vegetar
Glutenfritt hverdagsbrød
2 h 30 min
Til denne oppskriften på glutenfritt hverdagsbrød lager du din egen melblanding med hirsemel. Brødene holder seg godt - og passer til både frokost og matpakken.
Oppskriften gir to hverdagsbrød.
Oppskriften er hentet fra boken «Ekte brød» skrevet av Kristin Granli. Foto: Gry Traaen/Cappelen Damm.
Lagret av 79 brukere
Til denne oppskriften på glutenfritt hverdagsbrød lager du din egen melblanding med hirsemel. Brødene holder seg godt - og passer til både frokost og matpakken.
Oppskriften gir to hverdagsbrød.
Oppskriften er hentet fra boken «Ekte brød» skrevet av Kristin Granli. Foto: Gry Traaen/Cappelen Damm.
Lagret av 79 brukere
Ingredienser
6
porsjoner
- 200 g tapiokastivelse
- 350 g brunrismel
- 120 g bokhvetemel
- 150 g hirsemel
- 120 g havregryn, glutenfrie
- 55 g søtrismel
- 70 g potetmel
- 4 ss linfrø
- 4 ss pofiber
- 3 ts havsalt, uraffinert
- 3 ts xanthan
- 2 ss psyllium
- 1 pose tørrgjær
- 2 ts bakepulver
- 2 ss brennesle, tørket og malt, kan sløyfes
- 1 l vann, kaldt
- 6 ss olivenolje
- 60 ml surdeig, eller 2 ss eddik
- 2 ss honning
- 2 stk egg, eller 2 ts eggerstatter + 5 ss vann
Til å smøre formene
- margarin, eller olje
Slik gjør du:
Unngå at skjermen går i dvale
- 200 g tapiokastivelse
- 350 g brunrismel
- 120 g bokhvetemel
- 150 g hirsemel
- 120 g havregryn, glutenfrie
- 55 g søtrismel
- 70 g potetmel
- 4 ss linfrø
- 4 ss pofiber
- 3 ts havsalt, uraffinert
- 3 ts xanthan
- 2 ss psyllium
- 1 pose tørrgjær
- 2 ts bakepulver
- 2 ss brennesle, tørket og malt, kan sløyfes
- 1 l vann, kaldt
- 6 ss olivenolje
- 60 ml surdeig, eller 2 ss eddik
- 2 ss honning
- 2 stk egg, eller 2 ts eggerstatter + 5 ss vann
Til å smøre formene
- margarin, eller olje
Bland alt i kjøkkenmaskinbollen. Kjør maskinen i 5–10 minutter. Deigen skal være godt gjennomarbeidet.
Smør to store brødformer med olje eller melkefri margarin. Fordel deigen i formene, sprut med vann, og glatt til toppen med en slikkepott.
Heves med undervarme, dekket med et rent kjøkkenhåndkle.
Stekes på 200 grader i 1 time, nederste rille. Ta brødene ut av formene og stek dem i ytterligere 10 minutter.
Avkjøles på rist. Ikke skjær i dem før de er helt avkjølt.

Bon appetit!
Bland alt i kjøkkenmaskinbollen. Kjør maskinen i 5–10 minutter. Deigen skal være godt gjennomarbeidet.
Smør to store brødformer med olje eller melkefri margarin. Fordel deigen i formene, sprut med vann, og glatt til toppen med en slikkepott.
Heves med undervarme, dekket med et rent kjøkkenhåndkle.
Stekes på 200 grader i 1 time, nederste rille. Ta brødene ut av formene og stek dem i ytterligere 10 minutter.
Avkjøles på rist. Ikke skjær i dem før de er helt avkjølt.