 har lagret denne
4
porsjoner
  • 50 g smør
  • 2.5 dl melk
  • 0.5 pakke gjær, fersk
  • 0.75 dl sukker
  • 0.5 ts salt
  • 2 ts kardemomme
  • 2 ss pomeransskall
  • 0.5 ts salt
  • 2 ts kardemomme
  • 400 g hvetemel
  • 75 g rosiner
  • 50 g apsikat
  • 1 stk egg, til pensling
Unngå at skjermen går i dvale
  • 50 g smør
  • 2.5 dl melk
  • 0.5 pakke gjær, fersk
  • 0.75 dl sukker
  • 0.5 ts salt
  • 2 ts kardemomme
  • 2 ss pomeransskall
  • 0.5 ts salt
  • 2 ts kardemomme
  • 400 g hvetemel
  • 75 g rosiner
  • 50 g apsikat
  • 1 stk egg, til pensling
Start med å smelte smøret på lav temperatur. Når smøret er smeltet tilsetter du melken og varmer det til det er fingervarmt. Sjekk gjerne temperaturen ved å ta en dråpe på håndleddet. Det skal kjennes omtrent likt som din egen kroppstemperatur.
Bland litt av den lunkne melken med smuldret gjær i en liten bolle. Pass på at alt er oppløst før du blander det sammen med resten av melken i en bakebolle.
Tilsett salt, sukker, kardemomme og pomeransskall, og bland lett sammen. Tilsett så hvetemelet og elt godt sammen i cirka 2-3 minutter. Deigen skal være glatt og smidig og ikke klebe fast i bakebollen. Juster med litt mer mel om nødvendig.
Til slutt har du i rosin og apsikat, og blander det godt sammen.
Dekk bakebollen med plast og sett den på et lunt sted i minst 40 minutter.
Når deigen har hevet skal den slås forsiktig sammen i bakebollen. Elt lett før du vipper den ut på melet bakeunderlag. Del deigen i to emner og form dem til to små brød. Legg dem i hver sin 1-liters form kledd med bakepapir.
Dekk til med plast eller et kjøkkenhåndkle, og sett tilbake til etterheving. Nå skal brødene heve til cirka dobbel størrelse, dette tar omtrent 1-2 timer.
Når brødene ser store og luftige ut, er de klar til å stekes. Pensle toppen av brødene med et sammenpisket egg, og sett dem inn i ovnen. Siden de har ganske lang steketid er det et godt tips å sette en bakeplate inn i ovnen rett over brødene så de ikke blir for stekt. Julebrødene stekes på 190 grader i cirka 40 minutter.
La julebrødene avkjøle seg litt før du kutter dem opp. Serveres julebrød som de er, eller med ekte smør og brunost.
woman cooking

Bon appetit!

Start med å smelte smøret på lav temperatur. Når smøret er smeltet tilsetter du melken og varmer det til det er fingervarmt. Sjekk gjerne temperaturen ved å ta en dråpe på håndleddet. Det skal kjennes omtrent likt som din egen kroppstemperatur.
Bland litt av den lunkne melken med smuldret gjær i en liten bolle. Pass på at alt er oppløst før du blander det sammen med resten av melken i en bakebolle.
Tilsett salt, sukker, kardemomme og pomeransskall, og bland lett sammen. Tilsett så hvetemelet og elt godt sammen i cirka 2-3 minutter. Deigen skal være glatt og smidig og ikke klebe fast i bakebollen. Juster med litt mer mel om nødvendig.
Til slutt har du i rosin og apsikat, og blander det godt sammen.
Dekk bakebollen med plast og sett den på et lunt sted i minst 40 minutter.
Når deigen har hevet skal den slås forsiktig sammen i bakebollen. Elt lett før du vipper den ut på melet bakeunderlag. Del deigen i to emner og form dem til to små brød. Legg dem i hver sin 1-liters form kledd med bakepapir.
Dekk til med plast eller et kjøkkenhåndkle, og sett tilbake til etterheving. Nå skal brødene heve til cirka dobbel størrelse, dette tar omtrent 1-2 timer.
Når brødene ser store og luftige ut, er de klar til å stekes. Pensle toppen av brødene med et sammenpisket egg, og sett dem inn i ovnen. Siden de har ganske lang steketid er det et godt tips å sette en bakeplate inn i ovnen rett over brødene så de ikke blir for stekt. Julebrødene stekes på 190 grader i cirka 40 minutter.
La julebrødene avkjøle seg litt før du kutter dem opp. Serveres julebrød som de er, eller med ekte smør og brunost.
Finn flere oppskrifter:

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?