Grovbrød
Dette hjemmebakte grovbrødet et suverent brød i hverdagen. Kanskje ikke så fancy, men grovbrødet er lett å lage og fint å fryse. Skummet kulturmelk gir både saftighet og en frisk smak.
Her har jeg brukt spelt, rug og hvete. Grovheten kan du selvsagt justere selv, men husk at ikke alle melsorter har like god bakeevne, og bruker du kun grovt mel kan brødet fort bli tungt og kompakt (ikke at det er noen krise det heller altså).
Du kan gjerne bruke brødformer. Bruk da to 2-liters former og smør dem godt før du legger i brødene.
Tips: Spelt kan erstattes med hvete.
Dette hjemmebakte grovbrødet et suverent brød i hverdagen. Kanskje ikke så fancy, men grovbrødet er lett å lage og fint å fryse. Skummet kulturmelk gir både saftighet og en frisk smak.
Her har jeg brukt spelt, rug og hvete. Grovheten kan du selvsagt justere selv, men husk at ikke alle melsorter har like god bakeevne, og bruker du kun grovt mel kan brødet fort bli tungt og kompakt (ikke at det er noen krise det heller altså).
Du kan gjerne bruke brødformer. Bruk da to 2-liters former og smør dem godt før du legger i brødene.
Tips: Spelt kan erstattes med hvete.
Fordeig
- 1 l kulturmelk, skummet
- 500 g grov sammalt speltmel
- 300 g fin sammalt speltmel, fin
- 300 g grovt sammalt rugmel
- 150 g fint sammalt rugmel
- 1 dl havregryn
- 1 dl solsikkekjerner, gresskarkjerner og/eller linfrø
Hoveddeig
- 50 g fersk gjær
- 3 dl vann
- 350 g hvetemel
- 2.5 ts salt
Topping
- egg, sammenvispet, til pensling
- havregryn, eller frø
Fordeig
- 1 l kulturmelk, skummet
- 500 g grov sammalt speltmel
- 300 g fin sammalt speltmel, fin
- 300 g grovt sammalt rugmel
- 150 g fint sammalt rugmel
- 1 dl havregryn
- 1 dl solsikkekjerner, gresskarkjerner og/eller linfrø
Hoveddeig
- 50 g fersk gjær
- 3 dl vann
- 350 g hvetemel
- 2.5 ts salt
Topping
- egg, sammenvispet, til pensling
- havregryn, eller frø
