Brioche

3 timer

Brioche er like rik på egg som den er på smør, og dette må kunne sies å være den franske dronningen av hvetebakst. Fantastisk luftig, saftig, myk og sprø. Et skikkelig luksus-brød, som kan bakes ut som fletter, kranser, små boller, store boller eller passe store boller med en liten bolle på toppen. Med den samme grunndeigen kan du bake søte varianter også, hvis det er det som frister mest. Deigen skal aller helst få hvile natten over i kjøleskapet, så litt planlegging er påkrevd. Av denne grunn er den totale tidsbruken på cirka 20 timer.
En god variant får du hvis du raskt elter inn 200 gram hakket mørk sjokolade i deigen når du baker den ut. På samme måte kan du tilsette for eksempel hakkede nøtter, rosiner eller urter.

421 har lagret denne
Brioche

Brioche er like rik på egg som den er på smør, og dette må kunne sies å være den franske dronningen av hvetebakst. Fantastisk luftig, saftig, myk og sprø. Et skikkelig luksus-brød, som kan bakes ut som fletter, kranser, små boller, store boller eller passe store boller med en liten bolle på toppen. Med den samme grunndeigen kan du bake søte varianter også, hvis det er det som frister mest. Deigen skal aller helst få hvile natten over i kjøleskapet, så litt planlegging er påkrevd. Av denne grunn er den totale tidsbruken på cirka 20 timer.
En god variant får du hvis du raskt elter inn 200 gram hakket mørk sjokolade i deigen når du baker den ut. På samme måte kan du tilsette for eksempel hakkede nøtter, rosiner eller urter.

421 har lagret denne
14
stk
  • 0.5 dl melk, kald
  • 15 g fersk gjær
  • 6 stykker egg, mellomstore/store (cirka 350 g med skall)
  • 500 g mel
  • 1 ts salt
  • 30 g sukker
  • 275 g smør, romtemperert

Til pensling

  • egg

Til pynt

  • nøtter, hakkede (kan sløyfes)
Unngå at skjermen går i dvale
  • 0.5 dl melk, kald
  • 15 g fersk gjær
  • 6 stykker egg, mellomstore/store (cirka 350 g med skall)
  • 500 g mel
  • 1 ts salt
  • 30 g sukker
  • 275 g smør, romtemperert

Til pensling

  • egg

Til pynt

  • nøtter, hakkede (kan sløyfes)
Rør gjæren ut i melken i en bakebolle. Visp inn eggene og tilsett mel, salt og sukker.
Kjør deigen ved lav hastighet i 5 minutter. Skrap godt ned langs sidene i bollen, øk hastigheten til middels og kjør deigen videre i cirka 10 minutter, til den har blitt glatt og elastisk.
Skru ned til lav hastighet igjen og tilsett smøret, litt etter litt. Øk hastigheten til litt over middels når alt smøret er tilsatt, og kjør deigen videre i 5-10 minutter til deigen har blitt smidig, blank og elastisk.
Dekk bollen med plastfolie og et kjøkkenklede over der igjen. La deigen stå på kjøkkenbenken til heving i 1-2 timer, eller til dobbel størrelse.
Slå sammen deigen i bollen og dekk til på nytt med plastfolie. La deigen stå i kjøleskapet natten over, men ikke lenger enn 24 timer.
Ta frem ønsket form du vil bruke. Her er det brukt to kakeformer med bølgete kanter (1,2 liter). Eventuelt kan du bruke to runde former, 20 cm i diameter. Vanlig brødformer kan også brukes.
Smør formene lett med litt smør eller olje.
Hell deigen ut på et lett melet bakebord, og kna den raskt sammen. Det er viktig at deigen ikke blir varm mens du jobber med den, for da blir den veldig klissete og vanskelig å ha med å gjøre. Ikke fall for fristelsen til å tilsette mere mel under utbaking. Det vil gå ut over sluttresultatet.
Del deigen i 14 like store emner (75-85 g) og rull ut boller. Fordel og legg bollene inntil hverandre i formene. Dekk til med plastfolie og la brødene heve på kjøkkenbenken i to timer. Varm ovnen til 185 grader.
Pensle brødene med sammenvispet egg og stek brødene midt i ovnen i cirka 30 minutter. Avkjøl på rist.
woman cooking

Bon appetit!

Rør gjæren ut i melken i en bakebolle. Visp inn eggene og tilsett mel, salt og sukker.
Kjør deigen ved lav hastighet i 5 minutter. Skrap godt ned langs sidene i bollen, øk hastigheten til middels og kjør deigen videre i cirka 10 minutter, til den har blitt glatt og elastisk.
Skru ned til lav hastighet igjen og tilsett smøret, litt etter litt. Øk hastigheten til litt over middels når alt smøret er tilsatt, og kjør deigen videre i 5-10 minutter til deigen har blitt smidig, blank og elastisk.
Dekk bollen med plastfolie og et kjøkkenklede over der igjen. La deigen stå på kjøkkenbenken til heving i 1-2 timer, eller til dobbel størrelse.
Slå sammen deigen i bollen og dekk til på nytt med plastfolie. La deigen stå i kjøleskapet natten over, men ikke lenger enn 24 timer.
Ta frem ønsket form du vil bruke. Her er det brukt to kakeformer med bølgete kanter (1,2 liter). Eventuelt kan du bruke to runde former, 20 cm i diameter. Vanlig brødformer kan også brukes.
Smør formene lett med litt smør eller olje.
Hell deigen ut på et lett melet bakebord, og kna den raskt sammen. Det er viktig at deigen ikke blir varm mens du jobber med den, for da blir den veldig klissete og vanskelig å ha med å gjøre. Ikke fall for fristelsen til å tilsette mere mel under utbaking. Det vil gå ut over sluttresultatet.
Del deigen i 14 like store emner (75-85 g) og rull ut boller. Fordel og legg bollene inntil hverandre i formene. Dekk til med plastfolie og la brødene heve på kjøkkenbenken i to timer. Varm ovnen til 185 grader.
Pensle brødene med sammenvispet egg og stek brødene midt i ovnen i cirka 30 minutter. Avkjøl på rist.
Finn flere oppskrifter:

Siste artikler fra Godt.no

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?