Vaniljesnurrer

2 timer

Hva er vel bedre enn nystekt gjærbakst som dufter av vanilje?

Disse bollene har svensk opprinnelse og er veldig populære! Det skal være mye vaniljesukker i fyllet, og det er viktig at du ikke bruker mindre enn det som står i oppskriften, for det er slik bollene får den unikt gode vaniljesmaken.

Oppskrift og foto: Kristine Ilstad/Det søte liv.

452 har lagret denne
Vaniljesnurrer

Hva er vel bedre enn nystekt gjærbakst som dufter av vanilje?

Disse bollene har svensk opprinnelse og er veldig populære! Det skal være mye vaniljesukker i fyllet, og det er viktig at du ikke bruker mindre enn det som står i oppskriften, for det er slik bollene får den unikt gode vaniljesmaken.

Oppskrift og foto: Kristine Ilstad/Det søte liv.

452 har lagret denne
12
porsjoner

Gjærdeig

  • 50 g gjær
  • 150 g smør
  • 5 dl melk
  • 1 stk egg
  • 1.5 dl sukker
  • 1.5 l hvetemel

Fyll

  • 150 g smør
  • 4 ss sukker
  • 6 ss vaniljesukker

Pensling og pynt

  • 1 stk egg
  • 1 ss vann
  • 5 ss perlesukker
Unngå at skjermen går i dvale

Gjærdeig

  • 50 g gjær
  • 150 g smør
  • 5 dl melk
  • 1 stk egg
  • 1.5 dl sukker
  • 1.5 l hvetemel

Fyll

  • 150 g smør
  • 4 ss sukker
  • 6 ss vaniljesukker

Pensling og pynt

  • 1 stk egg
  • 1 ss vann
  • 5 ss perlesukker
Smuldre opp gjæren i en bakebolle. Smelt smøret. Bland melken i smøret og varm opp blandingen til den er lunken (ca. 37°C). Ha litt av smørmelken i bakebollen og løs opp gjæren i dette. Tilsett resten av smørmelken, lett sammenpisket egg og sukker. Begynn så å blande i det meste av melet og elt deigen til den blir glatt og smidig. La deigen heve tildekket i ca 40 minutter.
Kjevle ut deigen på lett melet bakebord til en rektangulær leiv som er ca 1 cm tykk. Smør på mykt smør. Dryss over sukker og så et tykt lag vaniljesukker.
Rull leiven sammen fra langsiden til en fast rull. Skjær rullen i skiver som legges på bakepapirdekkede stekeplater (det skal bli ca. 30 stk). Etterhev bollene i 20 minutter.
Pisk egget lett sammen med litt vann og pensle over bollene. Dryss over perlesukker.
Stek bollene midt i ovnen ved 225°C i ca. 10 minutter til de er gylne. Avkjøl bollene på rist.
Stek bollene midt i ovnen ved 225°C i ca. 10 minutter til de er gylne. Avkjøl bollene på rist.
woman cooking

Bon appetit!

Smuldre opp gjæren i en bakebolle. Smelt smøret. Bland melken i smøret og varm opp blandingen til den er lunken (ca. 37°C). Ha litt av smørmelken i bakebollen og løs opp gjæren i dette. Tilsett resten av smørmelken, lett sammenpisket egg og sukker. Begynn så å blande i det meste av melet og elt deigen til den blir glatt og smidig. La deigen heve tildekket i ca 40 minutter.
Kjevle ut deigen på lett melet bakebord til en rektangulær leiv som er ca 1 cm tykk. Smør på mykt smør. Dryss over sukker og så et tykt lag vaniljesukker.
Rull leiven sammen fra langsiden til en fast rull. Skjær rullen i skiver som legges på bakepapirdekkede stekeplater (det skal bli ca. 30 stk). Etterhev bollene i 20 minutter.
Pisk egget lett sammen med litt vann og pensle over bollene. Dryss over perlesukker.
Stek bollene midt i ovnen ved 225°C i ca. 10 minutter til de er gylne. Avkjøl bollene på rist.
Stek bollene midt i ovnen ved 225°C i ca. 10 minutter til de er gylne. Avkjøl bollene på rist.
Finn flere oppskrifter:

Siste artikler fra Godt.no

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?