Briochebrød

3 timer

Et herlig briochebrød er alltid å finne på bordet til matblogger Marit «Fru Timian» Røttingsnes Westlie i påsken.

– Jeg kan ikke tenke meg noe bedre å spise til frokost i påsken enn brioche, sier hun om dette franske bakverket. 

Brioche kan enten lages som loff i brødform eller i egne porsjonsformer. Når du begynner å elte sammen denne deigen, tror du ikke det er mulig at den skal bli en glatt og fin klump til slutt. Til det virker den altfor klissete. Men det vil den bli. Du må bare ha tålmodighet. Og du må for all del ikke kompensere tålmodigheten med å tilsette mer mel! Da blir ikke briochene så lette og luftige som de skal. Oppskriften gir 2 brioche-loffer. Heving over natten er ikke medregnet i tidsbruk. 

Oppskrift av: Marit Røttingsnes Westlie/FruTimian.no

94 har lagret denne
Briochebrød

Et herlig briochebrød er alltid å finne på bordet til matblogger Marit «Fru Timian» Røttingsnes Westlie i påsken.

– Jeg kan ikke tenke meg noe bedre å spise til frokost i påsken enn brioche, sier hun om dette franske bakverket. 

Brioche kan enten lages som loff i brødform eller i egne porsjonsformer. Når du begynner å elte sammen denne deigen, tror du ikke det er mulig at den skal bli en glatt og fin klump til slutt. Til det virker den altfor klissete. Men det vil den bli. Du må bare ha tålmodighet. Og du må for all del ikke kompensere tålmodigheten med å tilsette mer mel! Da blir ikke briochene så lette og luftige som de skal. Oppskriften gir 2 brioche-loffer. Heving over natten er ikke medregnet i tidsbruk. 

Oppskrift av: Marit Røttingsnes Westlie/FruTimian.no

94 har lagret denne
2
stk
  • 250 g smør, romtemperert
  • 525 g hvetemel
  • 40 g sukker
  • 15 g fersk gjær, 15 g fersk kan erstattes med 3.5 g tørrgjær
  • 1 ts salt
  • 7 stykker egg, medium, evt. 6 store. romtempert

til pensling

  • 1 stk egg, sammenpisket
Unngå at skjermen går i dvale
  • 250 g smør, romtemperert
  • 525 g hvetemel
  • 40 g sukker
  • 15 g fersk gjær, 15 g fersk kan erstattes med 3.5 g tørrgjær
  • 1 ts salt
  • 7 stykker egg, medium, evt. 6 store. romtempert

til pensling

  • 1 stk egg, sammenpisket
Start med å kutte opp smøret i terninger og sett det til side. For at du skal få det arbeidet inn i deigen på rett måte, må det være skikkelig romtemperert.
Ha hvetemel og sukker i miksmasterbollen og bland det sammen. Ettersom det ikke er annen væske i denne deigen enn eggene, smuldrer du bare gjæren sammen med melet. Tørrgjær blander du inn med melet. Bland inn saltet før du heller i eggene og blander.
Elt deigen sammen til den begynner å samle seg, så tilsetter du smørterningene. Innarbeid én og én terning i deigen. Fortsett å elte deigen i 8–10 minutter.
Dekk bollen med plastfolie og la den stå på kjøkkenbenken i 1 time før du setter den i kjøleskapet over natta, 12-14 timer. Hvis eggene dine ikke var skikkelig romtempererte før du hadde dem i deigen, lar du deigen stå ute i enda en time før du setter den inn i kjøleskapet.
Ta deigen ut av kjøleskapet og la den stå i ca. 1 time før du starter jobbingen med den.
Smør 2 brødformer på 1 1/2 liter med smør. Dryss litt hvetemel på bakebordet og hvelv deigen oppå. Del den i 16 like store deler og rull dem ut til boller. Plasser 8 boller i hver brødform.
Dekk formene med plastfolie og la dem etterheve i 2 1/2 –3 timer. Etter heving skal bollene rekke omtrent opp til kanten på brødformen.
Sett stekeovnen på 190 grader.
Pensle brødene med et sammenpisket egg og sett formene på nederste rille i stekeovnen. Etter 10 minutters steking, skrur du ned varmen til 180 grader og steker videre i cirka 25 minutter.
Når brødene er ferdige, hvelver du dem ut av formen og lar dem avkjøle på en rist. Kakk brødet på undersiden for å sjekke om det er gjennomstekt. Får du en hul lyd, er brødet ferdig.
woman cooking

Bon appetit!

Start med å kutte opp smøret i terninger og sett det til side. For at du skal få det arbeidet inn i deigen på rett måte, må det være skikkelig romtemperert.
Ha hvetemel og sukker i miksmasterbollen og bland det sammen. Ettersom det ikke er annen væske i denne deigen enn eggene, smuldrer du bare gjæren sammen med melet. Tørrgjær blander du inn med melet. Bland inn saltet før du heller i eggene og blander.
Elt deigen sammen til den begynner å samle seg, så tilsetter du smørterningene. Innarbeid én og én terning i deigen. Fortsett å elte deigen i 8–10 minutter.
Dekk bollen med plastfolie og la den stå på kjøkkenbenken i 1 time før du setter den i kjøleskapet over natta, 12-14 timer. Hvis eggene dine ikke var skikkelig romtempererte før du hadde dem i deigen, lar du deigen stå ute i enda en time før du setter den inn i kjøleskapet.
Ta deigen ut av kjøleskapet og la den stå i ca. 1 time før du starter jobbingen med den.
Smør 2 brødformer på 1 1/2 liter med smør. Dryss litt hvetemel på bakebordet og hvelv deigen oppå. Del den i 16 like store deler og rull dem ut til boller. Plasser 8 boller i hver brødform.
Dekk formene med plastfolie og la dem etterheve i 2 1/2 –3 timer. Etter heving skal bollene rekke omtrent opp til kanten på brødformen.
Sett stekeovnen på 190 grader.
Pensle brødene med et sammenpisket egg og sett formene på nederste rille i stekeovnen. Etter 10 minutters steking, skrur du ned varmen til 180 grader og steker videre i cirka 25 minutter.
Når brødene er ferdige, hvelver du dem ut av formen og lar dem avkjøle på en rist. Kakk brødet på undersiden for å sjekke om det er gjennomstekt. Får du en hul lyd, er brødet ferdig.
Finn flere oppskrifter:

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?