Dette matpakkebrødet er lett å lage og perfekt å fryse ned. Det blir saftig og får en frisk smak. Grovheten kan du selvsagt justere selv, men husk at ikke alle melsorter har like god bakeevne, og bruker du kun grovt mel kan brødet fort bli tungt og kompakt (ikke at det er noen krise det heller altså).
Oppskriften gir tre brød som passer utmerket til matpakke.
100 g havremel, evnt. havregryn kjørt til grovt mel
1 ss salt
mel, til utbaking
Slik gjør du:
Unngå at skjermen går i dvale
50 g gjær
1 l kulturmelk, skummet
2 dl vann
50 g olje, nøytral, eller smeltet smør
600 g fullkornshvetemel
650 g hvetemel
100 g sammalt rug
100 g havremel, evnt. havregryn kjørt til grovt mel
1 ss salt
mel, til utbaking
Smuldre gjæren i en bakebolle. Rør ut gjæren i litt av melken før du tilsetter resten av melken og vannet.
Tilsett resten av ingrediensene og arbeid deigen sammen i kjøkkenmaskin i cirka 10 minutter. Arbeid deigen først rolig i et par minutter, øk hastigheten og elt deigen ved full hastighet de siste minuttene.
Ha deigen over i en romslig bolle. Dekk til bollen med plastfilm og et klede over der igjen. La deigen heve over natten i kjøleskap (8-10 timer).
Kna deigen sammen på et melet bakebord. Del deigen i tre like emner og bak ut hvert emne til jevne brød. Legg brødene over på et stekebrett kledd med bakepapir eller bakeduk. Dryss over litt mel, dekk til med plastfolie og kjøkkenklede. Etterhev brødene i cirka 1 time.
Varm ovnen til 200 grader. Lag noen snitt i brødene med en skarp kniv og stek brødene på nest nederste rille i ovnen i rundt 45 minutter. Avkjøl på rist.
Bon appetit!
Smuldre gjæren i en bakebolle. Rør ut gjæren i litt av melken før du tilsetter resten av melken og vannet.
Tilsett resten av ingrediensene og arbeid deigen sammen i kjøkkenmaskin i cirka 10 minutter. Arbeid deigen først rolig i et par minutter, øk hastigheten og elt deigen ved full hastighet de siste minuttene.
Ha deigen over i en romslig bolle. Dekk til bollen med plastfilm og et klede over der igjen. La deigen heve over natten i kjøleskap (8-10 timer).
Kna deigen sammen på et melet bakebord. Del deigen i tre like emner og bak ut hvert emne til jevne brød. Legg brødene over på et stekebrett kledd med bakepapir eller bakeduk. Dryss over litt mel, dekk til med plastfolie og kjøkkenklede. Etterhev brødene i cirka 1 time.
Varm ovnen til 200 grader. Lag noen snitt i brødene med en skarp kniv og stek brødene på nest nederste rille i ovnen i rundt 45 minutter. Avkjøl på rist.
Finn flere oppskrifter:
Vil du lagre favorittoppskriftene dine? Lag deg en gratis konto