Enkel focaccia
2 h 30 min
8 varer
1.0k
Sara Johannessen
En enkel focaccia er det ultimate tilbehøret til pastaretter og grillmat. Focaccia har også blitt et populært brød på koldtbordet og er lett å lage til mange.
Brødet kan toppes med for eksempel oliven, rødløk i tynne skiver, bløte soltørkede tomater eller fetaost. Ha på ønsket topping samtidig med oljen og dytt det litt ned i deigen. Andre urter som oregano, salvie og timian passer også fint.
Servert gjerne focaccia med hjemmelaget aioli.
Ingredienser
6
porsjoner
- 5 dl vann, cirka 25 grader
- 2 ts sukker
- 40 g fersk gjær
- 750 g hvetemel, gjerne ekstra fint
- 2 ts salt
- 0.75 dl olivenolje
Topping
- 0.5 - 1 dl olivenolje
- 1.5 ss flaksalt
- rosmarin, frisk eller tørket
Slik gjør du:
Unngå at skjermen går i dvale
- 5 dl vann, cirka 25 grader
- 2 ts sukker
- 40 g fersk gjær
- 750 g hvetemel, gjerne ekstra fint
- 2 ts salt
- 0.75 dl olivenolje
Topping
- 0.5 - 1 dl olivenolje
- 1.5 ss flaksalt
- rosmarin, frisk eller tørket
Bland vann, sukker og gjær i en bakebolle. Tilsett mel og bland ved lav hastighet i 3 minutter.
Tilsett salt og olje og elt deigen ved middels hastighet i 10 minutter.
Dekk til bollen med plastfolie og et kjøkkenklede, og la deigen heve til dobbel størrelse.
Strekk ut deigen på et smurt stekebrett. Dekk til med plastfolie og la deigen heve i 30 minutter.
Dra deigen litt ut på nytt, til ønsket fasong. Dekk til og la deigen hvile i 10 minutter til.
Varm ovnen til 215 grader. Lag dype groper i deigen og drypp over olje.
La deigen hvile i ytterligere 5 minutter før du drysser over salt og rosmarin.
Stek brødet midt i ovnen i 20-25 minutter, til overflaten er gyllen og sprø. Avkjøl på rist.

Bon appetit!
Bland vann, sukker og gjær i en bakebolle. Tilsett mel og bland ved lav hastighet i 3 minutter.
Tilsett salt og olje og elt deigen ved middels hastighet i 10 minutter.
Dekk til bollen med plastfolie og et kjøkkenklede, og la deigen heve til dobbel størrelse.
Strekk ut deigen på et smurt stekebrett. Dekk til med plastfolie og la deigen heve i 30 minutter.
Dra deigen litt ut på nytt, til ønsket fasong. Dekk til og la deigen hvile i 10 minutter til.
Varm ovnen til 215 grader. Lag dype groper i deigen og drypp over olje.
La deigen hvile i ytterligere 5 minutter før du drysser over salt og rosmarin.
Stek brødet midt i ovnen i 20-25 minutter, til overflaten er gyllen og sprø. Avkjøl på rist.