Til hovedinnhold

Grytebrød med rosmarin og sitron

2 h 30 min

Grytebrød med rosmarin og sitron er et brød med god smak og fantastisk sprø skorpe! Og hva smaker vel egentlig bedre enn nybakt brød? Det er nesten for godt til å være sant at dette er et av de enkleste brødene du kan lage. Som navnet tilsier stekes brødet i gryte, og det krever ingen elting. Det eneste brødoppskriften virkelig krever er lang tid for å heve - altså 12-18 timer.

Brødet kan selvsagt lages uten rosmarin og sitron. Eller du kan i tillegg tilsette 2,5 dl revet smaksrik ost i deigen sammen med rosmarin og sitron. Rosmarin kan erstattes med andre krydderier eller urter som timian, salvie eller oregano, og sitronskall kan byttes ut med appelsinskall. Eller hvorfor ikke lage din egen variant med andre ingredienser som tørket frukt eller bær i små biter og hakkede nøtter?

Du trenger en gryte med lokk som tåler høy temperatur, gjerne en jerngryte, omtrent 20 cm i diameter. Oppskriften gir 1 brød.

Lagret av 276 brukere
Grytebrød med rosmarin og sitron

Grytebrød med rosmarin og sitron er et brød med god smak og fantastisk sprø skorpe! Og hva smaker vel egentlig bedre enn nybakt brød? Det er nesten for godt til å være sant at dette er et av de enkleste brødene du kan lage. Som navnet tilsier stekes brødet i gryte, og det krever ingen elting. Det eneste brødoppskriften virkelig krever er lang tid for å heve - altså 12-18 timer.

Brødet kan selvsagt lages uten rosmarin og sitron. Eller du kan i tillegg tilsette 2,5 dl revet smaksrik ost i deigen sammen med rosmarin og sitron. Rosmarin kan erstattes med andre krydderier eller urter som timian, salvie eller oregano, og sitronskall kan byttes ut med appelsinskall. Eller hvorfor ikke lage din egen variant med andre ingredienser som tørket frukt eller bær i små biter og hakkede nøtter?

Du trenger en gryte med lokk som tåler høy temperatur, gjerne en jerngryte, omtrent 20 cm i diameter. Oppskriften gir 1 brød.

Lagret av 276 brukere

Ingredienser

1
stk
  • 400 g hvetemel
  • 0.5 ts tørrgjær
  • 1.5 ts salt
  • 3.75 dl vann, romtemperert
  • 1 - 2 ss rosmarin, hakkede blader
  • 0.5 stk sitron, revet skall

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 400 g hvetemel
  • 0.5 ts tørrgjær
  • 1.5 ts salt
  • 3.75 dl vann, romtemperert
  • 1 - 2 ss rosmarin, hakkede blader
  • 0.5 stk sitron, revet skall
Bland alt det tørre i en romslig bolle og rør det godt sammen. Ha i rosmarin og revet sitronskall. Husk å vaske sitronen godt og bruk kun det aller ytterste gule skallet.
Tilsett væsken og arbeid deigen raskt sammen til en litt løs og klissete deig. Dekk bakebollen med plastfolie og la deigen stå og heve i romtemperatur i 12-18 timer.
Dryss rikelig med mel på bakebenken eller på en bakeduk. Hell den klissete deigen ut på det melede underlaget. Bruk en slikkepott eller deigskrape og brett deigen fra alle kanter inn mot midten.
Løft deigen over på et godt melet kjøkkenhåndkle med brettsiden ned og pakk deigen løst inn i håndkleet. La deigen hvile slik en snau times tid.
Varm stekeovnen til 230 grader og varm gryta i ovnen.
Ta den varme gryten ut av ovnen, slipp deigen oppi ved hjelp av kledet og sett på lokket. Sett gryta i ovnen og stek brødet under lokk i 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i ca. 20 minutter. Brødet er ferdig når det har fått en lekker gyllen skorpe og det avgir en hul lyd når du banker på det.
Ta gryta ut av ovnen og avkjøl brødet på rist.
Pakk brødet inn i klede for å bevare sprøheten i skorpen. Pakker du det i plast blir skorpen myk.
woman cooking

Bon appetit!

Bland alt det tørre i en romslig bolle og rør det godt sammen. Ha i rosmarin og revet sitronskall. Husk å vaske sitronen godt og bruk kun det aller ytterste gule skallet.
Tilsett væsken og arbeid deigen raskt sammen til en litt løs og klissete deig. Dekk bakebollen med plastfolie og la deigen stå og heve i romtemperatur i 12-18 timer.
Dryss rikelig med mel på bakebenken eller på en bakeduk. Hell den klissete deigen ut på det melede underlaget. Bruk en slikkepott eller deigskrape og brett deigen fra alle kanter inn mot midten.
Løft deigen over på et godt melet kjøkkenhåndkle med brettsiden ned og pakk deigen løst inn i håndkleet. La deigen hvile slik en snau times tid.
Varm stekeovnen til 230 grader og varm gryta i ovnen.
Ta den varme gryten ut av ovnen, slipp deigen oppi ved hjelp av kledet og sett på lokket. Sett gryta i ovnen og stek brødet under lokk i 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i ca. 20 minutter. Brødet er ferdig når det har fått en lekker gyllen skorpe og det avgir en hul lyd når du banker på det.
Ta gryta ut av ovnen og avkjøl brødet på rist.
Pakk brødet inn i klede for å bevare sprøheten i skorpen. Pakker du det i plast blir skorpen myk.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Hvordan var din opplevelse i dag?