Til hovedinnhold

Saftig rugbrød

5 h

Dette er et skikkelig grovt og saftig rugbrød, som har dansk opprinnelse. Rugbrødet lages med grovt rugmel, rugflak, mørk sirup og inneholder også linfrø og masse solsikkekjerner.

Rugbrødet er spesielt godt egnet til julens lange, gode frokoster, og smaker nydelig med alt fra grov leverpostei og oster til bløtkokte egg og julens sild. Bruk rikelig med pålegg og nyt et høyt og smakfullt smørbrød!

Denne oppskriften gir 2 brød. De er fine å fryse!

Oppskrift og foto: Kristine Ilstad/Det søte liv

Lagret av 522 brukere
rugbrød

Dette er et skikkelig grovt og saftig rugbrød, som har dansk opprinnelse. Rugbrødet lages med grovt rugmel, rugflak, mørk sirup og inneholder også linfrø og masse solsikkekjerner.

Rugbrødet er spesielt godt egnet til julens lange, gode frokoster, og smaker nydelig med alt fra grov leverpostei og oster til bløtkokte egg og julens sild. Bruk rikelig med pålegg og nyt et høyt og smakfullt smørbrød!

Denne oppskriften gir 2 brød. De er fine å fryse!

Oppskrift og foto: Kristine Ilstad/Det søte liv

Lagret av 522 brukere

Ingredienser

2
porsjoner

Fordeig

  • 400 g grovt sammalt rugmel
  • 250 g fint sammalt rugmel
  • 100 g rugflak
  • 1 dl linfrø
  • 3 dl solsikkekjerner
  • 3 ts salt
  • 8 dl vann, lunkent

Tilsettes

  • 50 g gjær
  • 1.5 dl vann, lunkent
  • 4 ss mørk sirup
  • 200 g hvetemel

Til formene

  • 2 dl solsikkekjerner

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale

Fordeig

  • 400 g grovt sammalt rugmel
  • 250 g fint sammalt rugmel
  • 100 g rugflak
  • 1 dl linfrø
  • 3 dl solsikkekjerner
  • 3 ts salt
  • 8 dl vann, lunkent

Tilsettes

  • 50 g gjær
  • 1.5 dl vann, lunkent
  • 4 ss mørk sirup
  • 200 g hvetemel

Til formene

  • 2 dl solsikkekjerner
Start med å lage klar fordeigen: Ha grovt og fint sammalt rugmel i en stor bolle sammen med rugflak, linfrø, solsikkekjerner og salt. Bland dette godt sammen. Tilsett lunkent vann og rør deigen godt sammen med en sleiv. Deigen skal bli nokså bløt. Dekk til bollen med et håndkle og la fordeigen stå og svelle i romtemperatur i 4 - 6 timer.
Smuldre gjæren i bollen til en kjøkkenmaskin med eltekrok. Bland 1,5 dl lunkent vann med mørk sirup slik at sirupen løser seg opp. Løs opp gjæren i dette.
Ha fordeigen, som nå er nokså fast i konsistensen etter å ha stått og svellet på kjøkkenbordet, porsjonsvis i bollen med gjærblandingen. Elt rolig med maskinen slik at fordeigen jevner seg ut med væsken. Når all fordeig er blandet inn og massen er klumpfri, tilsettes hvetemelet. Elt melet inn i deigen. Deigen skal fortsatt være temmelig klissete. La den heve lunt i 30 minutter.
Kle to brødformer (som rommer ca. 2 liter) med bakepapir. Ha rikelig med solsikkekjerner i bunnen av formene. Fordel deigen jevnt i de to formene i klatter. Glatt til overflaten med baksiden av en spiseskje som fuktes i vann (eller bruk fuktige fingre). Dryss rikelig med solsikkekjerner på toppen av brødene. La brødene etterheve i 40 minutter.
Stek brødene midt i ovnen ved 180 °C i cirka 1,5 time (tilpass steketiden til din ovn, men pass på at de blir helt gjennomstekte i midten). Avkjøl brødene i et par timer før de skjæres i skiver.
Stek brødene midt i ovnen ved 180 °C i cirka 1,5 time (tilpass steketiden til din ovn, men pass på at de blir helt gjennomstekte i midten). Avkjøl brødene i et par timer før de skjæres i skiver.
woman cooking

Bon appetit!

Start med å lage klar fordeigen: Ha grovt og fint sammalt rugmel i en stor bolle sammen med rugflak, linfrø, solsikkekjerner og salt. Bland dette godt sammen. Tilsett lunkent vann og rør deigen godt sammen med en sleiv. Deigen skal bli nokså bløt. Dekk til bollen med et håndkle og la fordeigen stå og svelle i romtemperatur i 4 - 6 timer.
Smuldre gjæren i bollen til en kjøkkenmaskin med eltekrok. Bland 1,5 dl lunkent vann med mørk sirup slik at sirupen løser seg opp. Løs opp gjæren i dette.
Ha fordeigen, som nå er nokså fast i konsistensen etter å ha stått og svellet på kjøkkenbordet, porsjonsvis i bollen med gjærblandingen. Elt rolig med maskinen slik at fordeigen jevner seg ut med væsken. Når all fordeig er blandet inn og massen er klumpfri, tilsettes hvetemelet. Elt melet inn i deigen. Deigen skal fortsatt være temmelig klissete. La den heve lunt i 30 minutter.
Kle to brødformer (som rommer ca. 2 liter) med bakepapir. Ha rikelig med solsikkekjerner i bunnen av formene. Fordel deigen jevnt i de to formene i klatter. Glatt til overflaten med baksiden av en spiseskje som fuktes i vann (eller bruk fuktige fingre). Dryss rikelig med solsikkekjerner på toppen av brødene. La brødene etterheve i 40 minutter.
Stek brødene midt i ovnen ved 180 °C i cirka 1,5 time (tilpass steketiden til din ovn, men pass på at de blir helt gjennomstekte i midten). Avkjøl brødene i et par timer før de skjæres i skiver.
Stek brødene midt i ovnen ved 180 °C i cirka 1,5 time (tilpass steketiden til din ovn, men pass på at de blir helt gjennomstekte i midten). Avkjøl brødene i et par timer før de skjæres i skiver.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Hvordan var din opplevelse i dag?