vegetar

Eltefritt grytebrød

1 t 30 min
(12 timer forarbeid)

Bak et eltefritt grytebrød, for det er nesten ingenting som slår rykende ferskt, hjemmebakt brød til frokost!

Lager du et eltefritt brød, er det ikke store innsatsen du må legge i selv. Det eneste du må gjøre er å sette deigen kvelden før, og du kan etter noen enkle grep spise fantastisk godt brød dagen etter. Saftig og deilig inni, med sprø skorpe utenpå!

2354 har lagret denne
Eltefritt grytebrød

Bak et eltefritt grytebrød, for det er nesten ingenting som slår rykende ferskt, hjemmebakt brød til frokost!

Lager du et eltefritt brød, er det ikke store innsatsen du må legge i selv. Det eneste du må gjøre er å sette deigen kvelden før, og du kan etter noen enkle grep spise fantastisk godt brød dagen etter. Saftig og deilig inni, med sprø skorpe utenpå!

2354 har lagret denne
1
stk
Obs: Denne oppskriften gir ett brød.
  • 600 g hvetemel
  • 200 g fint sammalt hvetemel
  • 80 g solsikkekjerner
  • 2 ts salt
  • 0.5 ts tørrgjær
  • 7 dl vann, kaldt
Unngå at skjermen går i dvale
  • 600 g hvetemel
  • 200 g fint sammalt hvetemel
  • 80 g solsikkekjerner
  • 2 ts salt
  • 0.5 ts tørrgjær
  • 7 dl vann, kaldt
Bland hvetemel, sammalt hvete, salt, solsikkekjerner og gjær i en stor bolle. Tilsett vann og rør raskt sammen. Deigen skal være litt klissete.
Dekk over bollen med plastfolie. La den heve på kjøkkenbenken i cirka 12 timer.
Dryss godt med mel på kjøkkenbenken. Hell deigen over og bruk en slikkepott til å brette deigen inn mot midten fra alle kanter. Tilfør mel slik at deigen blir mindre klissete.
Legg deigen tilbake i bollen med brettsiden ned og etterhev i cirka 1 time.
Bruk en jerngryte med lokk, omlag 3,6 liter og 23 centimeter i diameter, og sett den nest nederst i ovnen mens du varmer opp ovnen til 250 grader.
Ta den varme gryta ut av ovnen, dryss litt mel i bunnen og hell i deigen. Sett på lokket og stek i cirka 45 minutter. Senk varmen til 225 grader, ta av lokket og stek videre i cirka 15 minutter. Steketiden vil variere fra ovn til ovn.
Når brødet har en gylden skorpe og gir fra seg en hul lyd når du banker på det under, er det ferdig.
Brødet oppbevares i en rent kjøkkenhåndkle, for å bevare den sprø skorpen.
woman cooking

Bon appetit!

Bland hvetemel, sammalt hvete, salt, solsikkekjerner og gjær i en stor bolle. Tilsett vann og rør raskt sammen. Deigen skal være litt klissete.
Dekk over bollen med plastfolie. La den heve på kjøkkenbenken i cirka 12 timer.
Dryss godt med mel på kjøkkenbenken. Hell deigen over og bruk en slikkepott til å brette deigen inn mot midten fra alle kanter. Tilfør mel slik at deigen blir mindre klissete.
Legg deigen tilbake i bollen med brettsiden ned og etterhev i cirka 1 time.
Bruk en jerngryte med lokk, omlag 3,6 liter og 23 centimeter i diameter, og sett den nest nederst i ovnen mens du varmer opp ovnen til 250 grader.
Ta den varme gryta ut av ovnen, dryss litt mel i bunnen og hell i deigen. Sett på lokket og stek i cirka 45 minutter. Senk varmen til 225 grader, ta av lokket og stek videre i cirka 15 minutter. Steketiden vil variere fra ovn til ovn.
Når brødet har en gylden skorpe og gir fra seg en hul lyd når du banker på det under, er det ferdig.
Brødet oppbevares i en rent kjøkkenhåndkle, for å bevare den sprø skorpen.

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?