Hjemmelagde croissanter er skikkelig godt! Frida Kulmus leverer croissanter til flere av Oslos beste kafeer, og her deler hun sin oppskrift - steg for steg. Å bake croissanter krever tid og tålmodighet, så planlegg godt før du setter i gang med bakeprosjektet. Oppskriften gir 12 croissanter.
Hjemmelagde croissanter er skikkelig godt! Frida Kulmus leverer croissanter til flere av Oslos beste kafeer, og her deler hun sin oppskrift - steg for steg. Å bake croissanter krever tid og tålmodighet, så planlegg godt før du setter i gang med bakeprosjektet. Oppskriften gir 12 croissanter.
På kvelden: Ha alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin. Sett på middels hastighet og elt til deigen henger sammen og slipper bollen.
Dekk bakebollen med plast og sett i kjøleskapet over natten eller 8 timer.
Ha 300 g romtemperert smør på et bakepapir. Legg et nytt bakepapir over. Kjevle smøret til et kvadrat på 20 x 20 cm.
La smøret ligge i papiret og legg det i kjøleskapet over natten.
På morgenen: Ta ut smøret av kjøleskapet og la det ligge på benken mens du begynner på deigen.
Ha litt mel på kjøkkenbenken. Ha deigen over melet og kjevle den ut til et kvadrat på 45 x 45 cm. Før du legger smøret over på deigen, er det viktig at de har samme temperatur og tekstur. Dette er viktig for at du skal oppnå lagene i deigen.
Legg smøret i midten av deigen, og brett hvert hjørne inn mot midten over smøret. Det skal ikke være noen hull i deigen.
Første brett: Begynn å kjevle fra deg og utover. Når deigen er cirka 0,5 cm tynn, bretter du den ene kortsiden en tredjedel inn mot midten.
Brett den andre kortsiden inn mot midten, og brett den så over den første bretten. Du skal nå ha 4 lag oppå hverandre.
Andre brett: Begynn å kjevle slik at skjøte i deigen forblir kortsiden. Når deigen er 0,5 cm tynn, bretter du den på nytt, på samme måte. Pakk deigen inn i plast og sett i kjøleskapet i en time.
En time senere: Ta plasten av deigen, dryss litt mel på kjøkkenbenken før du legger deigen ned. Kjevle ut et rektangel på nytt, til deigen er 0,5 cm tynn. Du har nå valget om å lage 12 croissanter eller kvadrater. Bruk en linjal eller baksiden av en kniv, slik at du får rette kanter når du kutter. Croissantene skal være cirka 10 cm i bredden og cirka 25 cm i lange. Vil du kutte i kvadratiske former, kutt opp etter 10x10 cm.
Ha kvadratene eller croissantene over på et bakepapir med god plass imellom hverandre. Legg over et fuktig klede. La de stå å heve i 3–4 timer til de har doblet seg i størrelse. Hevingen avhenger av varmen i rommet.
Pisk egg og pensle hvert emne. Stek i 15–18 minutter i ovnen på 175 grader.
Bon appetit!
På kvelden: Ha alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin. Sett på middels hastighet og elt til deigen henger sammen og slipper bollen.
Dekk bakebollen med plast og sett i kjøleskapet over natten eller 8 timer.
Ha 300 g romtemperert smør på et bakepapir. Legg et nytt bakepapir over. Kjevle smøret til et kvadrat på 20 x 20 cm.
La smøret ligge i papiret og legg det i kjøleskapet over natten.
På morgenen: Ta ut smøret av kjøleskapet og la det ligge på benken mens du begynner på deigen.
Ha litt mel på kjøkkenbenken. Ha deigen over melet og kjevle den ut til et kvadrat på 45 x 45 cm. Før du legger smøret over på deigen, er det viktig at de har samme temperatur og tekstur. Dette er viktig for at du skal oppnå lagene i deigen.
Legg smøret i midten av deigen, og brett hvert hjørne inn mot midten over smøret. Det skal ikke være noen hull i deigen.
Første brett: Begynn å kjevle fra deg og utover. Når deigen er cirka 0,5 cm tynn, bretter du den ene kortsiden en tredjedel inn mot midten.
Brett den andre kortsiden inn mot midten, og brett den så over den første bretten. Du skal nå ha 4 lag oppå hverandre.
Andre brett: Begynn å kjevle slik at skjøte i deigen forblir kortsiden. Når deigen er 0,5 cm tynn, bretter du den på nytt, på samme måte. Pakk deigen inn i plast og sett i kjøleskapet i en time.
En time senere: Ta plasten av deigen, dryss litt mel på kjøkkenbenken før du legger deigen ned. Kjevle ut et rektangel på nytt, til deigen er 0,5 cm tynn. Du har nå valget om å lage 12 croissanter eller kvadrater. Bruk en linjal eller baksiden av en kniv, slik at du får rette kanter når du kutter. Croissantene skal være cirka 10 cm i bredden og cirka 25 cm i lange. Vil du kutte i kvadratiske former, kutt opp etter 10x10 cm.
Ha kvadratene eller croissantene over på et bakepapir med god plass imellom hverandre. Legg over et fuktig klede. La de stå å heve i 3–4 timer til de har doblet seg i størrelse. Hevingen avhenger av varmen i rommet.
Pisk egg og pensle hvert emne. Stek i 15–18 minutter i ovnen på 175 grader.