vegetar

Enkelt grytebrød

1 t 15 min
(14 timer forarbeid)
3149 har lagret denne
Enkelt grytebrød
Foto: Johanna Siring
3149 har lagret denne
1
stk
Obs: Oppskriften gir 1 brød
  • 400 g hvetemel, + ekstra til «bretting»
  • 50 g Hvetegrøpp, eller sammalt hvete
  • 1 ts tørrgjær
  • 1.5 ts salt
  • 3.75 dl vann, romtemperert
Unngå at skjermen går i dvale
  • 400 g hvetemel, + ekstra til «bretting»
  • 50 g Hvetegrøpp, eller sammalt hvete
  • 1 ts tørrgjær
  • 1.5 ts salt
  • 3.75 dl vann, romtemperert
Bland alt det tørre i en romslig bolle og rør det godt sammen.
Tilsett væsken og arbeid deigen raskt sammen til en litt løs og klissete deig. Dekk bakebollen med plastfolie og la deigen stå og heve i romtemperatur i cirka 12 timer.
Dryss mel over deigen og på bakebenken. Hell den klissete deigen ut på det melede underlaget. Brett deigen fra alle kanter inn mot midten. Form deigen til en stor og fin bolle.
Legg brødet over på stykke bakepapir. Dryss papiret med litt mel først, og løft brødet med papiret over i en passende bolle, så det bevarer fasongen sin. Dekk til og etterhev brødet i 1-2 timer.
Bruk en jerngryte med lokk eller en emaljert gryte med tykk bunn og lokk. Varm stekeovnen til 230 grader og varm gryten i ovnen.
Ta den varme gryten ut av ovnen. Løft brødet over i gryten. Dryss over litt mel og lag et eller flere snitt i brødet med en skarp kniv.
Sett på lokket, sett gryten inn i ovnen og stek brødet under lokk i 30 minutter.
Ta av lokket og stek videre i cirka 20 minutter. Brødet er ferdig når det har fått en gyllen skorpe og det avgir en hul lyd når du banker på det.
Ta gryten ut av ovnen og avkjøl brødet på rist.
woman cooking

Bon appetit!

Bland alt det tørre i en romslig bolle og rør det godt sammen.
Tilsett væsken og arbeid deigen raskt sammen til en litt løs og klissete deig. Dekk bakebollen med plastfolie og la deigen stå og heve i romtemperatur i cirka 12 timer.
Dryss mel over deigen og på bakebenken. Hell den klissete deigen ut på det melede underlaget. Brett deigen fra alle kanter inn mot midten. Form deigen til en stor og fin bolle.
Legg brødet over på stykke bakepapir. Dryss papiret med litt mel først, og løft brødet med papiret over i en passende bolle, så det bevarer fasongen sin. Dekk til og etterhev brødet i 1-2 timer.
Bruk en jerngryte med lokk eller en emaljert gryte med tykk bunn og lokk. Varm stekeovnen til 230 grader og varm gryten i ovnen.
Ta den varme gryten ut av ovnen. Løft brødet over i gryten. Dryss over litt mel og lag et eller flere snitt i brødet med en skarp kniv.
Sett på lokket, sett gryten inn i ovnen og stek brødet under lokk i 30 minutter.
Ta av lokket og stek videre i cirka 20 minutter. Brødet er ferdig når det har fått en gyllen skorpe og det avgir en hul lyd når du banker på det.
Ta gryten ut av ovnen og avkjøl brødet på rist.

Siste artikler fra Godt.no

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?