rask

Gáhkku - samisk tynnbrød

30 min

Gahkko eller gáhkku er tynnbrød som gjerne serveres sammen med reinsdyrkjøtt, som for eksempel bidos. Brødene kan stekes på en stein over et ildsted, eller rett og slett i stekepannen hjemme på kjøkkenet.

Det finnes mange ulike oppskrifter på dette tradisjonelle samiske brødet. Vanligvis tilberedes gáhkku ved at mel og vann knas sammen til en deig. Deretter deles deigen i mindre stykker og lages til tynne kaker med hånden, ifølge nettstedet Nordlige folk.
Oppskrift av: Mari Hult for Dinmat.

200 har lagret denne
Samisk tynnbrød
Foto: Nufsaid

Gahkko eller gáhkku er tynnbrød som gjerne serveres sammen med reinsdyrkjøtt, som for eksempel bidos. Brødene kan stekes på en stein over et ildsted, eller rett og slett i stekepannen hjemme på kjøkkenet.

Det finnes mange ulike oppskrifter på dette tradisjonelle samiske brødet. Vanligvis tilberedes gáhkku ved at mel og vann knas sammen til en deig. Deretter deles deigen i mindre stykker og lages til tynne kaker med hånden, ifølge nettstedet Nordlige folk.
Oppskrift av: Mari Hult for Dinmat.

200 har lagret denne
8
porsjoner
  • 25 g gjær
  • 5 dl vann
  • 1 ss sukker
  • 1 ts salt
  • 1.2 l hvetemel
Unngå at skjermen går i dvale
  • 25 g gjær
  • 5 dl vann
  • 1 ss sukker
  • 1 ts salt
  • 1.2 l hvetemel
Smuldre opp gjæren i en bolle.
Varm opp vannet til 37 grader, og rør det i.
Spar litt av hvetemelet til utbaking. Resten har du i deigen, sammen med salt og sukker.
Kna sammen til en smidig deig.
Ha et klede over, og la deigen heve på en lun plass i cirka en time.
Legg deigen på en godt melet bakebenk. Del i 12 emner.
Kjevle ut hvert emne så tynt du kan uten at den går i stykker når du prøver å løfte den opp.
Brødene kan stekes på forskjellige måter. I lavoen brukes ofte en bakestein, som plasseres over ild. Dersom du ikke har dette lett tilgjengelig hjemme, kan du steke brødet i en varm stekepanne, mellom ett og to minutter på hver side.
woman cooking

Bon appetit!

Smuldre opp gjæren i en bolle.
Varm opp vannet til 37 grader, og rør det i.
Spar litt av hvetemelet til utbaking. Resten har du i deigen, sammen med salt og sukker.
Kna sammen til en smidig deig.
Ha et klede over, og la deigen heve på en lun plass i cirka en time.
Legg deigen på en godt melet bakebenk. Del i 12 emner.
Kjevle ut hvert emne så tynt du kan uten at den går i stykker når du prøver å løfte den opp.
Brødene kan stekes på forskjellige måter. I lavoen brukes ofte en bakestein, som plasseres over ild. Dersom du ikke har dette lett tilgjengelig hjemme, kan du steke brødet i en varm stekepanne, mellom ett og to minutter på hver side.
Finn flere oppskrifter:

Siste artikler fra Godt.no

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?