vegetar

Challah - hvetebrød

2 timer

Challah er et tradisjonelt, jødisk hvetebrød som er fantastisk godt! Deigen er litt søt og lages med mange egg og olje, som gjør brødet usedvanlig saftig og mykt. Challah lages som regel med flettefasong og drysses med sesamfrø.

Brødet ser vakkert ut på bordet og smaker nydelig! Server brødet nystekt med smør på. Det du måtte få til overs, kan gjerne fryses.

Oppskriften gir 2 brød.

Oppskrift og foto: Kristine Ilstad/Det søte liv

493 har lagret denne
Challah - hvetebrød

Challah er et tradisjonelt, jødisk hvetebrød som er fantastisk godt! Deigen er litt søt og lages med mange egg og olje, som gjør brødet usedvanlig saftig og mykt. Challah lages som regel med flettefasong og drysses med sesamfrø.

Brødet ser vakkert ut på bordet og smaker nydelig! Server brødet nystekt med smør på. Det du måtte få til overs, kan gjerne fryses.

Oppskriften gir 2 brød.

Oppskrift og foto: Kristine Ilstad/Det søte liv

493 har lagret denne
2
porsjoner
  • 50 g gjær
  • 2 dl vann, lunkent
  • 80 g sukker
  • 4 stk egg
  • 1 dl olivenolje, mild
  • 1 ts salt
  • 850 g hvetemel

Pensling og pynt

  • 1 stk egg
  • 1 ss melk
  • 4 ss sesamfrø
Unngå at skjermen går i dvale
  • 50 g gjær
  • 2 dl vann, lunkent
  • 80 g sukker
  • 4 stk egg
  • 1 dl olivenolje, mild
  • 1 ts salt
  • 850 g hvetemel

Pensling og pynt

  • 1 stk egg
  • 1 ss melk
  • 4 ss sesamfrø
Løs opp gjæren i lunkent vann. Tilsett sukkeret og la blandingen stå og gjære i 5 minutter. Rør inn lett sammenvispede egg og olje. Bland saltet med litt av hvetemelet og rør inn. Tilsett så resten av hvetemelet og elt deigen jevn i kjøkkenmaskin i noen minutter. Dekk til deigen og la den heve lunt i 1 time.
Del deigen i to like store deler. Del hver av disse i tre og trill ut lengder, som deretter formes til lubne fletter. Legg flettene på en bakepapirdekket stekeplate. La dem etterheve i 30 minutter.
Visp egg sammen med litt melk og pensle over de hevede flettebrødene. Dryss over rikelig med sesamfrø.
Stek brødene midt i ovnen ved 180 °C i ca. 30 minutter, til de er gylne og gjennomstekte. Avkjøl brødene en stund før de skjæres i.
woman cooking

Bon appetit!

Løs opp gjæren i lunkent vann. Tilsett sukkeret og la blandingen stå og gjære i 5 minutter. Rør inn lett sammenvispede egg og olje. Bland saltet med litt av hvetemelet og rør inn. Tilsett så resten av hvetemelet og elt deigen jevn i kjøkkenmaskin i noen minutter. Dekk til deigen og la den heve lunt i 1 time.
Del deigen i to like store deler. Del hver av disse i tre og trill ut lengder, som deretter formes til lubne fletter. Legg flettene på en bakepapirdekket stekeplate. La dem etterheve i 30 minutter.
Visp egg sammen med litt melk og pensle over de hevede flettebrødene. Dryss over rikelig med sesamfrø.
Stek brødene midt i ovnen ved 180 °C i ca. 30 minutter, til de er gylne og gjennomstekte. Avkjøl brødene en stund før de skjæres i.
Finn flere oppskrifter:

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?