Dette eltefrie speltbrødet fra Det søte liv er lettvint å lage og veldig godt!
Deigen skal bare røres raskt sammen for hånd, og det brukes kun en liten mengde gjær. Til gjengjeld må deigen heve lenge for å utvikle seg, så det beste er å røre sammen deigen på kvelden og å steke brødet dagen etter.
Oppskriften på dette speltbrødet er uten kjerner og frø, men det er bare å vende inn noen i deigen eller strø dem på toppen før steking hvis du foretrekker det. Oppskriften gir 2 brød.
Ha melet i en stor bolle. Det må være god plass i bollen, slik at deigen kan heve.
Tilsett først tørrgjær og bland godt. Tilsett deretter saltet og bland også det godt inn. Ikke tilsett gjær og salt samtidig fordi salt kan ødelegge heveegenskapene til gjær ved direkte kontakt.
Løs opp honningen i 2 ss av vannet som varmes. Bland dette med resten av vannet, som skal være romtemperert eller kaldt.
Ha væsken i bollen med det tørre. Rør deigen raskt sammen med en slikkepott.
Dekk til bollen med plastfolie og la deigen stå og heve på kjøkkenbenken i romtemperatur i 8-16 timer.
Smør 2 brødformer som rommer 1,5 liter hver og dekk bunnene med bakepapir. Fordel den hevede deigen jevnt i de to formene uten å slå ut for mye av luften i deigen.
La deigen etterheve i formene i ca. 2 timer.
Stek brødene midt i ovnen først ved 220 °C i 10 minutter. Reduser deretter temperaturen til 200 °C og stek brødene videre i 30-40 minutter til, til de er gjennomstekte.
Hvelv de stekte brødene ut av formene og la de avkjøles i minst 1 time før de skjæres i.
Bon appetit!
Ha melet i en stor bolle. Det må være god plass i bollen, slik at deigen kan heve.
Tilsett først tørrgjær og bland godt. Tilsett deretter saltet og bland også det godt inn. Ikke tilsett gjær og salt samtidig fordi salt kan ødelegge heveegenskapene til gjær ved direkte kontakt.
Løs opp honningen i 2 ss av vannet som varmes. Bland dette med resten av vannet, som skal være romtemperert eller kaldt.
Ha væsken i bollen med det tørre. Rør deigen raskt sammen med en slikkepott.
Dekk til bollen med plastfolie og la deigen stå og heve på kjøkkenbenken i romtemperatur i 8-16 timer.
Smør 2 brødformer som rommer 1,5 liter hver og dekk bunnene med bakepapir. Fordel den hevede deigen jevnt i de to formene uten å slå ut for mye av luften i deigen.
La deigen etterheve i formene i ca. 2 timer.
Stek brødene midt i ovnen først ved 220 °C i 10 minutter. Reduser deretter temperaturen til 200 °C og stek brødene videre i 30-40 minutter til, til de er gjennomstekte.
Hvelv de stekte brødene ut av formene og la de avkjøles i minst 1 time før de skjæres i.
Finn flere oppskrifter:
Vil du lagre favorittoppskriftene dine? Lag deg en gratis konto