Eltefritt grytebrød med frøtopping krever cirka 14 timers hevetid, men smaken er helt nydelig og helt klart verdt ventetiden. Pakk brødet inn i klede for å bevare sprøheten i skorpen. Pakker du det i plast, blir skorpen myk.
Eltefritt grytebrød med frøtopping krever cirka 14 timers hevetid, men smaken er helt nydelig og helt klart verdt ventetiden. Pakk brødet inn i klede for å bevare sprøheten i skorpen. Pakker du det i plast, blir skorpen myk.
Bland alt det tørre utenom semulegryn i en romslig bolle og rør det godt sammen. Tilsett væsken og arbeid deigen raskt sammen til en litt løs og klissete deig.
Dekk bakebollen med plastfolie og la deigen stå og heve i romtemperatur i cirka 12 timer.
Dryss rikelig med mel på bakebenken eller på en bakeduk. Hell den klissete deigen ut på det melede underlaget. Bruk en slikkepott eller deigskrape og brett deigen fra alle kanter inn mot midten.
Finn frem en hevebolle, kurv eller lignende. Dryss et stort og rent kjøkkenklede med mel og halvparten av semulegrynene og legg det over bollen.
Løft deigen over på kledet med brettsiden ned, og pakk kledet løst over deigen. La deigen hvile slik en times tid.
Bruk en jerngryte med lokk eller en emaljert gryte med tykk bunn og lokk. Varm stekeovnen til 230 grader og varm gryta i ovnen.
Bland sammen alle ingrediensene til toppingen.
Ta den varme gryten ut av ovnen. Dryss halvparten av frøblandingen over deigen og slipp, eller flipp deigen oppi gryta ved hjelp av kledet. Dryss over resten av frøblandingen og sett på lokket.
Sett gryta i ovnen og stek brødet under lokk i 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i cirka 20 minutter. Brødet er ferdig når det har fått en gyllen skorpe og det avgir en hul lyd når du banker på det.
Ta gryta ut av ovnen og avkjøl brødet på rist.
Bon appetit!
Bland alt det tørre utenom semulegryn i en romslig bolle og rør det godt sammen. Tilsett væsken og arbeid deigen raskt sammen til en litt løs og klissete deig.
Dekk bakebollen med plastfolie og la deigen stå og heve i romtemperatur i cirka 12 timer.
Dryss rikelig med mel på bakebenken eller på en bakeduk. Hell den klissete deigen ut på det melede underlaget. Bruk en slikkepott eller deigskrape og brett deigen fra alle kanter inn mot midten.
Finn frem en hevebolle, kurv eller lignende. Dryss et stort og rent kjøkkenklede med mel og halvparten av semulegrynene og legg det over bollen.
Løft deigen over på kledet med brettsiden ned, og pakk kledet løst over deigen. La deigen hvile slik en times tid.
Bruk en jerngryte med lokk eller en emaljert gryte med tykk bunn og lokk. Varm stekeovnen til 230 grader og varm gryta i ovnen.
Bland sammen alle ingrediensene til toppingen.
Ta den varme gryten ut av ovnen. Dryss halvparten av frøblandingen over deigen og slipp, eller flipp deigen oppi gryta ved hjelp av kledet. Dryss over resten av frøblandingen og sett på lokket.
Sett gryta i ovnen og stek brødet under lokk i 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i cirka 20 minutter. Brødet er ferdig når det har fått en gyllen skorpe og det avgir en hul lyd når du banker på det.
Ta gryta ut av ovnen og avkjøl brødet på rist.
Finn flere oppskrifter:
Vil du lagre favorittoppskriftene dine? Lag deg en gratis konto