vegetar

Grovbrød

4 timer
1676 har lagret denne
Hjemmelaget grovbrød
Foto: Johanna Siring
1676 har lagret denne
6
porsjoner
Obs: Oppskriften gir 2 store brød.

Fordeig

  • 1 l kulturmelk, skummet
  • 500 g grov sammalt speltmel
  • 300 g fin sammalt speltmel, fin
  • 300 g grovt sammalt rugmel
  • 150 g fint sammalt rugmel
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl solsikkekjerner, gresskarkjerner og/eller linfrø

Hoveddeig

  • 50 g fersk gjær
  • 3 dl vann
  • 350 g hvetemel
  • 2.5 ts salt

Topping

  • egg, sammenvispet, til pensling
  • havregryn, eller frø
Unngå at skjermen går i dvale

Fordeig

  • 1 l kulturmelk, skummet
  • 500 g grov sammalt speltmel
  • 300 g fin sammalt speltmel, fin
  • 300 g grovt sammalt rugmel
  • 150 g fint sammalt rugmel
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl solsikkekjerner, gresskarkjerner og/eller linfrø

Hoveddeig

  • 50 g fersk gjær
  • 3 dl vann
  • 350 g hvetemel
  • 2.5 ts salt

Topping

  • egg, sammenvispet, til pensling
  • havregryn, eller frø
Elt alle ingrediensene til fordeigen godt sammen til en litt klissete deig. Dekk til og la deigen hvile i minst 30 minutter.
Elt alle ingrediensene til fordeigen godt sammen til en litt klissete deig. Dekk til og la deigen hvile i minst 30 minutter.
Smuldre gjæren og løs den opp i lunkent vann i en bakebolle. Tilsett fordeigen, mel og salt. Elt alt godt sammen til en glatt og jevn deig (den skal fortsatt være litt klissete).
Smuldre gjæren og løs den opp i lunkent vann i en bakebolle. Tilsett fordeigen, mel og salt. Elt alt godt sammen til en glatt og jevn deig (den skal fortsatt være litt klissete).
Dekk til bollen med plastfolie og et klede over der igjen. La deigen heve et lunt sted en times tid.
Dekk til bollen med plastfolie og et klede over der igjen. La deigen heve et lunt sted en times tid.
Hell deigen ut på et bakebord og del den i to like store emner. Bak ut to jevne fine brød. Du kan gjerne bruke brødformer. Bruk da to 2-liters former og smør dem godt før du legger i brødene.
Dekk til å la brødene etterheve i cirka 45 minutter. Varm ovnen til 200 grader.
Pensle brødene, dryss over litt mel eller havregryn/frø og lag noen snitt med en skarp kniv.
Stek brødene på nederste rille i 45 – 55 minutter. Avkjøles på rist.
Stek brødene på nederste rille i 45 – 55 minutter. Avkjøles på rist.
woman cooking

Bon appetit!

Elt alle ingrediensene til fordeigen godt sammen til en litt klissete deig. Dekk til og la deigen hvile i minst 30 minutter.
Elt alle ingrediensene til fordeigen godt sammen til en litt klissete deig. Dekk til og la deigen hvile i minst 30 minutter.
Smuldre gjæren og løs den opp i lunkent vann i en bakebolle. Tilsett fordeigen, mel og salt. Elt alt godt sammen til en glatt og jevn deig (den skal fortsatt være litt klissete).
Smuldre gjæren og løs den opp i lunkent vann i en bakebolle. Tilsett fordeigen, mel og salt. Elt alt godt sammen til en glatt og jevn deig (den skal fortsatt være litt klissete).
Dekk til bollen med plastfolie og et klede over der igjen. La deigen heve et lunt sted en times tid.
Dekk til bollen med plastfolie og et klede over der igjen. La deigen heve et lunt sted en times tid.
Hell deigen ut på et bakebord og del den i to like store emner. Bak ut to jevne fine brød. Du kan gjerne bruke brødformer. Bruk da to 2-liters former og smør dem godt før du legger i brødene.
Dekk til å la brødene etterheve i cirka 45 minutter. Varm ovnen til 200 grader.
Pensle brødene, dryss over litt mel eller havregryn/frø og lag noen snitt med en skarp kniv.
Stek brødene på nederste rille i 45 – 55 minutter. Avkjøles på rist.
Stek brødene på nederste rille i 45 – 55 minutter. Avkjøles på rist.

Siste artikler fra Godt.no

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?